Ziare.com

Cea mai mare crestere economica din Europa NU se bazeaza pe ceva palpabil. Atentie la majorarile salariale!

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 08:39

   

Cea mai mare crestere economica din Europa NU se bazeaza pe ceva palpabil. Atentie la majorarile salariale!
Institutul National de Statistica a confirmat rezultatul de crestere economica pe anul trecut la nivelul de 4,8%, in prima varianta provizorie data publicitatii dupa estimarea initiala cu rol de semnal.

Vor urma dupa aproximativ o luna varianta provizorie 2 si dupa un an varianta semidefinitiva, iar datele vor ramane "batute in cuie" de-abia dupa doi ani.

Rezultatul ajustat sezonier pentru trimestrul 4 a fost de 1,3% fata de trimestrul anterior, valoare care pare a fi cea mai buna din ultimii trei ani.

Pe seria bruta, se poate vedea o evolutie in ultimul trimestru din 2016 foarte apropiata de media anuala.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Varful de +6% consemnat in trimestrul 2 fata de acelasi trimestru al anului precedent a ramas izolat, dar ar fi de remarcat dependenta intre performanta in crestere de la an la an pe acest segment de timp si valoarea finala consemnata la final de an.

Fata de anul de referinta 2008, PIB-ul Romaniei a avansat cu ceva mai mult de 10% si a revenit cu ceva mai mult de un procent peste nivelul maxim atins in 2008.

Practic, de-abia la sase ani de la declansarea crizei economice am recuperat caderea si de-abia de trei ani ne inscriem inapoi pe o traiectorie de crestere.

Cu doar 10,5% pe parcursul a opt ani, ar trebui sa fim mult mai prudenti in materie de crestere a veniturilor reale ale populatiei. Mai ales ca deja am acumulat sase ani de crestere, iar ciclurile de crestere si descrestere a economiei sunt o realitate implacabila in capitalism.

Oamenii de afaceri cer Guvernului sa faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de a creste salariile

Practic, odata acordate beneficii substantiale pe baza unei prezumtive cresteri viitoare, ele nu mai pot fi retrase, iar bugetul nu va suporta deficitele create fara ajustari de curs de schimb (vezi reasezarea de la 3,33 lei/euro in 2007 la 3,68 lei/euro in 2008 si 4,23 lei/euro in 2009)

Economia gogoasa: Industria si agricultura - pe ultimele locuri la crestere

Din perspectiva contributiilor la cresterea PIB, "partea leului" a revenit comertului - cu 1,8%, urmat de sectorul de informatii si comunicatii (+0,7%), activitatile de servicii suport (+0,6%) si impozitele nete pe produs (+0,5%).

Industria figureaza de-abia pe locul 5, constructiile de-abia au adus o zecime de procent, iar agricultura a iesit pe zero.

INS: Crestere economica de 4,8% in 2016. Agricultura a avut cea mai mica pondere in PIB din istorie

Aceasta dispunere a sectoarelor economice ne spune ca robusta crestere economica ce ne-a plasat in fruntea statelor din UE nu a fost articulata aproape pe nimic palpabil.

Tocmai de aceea, se ridica semne de intrebare in privinta sustenabilitatii ei in urmatorii ani si, mai ales, a sensibilitatii fata de factorii externi ce pot afecta economia.

Una peste alta, datele prezentate de statistica oficiala arata bine de departe, la o judecata sumara, dar au incluse multiple semne de alarma in materie de calitate si sustenabilitate a cresterii.

Mai ales la nivelurile asteptate de avans al PIB chiar mai mare in 2017 decat in 2016, absolut critic pentru acordarea cresterilor de venituri promise si asteptate acum de categorii importante de populatie.

Citeste mai departa analiza Curs de Guvernare despre 4,8% - cea mai mare crestere din Europa - NU se bazeaza pe ceva palpabil: Industria a adus 0,4%, constructiile 0,1%, iar agricultura nimic
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6747 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se tot vorbeste de crestere economica...

Salve!

Eu vreau sa vad modelul matematic ,in baza caruia a aparut aceasta crestere.Vreau sa vad stocurile la inceput de an si inchidere de an,vreau sa vad balanta finaciara.
Mai mult,vreau sa vad date inregistrate,cum si cand s-a facut stocarea datelor,care au fost masuratorile si cine au fost cei care au facut acestea.
Mai vreau ,sa vad referintele,daca acestea au fost modificate,gradul de incredere statistica,si in general ,tot ce tine de un sistem profesionist de modelare,monitorizare,analiza ,reactie si inregistrare date,in cadrul economic,specific.
Doresc sa vad frecventa datelor ,precizia si acuratetea ,verificarea si mai ales ,daca datele inregistrate sunt identice cu cele masurate,pe baza unui standard!
Si desigur care este acest standard.
Mai vreau sa vad,interventiile,masurile in timp real ,pentru ajustarea eliminarea perturbatiei economico-finaciare,e vorba de tratarea crizelor minore or majore ,in economia natioanla.
Si daca planul de guvernare,in afara de vorbe ,are si fundamentare econometrica.
Eu va garantez,ca toate aceste cerinte asezate de mine aici,NU sunt practicate de Alianta Rosie Guvernanta,si nu au astfel de MODEL.
Popular,sunt din "pix"!.
Si acum ,o ultima dorinta,fiind toate facute din "pix" ,de unde credeti domniile voastre ,ca vor intra BANI REALI ,neafectati de inflatie si ALTE PERTURBANTE FINANCIARE in buzunarele noastre?
Raspuns scurt:din pix!

Cu stima,
gg

 

caderea o sa fie palpabila !

eu sunt cel care garanteaza ca o s-o simtiti cu totii !
o sa "palpabilizati" caderea economica pentru ca asta vreti !
asta vreti , asta o sa aveti !
am glumit ! nu o sa simtiti nimic ! dimpotriva ! o sa fie foarte frumos ! o sa beneficiati tot timpul de o crestere economica fantastica ! nici voi nu o sa mai stiti ce sa faceti din cauza ei ! o sa traiti clipe de huzur pe care nu le veti uita niciodata !

 

Ar fi o chestie ca variatiile de salarii si pensii platite de stat

...sa urmareasca indicele de crestere sau descrestere economica.
Nu s-a procedat asa niciodata, dar in acest fel cresterile ar avea o sustinere si o justificare. Inclusiv descresterile, in caz de recesiune.
Conform cresterii prognozate, atat salariile bugetarilor, cat si pensiile, ar fi trebuit sa creasca cu 4.8%. Mai departe, vedem ce se va intampla anul acesta.

 

Cresterea economica a Romaniei se bazeaza :PE PIX !

.

 

formidabila "crestere economica" a Romaniei este un balon efemer

bazat pe stimularea consumului, determinat de cresterea irationala a veniturilor bugetarilor (pensionari si functionari publici) - care creste cifra de afaceri a importatorilor, creste datoria externa si creste PIB-ul; instrumentul cu care se masoara cresterea economica - avem de a face cu o filozofie tziganeasca "carpe diem"; tziganu' cand da de bani ii cheltuie toti odata (petreceri, mancare, bautura, lautari) dupa care face foamea; nu investeste in viitor

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor