Cele mai eficiente si mai competitive guverne din lume: Cum se pozitioneaza Romania

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 12:15
13126 citiri
Cele mai eficiente si mai competitive guverne din lume: Cum se pozitioneaza Romania
Foto: World Economic Forum

Raportul Competitivitatii Globale pe 2014-2015, adoptat la Forumul Economic Mondial, prezinta public un clasament al celor mai eficiente guverne din cele 144 de state aflate in competitie, dar si al celor mai competitive.

Clasamentul a fost intocmit in functie de masurile adoptate in ultimul an de executivele respective, avandu-se in vedere inclusiv risipa facuta prin cheltuielile guvernamentale sau transparenta decizionala, informeaza The Independent.

In top 10 al celor mai eficiente guverne se afla cele din Qatar, Singapore, Finlanda, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelanda, Rwanda, Malaezia, Elvetia si Luxemburg, in timp ce in coada clasamentului sunt Venezuela, cu cel mai ineficient guvern din cele 144 de state, urmata de Italia, Argentina, Liban, Libia, Croatia, Angola, Ciad, Mauritania si Serbia.

Marea Britanie se pozitioneaza pe locul 14, Germania pe 16, Statele Unite pe 34, Federatia Rusa pe 97, iar Romania pe locul 101.

Eficienta unui guvern se reflecta in competitivitatea sa si in cresterea economica. Birocratia excesiva, lipsa de transparenta sau cadrul legal inadecvat necesita costuri de business suplimentare si reduc dezvoltarea tarii, arata autorii raportului.

Clasamentul competitivitatii arata cu totul altfel, in top 10 pozitionandu-se Elvetia, Singapore, SUA, Finlanda, Germania, Japonia, Hong Kong, Olanda, Marea Britanie si Suedia, iar pe ultimele trei locuri Yemen, Ciad si Guineea, ultima dintre cele 144 de state.

Romania are un index al competitivitatii de 4,3 pozitionandu-se pe locul 59 (foto).

Autorii raportului au avut in vedere numeroase criterii, printre care nivelul infrastructurii, mediul macroeconomic, sanatatea si educatia, piata muncii sau inovarea.

Harta interactiva - sursa weforum.org

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#top guverne eficiente 2015, #topul guvernelor competitive 2015 , #crestere economica