Cinci pasi pentru revenirea la crestere economica

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 18:22
2776 citiri
Cinci pasi pentru revenirea la crestere economica

Cea mai dificila perioada a crizei economice pare sa se fi terminat, odata cu revenirea la crestere a burselor din intreaga lume, in 2010, si a cresterii economice in Statele Unite si unele tari din Europa.

De asemenea, cresterea economica din tarile emergente s-a reintors la nivelul dinaintea crizei si pare sa fie sustenabila, cu ajutorul unor politici mai putin ortodoxe, menite a stopa masivele intrari de capital strain care le destabilizau in trecut.

Insa aceasta crestere economica a pietelor emergente depinde de evitarea unei a doua prabusiri in economiile avansate, care vor continua sa absorbe cea mai mare parte a exporturilor.

Astfel, pentru tarile emergente, riscurile de revenire la scadere economica si efectele masurilor pentru redresare reprezinta principalele griji, potrivit analistilor internationali.

In multe tari avansate, inclusiv Statele Unite, estimarile pentru cresterea economica si pentru scaderea ratei somajului se inrautatesc, punand in pericol coeziunea sociala si dechiderea economica.

Aceasta situatie este rezultatul predictibil al dinamicii economice post-criza, pe masura ce firmele si gospodariile incearca sa-si refaca bilanturile. Dar, in acelasi timp, reflecta si politicile non-cooperante ale unor state. In 2010, incercarea statelor din G20 de a avea o politica economica similara, a esuat.

Prin urmare, ce ar trebui facut pentru a avea aceasta cooperare si coordonare de care ar fi nevoie? Michael Spence, profesor de economie la Stern School of Business, Universitatea New York si Universitatea Stanford, sustine, intr-un articol publicat de Project Syndicate, ca ar fi nevoie de cinci pasi majori:

Planuri credibile pentru redresarea bugetelor

In Europa, acest lucru ar insemna ca toate statele sa imparta povara recapitalizarii tarilor cu deficite bugetare si datorii foarte mari, din cauza carora nu mai pot accesa pietele financiare.

De asemenea, ar trebui "reparate" problemele monedei euro, in timp ce tarile cu riscuri mari ar trebui ia masuri de consolidare fiscala.

In Statele Unite, principala provocare ar fi restaurarea sanatatii fiscale fara sa fie pusa in pericol cresterea economica.

Politica monetara mai buna in SUA

Federal Reserve, banca centrala americana, ar trebui sa renunte la campania de achizitie de obligatiuni, lucru ce conduce la un flux masiv de capital inspre tarile emergente, majorand preturile, inflatia si provocand aparitia unor "bule".

Statul ar putea interveni in sectoarele fragile ale economiei americane, cum ar fi cel imobiliar, insa aceasta interventie trebuie sa fie bine directionata.

Tarile emergente trebuie sa scape de surplusuri

China este cel mai bun exemplu in acest sens. Ca parte a strategiei sale pe cinci ani, guvernul chinez intentioneaza sa redirectioneze venituri catre gospodarii, unde rata economisirilor este mare, insa mai redusa decat in cazul companiilor.

Ulterior, economia se poate folosi de aceste economii ale gospodariilor pentru a finanta investitiile. Aceasta schimbare structurala, impreuna cu aprecierea renminbi-ului in fata dolarului, ofera sperante ca surplusul Chinei va scadea.

SUA trebuie sa renunte la deficitele mari de cont curent

Potrivit economistului, economia mondiala va fi dezechilibrata atat timp cat SUA are un deficit de cont curent atat de mare. Pe termen lung, "gaura" trebuie umpluta prin cererea mai mare din partea strainilor si majorarea potentialului de a exporta.

Sectorul comercial al SUA este in crestere, in special in cazul serviciilor cu valoare adaugata mare, care sunt foarte competitive la nivel mondial, insa nu sunt destul de mari pentru a finanta acest deficit.

Sectorul comercial reprezinta doar 30 la suta din economia americana, iar cresterea numarului de angajati in aceste domenii este neglijabila. Chiar si cu un dolar in scadere, acest segment nu reuseste sa preia persoanele disponibilizate din alte domenii, asa cum ar fi trebuit.

Detinatorii de rezerve valutare mari trebuie sa le distribuie pentru stabilitatea economica

De asemenea, distribuirea inteligenta a acestor rezerve ar preveni volatilitatea excesiva a ratelor de schimb valutar si miscarile de capital speculative.

Avand in vedere probleme din Europa si nesiguranta din SUA, tarile cu rezerve valutare mari din Asia si Golful Persic trebuie sa devina principalul pilon de stabilitate.

Citeste si:
Ministerul de Finanţe anunță că deficitul bugetar a scăzut la 1,57 la sută din PIB
Ministerul de Finanţe anunță că deficitul bugetar a scăzut la 1,57 la sută din PIB
Execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 20,90 miliarde lei, adică 1,57% din PIB, în scădere faţă de deficitul de 26,18...
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...