China se viseaza prima economie mondiala - Yuanul, moneda de referinta?

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 08:30
3302 citiri
China se viseaza prima economie mondiala - Yuanul, moneda de referinta?
Foto: Arhiva

China spera si are toate sanse sa ajunga prima economie mondiala mai repede decat s-ar fi asteptat, avand in vedere ca vestile din SUA, care inca isi mai pastreaza (dar nu se stie pentru cat timp!) prima pozitie in top, nu sunt prea bune, America fiind ingropata in datorii.

Dar inainte de a ajunge pe locul intai mondial, aceasta tara trebuie sa-si arate influenta monetara. Si, desi inflatia din China este inca mare, ajungand in luna mai la 5,5%, tara ar face orice sa se afirme si incearca continuu sa-si impuna moneda, in speranta ca dolarul va deveni de domeniul trecutului, iar yuanul moneda de referinta.

Astfel, banca centrala chineza anunta record dupa record, yuanul atingand in aceasta saptamana valoarea de 6,4690 de yuani pentru un dolar (yuanul poate fluctua plus sau minus 0,5% fata de dolar).

La doar un an de cand Banca Populara Chineza a anuntat ca a decis sa creasca flexibilitatea yuanului, renminbi (un alt nume pentru yuan) a urcat la cel mai inalt nivel, nemaiatins de pe 21 iulie 2005, atunci cand a fost reevaluat cu 2,1%, iar rata de schimb a scazut de la 8,28 la 8,11 de yuani in raport cu dolarul. Astfel, yuanul s-a apreciat cu 5,3% intr-un an si cu 20% in sase ani, conform Le Figaro.

Apreciindu-si moneda, China spera sa poata controla o inflatia in crestere, care ar putea provoca tulburari sociale.

Cresterile preturilor sunt alimentate de o productie industriala foarte dinamica (crestere de 13,3% in luna mai) si a investitiilor in capital fix care au explodat cu 25,8% in primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Mai presus de toate, seceta si inundatiile care au avut loc recent in unele parti din centrul si sudul Chinei au agravat lipsa de energie electrica si au stimulat cresterea preturilor, in special la produse agricole.

Un asemenea nivel al inflatiei indica faptul ca "noi cresteri ale ratelor dobanzilor sunt probabile in urmatoarele luni", a declarat Brian Jackson, de la Royal Bank of Canada. Banca centrala a crescut deja de patru ori, din octombrie si pana acum, ratele dobanzilor, precum si nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor, care limiteaza capacitatea lor de a imprumuta.

Autoritatile au intervenit, de asemenea, direct pe piata, pentru a intimida acele companii care au ridicat preturile, si au anuntat masuri impotriva speculantilor.

Companiile straine pot investi in yuani

Tot in ideea de familiariza lumea cu yuanul, China, a doua economie mondiala, a luat decizia de a permite companiilor straine sa foloseasca yuani pentru a investi in tara. Astfel, investitorii straini se pot folosi de yuani pentru a face fuziuni, achizitii si majorari de capital sau pot imprumuta bani catre actionarii companiei.

Analistii considera acest lucru reprezinta un pas mare spre internationalizarea yuanului. Recent, China a incurajat utilizarea de yuani pentru realizarea schimburilor comerciale cu tarile vecine, inclusiv Asia de Sud, si a efectuat mai multe emisii de obligatiuni in Hong Kong. De asemenea, mai multe companii internationale, cum ar fi McDonalds si Coca-Cola, au emis obligatiuni in yuani, in Hong Kong.

Mai mult, aproape doua treimi (65%) din companiile straine spun ca sunt interesate in utilizarea de yuani in loc de valuta straina, pentru a investi in China, potrivit unui studiu realizat de Deutsche Bank pe 44 de companii multinationale.

O pozitie oficiala despre ce inseamna yuanul in prezent o are si John Lipsky, cel care a preluat temporar sefia FMI. Acesta sustine ca yuanul ar trebui sa fie mai utilizate pe scara larga in intreaga lume inainte de aderarea la drepturile speciale de tragere (DTS), care reprezinta unitatea de calcul a FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#yuan moneda referinta, #Chian economie, #internationalizare yuan , #crestere economica