Ziare.com

Banca Mondiala: Romania, cea mai mica crestere economica in 2011

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 23:24

   

Banca Mondiala: Romania, cea mai mica crestere economica in 2011
Romania este tara cu cel mai redus ritm de crestere economica estimat de Banca Mondiala pentru economiile emergente din Europa si Asia Centrala, in anul 2011, se arata in raportul "Perspectivele economiei mondiale in 2011", publicat miercuri.

Romania este tara cu cel mai redus ritm de crestere economica estimat de Banca Mondiala pentru acest an, de 1,5%, fata de Uzbekistan, de 7,3%, Kirghistan, cu 7% si Belarus, de 6%, Rusia, de 4,2%, Turcia, de 4,1%, Bulgaria, de 2,5%.

Economiile statelor in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala vor creste cu 4% in 2011 si cu 4,2% in 2012. In 2009, aceste economii au inregistrat un declin de 6,6% dar s-au redresat in 2010, inregistrand o crestere de 4,7%.

Tarile in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala incluse in raportul Bancii Mondiale sunt cele cu venituri mici si medii: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kirghistan, Lituania, Moldova, Macedonia, Romania, Rusia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina si Uzbekistan. Banca Mondiala apreciaza ca cele sase state in curs de dezvoltare care trec prin cea mai serioasa restructurare sunt: Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Romania, Rusia, Ucraina.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Consolidarea fiscala abrupta si restructurarea balantei de plati a gospodariilor in a doua jumatate a anului trecut a fost reflectata in declinul Produsului Intern Brut in Romania si de cresterea aproape zero in Bulgaria si Lituania, se arata in raportul Bancii Mondiale.

Aceasta evolutie reflecta in parte constrangerile provocate de cursul valutar iar actiunile autoritatilor au fost limitate la parghiile politicii fiscale pentru a implementa ajustarile prin cererea pe plan intern.

Creditele neperformante reprezinta in medie 11% din totalul creditelor din regiune, cel mai ridicat nivel din randul regiunilor in curs de dezvoltare, se arata in raportul "Perspectivele economiei mondiale in 2011".

Conform acestuia, rata somajului ramane ridicata in economiile statelor in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala, de exemplu in septembrie 2010 rata somajului in Bulgaria era de 10%, iar in Lituania de 18,4%. Remitentele (sumele de bani trimise acasa de muncitorii migranti) in dolari au inregistrat anul trecut o crestere modesta, de 3,7%, dupa declinul puternic de 23% din 2009.

In randul tarilor in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala valoarea remitentelor a scazut in Romania, Rusia, Turcia si Ucraina.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2159 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Club select

Mare realizare aguvernoiului: ne-au adus in cel mai select club din lume
Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kosovo, Kirghistan, Lituania, Moldova, Macedonia, Romania, Rusia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina si Uzbekistan.
Interesant ca foste tari socialiste nu fac parte din acest club: Polonia, Cehia, Slovenia,Slovacia, Croatia, Ungaria.

 

Europa este un continent fara resurse de petrol si gaze semnificative si fara materii prime. De aceea declinul ei pe plan mondial va fi tot mai accentuat pana va deveni permanent.

Decinul esteprezent deja incepand cu popoarele europene sarace pacalite sa-si puna resursele la dispozitia imperiului fara constitutie si cu o moneda - euro - care are in spate 60% rezerve in dolari americani... stiti voi ce este dolarul... o moneda tiparita de tiparnita americana cea contriolata privat de magnatii financiari ai lumii precum rothsield, rockfeller...
Chiar daca vor mai exista si iluzorii ani mai buni pentru tarile bogate europene bogate declinul este deja in Uniunea Europeana - o constructie firava care n-are consttutie unica tocmai pentru ca nu urmareste altceva decat exploatarea resurselor in folosul celor mai puternice tari europene si atat. Cuvantul Uniune ascunde de fapt desfintarea barierelor comerciale si limitarea competitivitatii, a capacitatii de productie, si a accesului la resuse pentru tarile sarace... Priviti cum a trecut uraganul peste economia romaneasca dupa 1989 si a distrus aproape tot ceea ce exista in Romania... Turcia o duce in schiimb excelent desi, tehnologic, in anii '90 abia daca avea capacitati de productie apropiate de cele care existau in Romania...
S-a dorit practic demolarea economiei si a statului roman iar acum urmeaza politica de eugenizare, de reducere accelerata si fortata a populatiei autohtone din Romania trambitand reforme care au inceput acum 21 de ani si nu se vor termina niciodata... A inceput inventarierea popuklatiei furajate din Romania... Sistemul de sanatate a fost si este distrus intentionat, ca si cel de invatamant... Plecati spune presedintele marlan al acestei tari... Se "recalculeaza" toate platile si serviciile de baza pentru 80% din poporul roman care nu-si mai poate cumpara carburanti, caldura, energie sau alimente suficiente...
Asta in timp ce romanii asteapta justitia oarba, statisticile si/sau scuzele sau falsele prezicatori de bine.... Ale cui ?!?

