Cel mai dificil moment a trecut, urmeaza o revenire treptata a economiei - Raiffeisen

Vineri, 25 Martie 2011, ora 18:21
1361 citiri
Cel mai dificil moment a trecut, urmeaza o revenire treptata a economiei - Raiffeisen
Foto: Webschtick

Economia Romaniei a depasit momentul cel mai dificil, urmand o revenire economica treptata, potrivit unei analize realizate de Raiffeisen.

In acest an, produsul intern brut al Romaniei ar putea creste cu 1,5 la suta, in timp ce rata inflatiei se va reduce semnificativ, chiar daca va ramane la un nivel ridicat, se arata intr-o analiza, remisa Ziare.com.

Potrivit analistilor Raiffeisen, economia va creste pe fondul majorarii exporturilor. Insa, un urmatorii ani, ratele de crestere ale PIB-ului vor fi mai mici decat in perioada 2000 - 2008, deoarece fluxurile de capital strain vor fi la un nivel mai scazut.

Rata inflatiei ar putea ajunge si la 4,5 la suta, dar va continua sa fie o provocare serioasa pentru banca centrala si un factor important in deciziile de politica monetara.

"Evolutiile nedorite ale preturilor alimentelor si petrolului pe pietele externe, dar si ale preturilor administrate la nivel local, pot face ca rata inflatiei din Romania sa iasa din tinta de 2-4 procente si sa se indeparteze astfel de previziunile anuntate de Banca Nationala a Romaniei", se arata in analiza.

Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa scada semnificativ in 2011, desi aceasta va ramane la un nivel ridicat comparativ atat cu celelalte tari din Uniunea Europeana, cat si cu tinta bancii centrale.

Leul s-ar putea aprecia in continuare

In urmatoarele trimestre, moneda nationala s-ar putea aprecia marginal, atata timp cat nu exista nici un derapaj la nivelul politicilor publice si daca riscurile de pe pietele externe nu se vor materializa.

"O moneda puternica in termeni reali ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor, singurul sector care a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB-ului Romaniei in ultimele trimestre. In consecinta, o apreciere rapida a leului nu este dezirabila", a spus Ionut Dumitru, director al directiei de cercetare economica si sectoriala din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

In schimb, o depreciere a leului ar putea surveni in urma unor evolutii politice nefavorabile sau a unor derapaje ale politicilor publice.

T.B.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#crestere economica Romania, #analiza Raiffeisen economie, #scadere inflatie Romania , #crestere economica