Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

China, prima economie mondiala pana in 2016 - OCDE

Sambata, 23 Martie 2013, ora 08:21
5027 citiri
China, prima economie mondiala pana in 2016 - OCDE
Foto: Daylife

China va deveni principala putere economica la nivel mondial, pana in 2016, intrecand Statele Unite, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

In 2012, economia chineza a crescut cu 7,8 la suta, comparativ cu 2011, acesta fiind cel mai scazut ritm de crestere din ultimul deceniu. In plus, ultimele date arata ca ritmul incetineste si in acest an.

Cu toate acestea, OCDE este optimista, estimand, intr-o noua analiza, ca economia Chinei se va majora cu 8,5 la suta, in acest an, si cu 8,9 procente, in 2014.

Chiar daca organizatia a admis ca exista o incetinire a expansiunii chineze, estimeaza o crestere medie de 8 la suta in acest deceniu, daca se vor mentine ratele actuale de investitii si efectuare a reformelor.

Astfel, China va deveni cea mai mare economie din lume, preluand prima pozitie de la America, in jurul anului 2016, estimeaza OCDE.

Aceasta estimare este sustinuta si de perspectivele pozitive provind cheltuielile pentru investitii in China, in prezent a doua economie mondiala.

Avand in vedere ca infrastructura rutiera si de cai ferate este sub nivelul altor tari aflate la un nivel de dezvoltare similar, dar si domeniul imobiliar rezidential sub-standard, exista un potential urias pentru dezvoltare prin investitii in aceste domenii.

Cum se poate mentine cresterea

Pentru ca economia sa ramana puternica, organizatia sugereaza Chinei sa forteze companiile de stat sa concureze in pietele deschise si sa faciliteze migratia populatiei spre orase.

De altfel, liderii comunisti care au preluat puterea in luna noiembrie au promis un plan amplu de reforme.

Totusi, ei trebuie sa clarifice mai multe aspecte, cum ar fi monopolurile, accesul facil la credite si energie ieftina pentru companiile de stat, considerate "campioanele nationale".

Inca din 2005, liderii chinezi au promis sa deschida piata concurentei, in mediul privat, insa, pana in prezent, acest lucru nu s-a intamplat, potrivit raportului OCDE, citat de The Telegraph.

La randul lor, oficialii de la Banca Mondiala au declarat ca statul asiatic ar putea inregistra o scadere abrupta a cresterii economice, daca nu va reduce influenta guvernului in companii, inclusiv in sectorul energiei si cel al finantelor.

"China a trecut peste crizele economice si financiare din ultimii cinci ani mai bine decat orice alta tara din cadrul OCDE si decat multe alte economii emergente", se arata in raportul organizatiei.

"Este bine plasata pentru a se bucura de al patrulea deceniu de imbunatatire rapida a conditiilor de viata", se adauga in raport.

Nu in ultimul rand, insa, OCDE avertizeaza ca preturile proprietatilor imobiliare si tensiunile cauzate de inegalitatile sociale, precum si de imbatranirea populatiei, ar putea avea efecte negative.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#China prima economie mondiala, #crestere economica China 2016 , #crestere economica