 

@SpiritCivic,

Constatari corecte si pertinente!
Problema este aceea daca avem posibilitatea reala de a ne opune acestui trend demolator!? Daca DA, care ar fi modalitatile? Daca NU ar trebui sa ne intrebam si sa formulam un raspuns lucid si realist cu privire la ce-ar putea fi in mintile celor care fac regulile jocului planetar. In acest " joc" cinic, suntem o micuta piesa cu importanta locala care sub aspect tactic poate fi sacrificata oricand, fie ca intreg, fie pe "bucatele"!
Totul este sa fie pregatite cum se cuvine conditiile pentru ca "trecerea" sa se produca potrivit dorintelor iar eventualele "efecte colaterale" sa poata fi absorbite cat mai rapid( vezi asazisa Revolutie din dec.'89 care a avut nevoie de vreo 15-20 ani ptr. a dilua si duce in rizibil intrebarile ). Aici nu este vorba de o cospiratie in sens "vadimist"! A accepta o astfel de idee ar insemna ca si Romania de la 1859 a fost rodul unei " conspiratii", si ROMANIA de la 1918 asisderea! NU! Sunt pur si simplu rodul unor interese foarte pragmatice in care in care conceptul de Stat national este utilizat "la nevoie" si abandonat atunci cand nu mai este util!
De aceea cred ca indemnurile cinice ale Presedintelui pleaca de la constientizarea faptului ca personal,este intradevar "o rama" ofilita in raport cu "serpii" europeni si nici macar atat in raport cu "balaurii" mondiali!
O zi excelenta,

Desigur, cresterea este mica, dar sanatoasa :D :D :D

veti vedea, va spune Boc, ca toate cresterile mari din celelalte tari sunt nesustenabile, si vor ajunge, intr-un final, sa adopte exact masurile noastre.
nicio crestere mai mare de 1,5% dupa o scadere dramatica a economiei nu poate fi sanatoasa, ar mai adauga dl. Boc.

 

jidovul Isarescu (Isaak) va ingropa in faliment firmele romanesti: leul puternic inseamna reducerea exporturilor, cresterea importurilor si a imprumuturilor...

Jidanul Isarescu deja a transferat in afara tarii aurul BNR ca garantie la datoria FMI! China pastreaza yuanul devalorizat, iar exporturile ei au explodat: profit enorm la moneda slaba....Romania e prostita de jidanul Isak cu moneda tare! justificata de ce? produse pur romanesti putine si slabe calitativ...

“lantul trofic economic"

atunci cand piata se va intoarce spre client, cand piata va avea clientul in centrul ei si nu “cifra" de vanzari, cand cererea va crea oferta si nu invers, prin “educarea" clientului…..
atunci cand banul va fi respectat pentru valoarea sa intrinseca si nu vazut ca o “prognoza de profit"…
poate, si poate abia atunci consumul ca notiune abstractizata va fi vazut prin prin esenta sa de baza……clientul…..individul de la capatul “lantului trofic economic"
buna expresia gasita anterior……….
“lantul trofic economic"
……se uita, intotdeauna, in analizele de faptul ca acea crestere industriala se abzeaza pe faptul ca productia a fost orientata pentru satisfacerea unei nevoi individuale a unui client final pe lantul trofic…


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor