Ce trebuie sa faca Romania ca sa prinda din urma Germania

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 09:16
2993 citiri
Ce trebuie sa faca Romania ca sa prinda din urma Germania
Foto: cursdeguvernare.ro

In spatele multor cifre si al unor analize bazate mai mult pe impresii, se ascunde posibilitatea concreta de a reface handicapul de nivel de trai care ne separa de Occident. Lasand la o parte analize complexe, cu multe tari si medii europene, sa ne concentram pe un caz concret.

Si anume: sa prespunem ca vrem sa ajungem din urma Germania in decurs de 50 de ani, pentru a sti ce rezultate trebuie sa obtinem.

Daca le obtinem, convergem. Daca nu, vom sti ca am mai pierdut unul sau mai multi ani pe drumul dificil al alinierii la cerintele unei economii de piata dezvoltate si sustenabile.

Asadar, potrivit datelor oficiale definitive ale Eurostat, in anul 2011, Germania se situa la 121% din nivelul mediu al UE, iar Romania la 49% la indicatorul sintetic pentru nivelul de trai.

Acest indicator este Produsul Intern Brut pe locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard. Desi suna complicat, aceasta formulare vrea sa spuna ca se tine cont de preturile diferite la nivel national.

Astfel incat sa se lucreze cu aceeasi putere de cumparare pentru a asigura o comparatie corecta. Concret, in 2011, preturile din Germania s-au situat la 104,6% din media UE, iar cele din Romania la 49% din media UE.

Citeste mai multe despre Ce crestere trebuie sa obtinem pentru a ajunge din urma Germania pe www.cursdeguvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Romania nivel de trai Germania, #Romania programe europene, #Romania crestere economica Germania, #Romania PIB comparatie Germania , #crestere economica