China vrea sa fie prima economie mondiala - ce riscuri exista?

Sambata, 07 Mai 2011, ora 09:08
3156 citiri
China vrea sa fie prima economie mondiala - ce riscuri exista?

Economia Chinei trebuie sa-si schimbe foarte rapid modul de dezvoltare, daca acest stat isi doreste sa devina cu adevarat o "tara bogata".

Dezvoltarea economica nu este cu siguranta o stiinta exacta, insa nici nu exista niciun exemplu in istorie unde cresterea unei tari sa fie de necontrolat. Tocmai de aceea, Guvernul de la Beijing trebuie sa-si spuna intr-un fel sau altul cuvantul si sa faca mai mult decat sa laude cresterea de 10%.

Examinand economiile de dupa Al Doilea Razboi Mondial din 40 de tari, Barry Eichengreen, Donghyun Kwanho si Park Shin au descoperit ca, in statele in care PIB-ul pe cap de locuitor a trecut de pragul de 16.740 de dolari, cresterea economica incetineste, scrie Le Figaro.

Dupa aceasta lege au functionat economiile mai multor state. De exemplu, francezii si vecinii lor europeni au trecut de acest prag la inceputul anilor 1970. In Franta, tinta a fost atinsa in anul 1973, cand PIB-ul pe cap de locuior a ajuns la pragul de 16.904 de dolari.

In ultimii sapte ani de inainte de acest prag, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu o rata de 4,6%, pentru ca, ulterior, acesta sa scada cu o rata de 2,2%, in urmatorii sapte ani. Statele Unite s-au confruntat cu o situatie asemanatoare in 1968, insa scaderea ulterioara a fost mai mare, cu o rata de 2,5%.

Ce alte "sabloane" mai exista?

Scenariul este, in realitate, intotdeauna acelasi: perioadele de reconstructie sunt marcate de castiguri exceptionale, care nu constituie insa standarde durabile, caci, odata ce aceste venituri s-au epuizat, tarile in cauza trebuie sa inoveze si sa gaseasca alti vectori de prosperitate.

In plus, pe langa pragul de 16.740 de dolari, invocat de cei trei economisti, acestia mai au un alt sablon. Lucrurile devin mai dificile atunci cand economia unei tari ajunge la echivalentul a 57% din PIB-ul celei mai avansate economii (Statele Unite ale Americii, in acest caz).

China pare insa destul de indepartata de aceste doua criterii si, in special, de al doilea (PIB-ul chinez a fost de numai 19,7% din cel al SUA, in 2007). Insa, daca ar mentine rata anuala de crestere de 10%, aceasta ar ajunge la nivelul "fatal" de 16.740 de dolari pe cap de locuitor in 2014.

Astfel, zona periculoasa ar putea fi atinsa in doar trei ani. Barry Eichengreen considera ca "o incetinire semnificativa a cresterii chineze este iminenta".

Pe de alta parte, insa, China se confrunta cu un anumit numar de vulnerabilitati, ceea ce o face, desigur, sa treaca mai greu de acest prag decat alte tari. Totodata, datele pentru cele 40 de tari studiate arata ca tranzitia este deosebit de dificila pentru o tara cu un regim politic autoritar, in care forta de munca industriala este de peste 20% din forta de munca totala si are o moneda slaba.

Un astfel de exemplu este Coreea, care in 1990 s-a axat pe exporturi si o moneda subevaluata, iar in 1997 s-a afundat intr-o puternica criza financiara.

Revenind la China, studiul are in vedere o schimbare semnificativa de crestere anuala, care va fi in medie intre 6,1% si 7% in deceniul in curs si va ajunge intre 5% si 6,2% intre 2021 si 2030.

Barry Eichengreen considera ca "autoritatile chineze sunt convinse ca o incetinire va interveni, iar Beijingul pare sincer atunci cand stabileste un obiectiv de crestere anuala de 7% pentru planul cincinal 2011-2015.

Poate ca de aceea accentul este pus, mai nou, pe cererea interna si servicii, in loc de pariul asupra industriei si exportului. Poate ca de aceea China vrea sa isi pastreze statutul de tara in care locuitorii au venituri medii.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#economie China, #crestere economica China, #prima economie mondiala , #crestere economica