China isi redefineste standardele pentru crestere economica

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 00:16
1774 citiri
China isi redefineste standardele pentru crestere economica

Dupa standardele oricarei alte economii din actualul context, cresterea anualizata de 8,9 procente pe care a inregistrat-o China in ultimul trimestru al lui 2011 ar fi un succes.

Totusi, la Beijing aceasta informatia a fost anuntata pe un ton sumbru ca fiind cea mai slaba crestere economica din ultimele 10 trimestre. Economia chineza are de suferit ca urmare a politicii bancii centrale impotriva inflatiei, ceea ce afecteaza direct capacitatea de creditare si, implicit, cresterea consumului intern, noteaza Financial Times.

Oficialii chinezi se asteapta ca lucrurile sa continue in aceasta directie, iar cresterea economica sa fie din ce in ce mai slaba in perioada urmatoare. Analistii, de asemenea, se asteapta ca economia chineza sa-si pondereze cresterile in perioada urmatoare, cifrele estimate ajungand pana la 8 procente, ceea ce in alti ani ar putea fi considerata o crestere slaba.

Pe de alta parte, de aproape un deceniu cresterea de 8 procente a fost considerata oficial, de catre autoritatile comuniste chineze, ca fiind minimul necesar pentru a stavili instabilitatea sociala care ar putea ameninta conducerea partidului unic din China.

Pe masura ce economia scade, guvernul incepe sa reconsidere acest procent, desi amenintarea sociala continua sa se pastreze. Ca urmare, autoritatile chineze incearca sa navigheze printre doua pericole, considera analistii: unul este acela al supra-stimularii economice, care poate produce inflatie, iar celalalt este ce al scaderii economice prea bruste care ar putea determina un soc social.

In prezent, oficialitatile chineze incearca sa se obisnuiasca cu rate ale cresterii economice ceva mai mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#crestere economica China, #efecte criza globala, #economie China, #scadere economica Asia , #crestere economica