BNR estimeaza ca FMI cresterea economica

Marti, 05 Februarie 2013, ora 19:00
1719 citiri
BNR estimeaza ca FMI cresterea economica

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, marti, ca estimarea institutiei de crestere economica este similara cu cea a Fondului Monetar International (FMI).

"Nu mergem pe alte estimari, in schimb spunem, ca si expertii Fondului, ca si expertii Guvernului, ca avem destule incertitudini si ca aceasta crestere economica pe care multa lume o priveste ca pe un dat, uneori ca pe o variabila, dar o variabila care depinde de o prognoza, de mintea lucida sau mai putin lucida a cuiva de a vedea care va fi cresterea economica, este de fapt o rezultanta a foarte multi factori si la fiecare avem incertitudini", a spus Isarescu.

Topul economiilor cu cel mai lent ritm de crestere - Romania, intre Albania si Fiji

FMI estimeaza o crestere economica de 1,5% in acest an pentru Romania, iar pentru 2012 una foarte mica, aproape de zero.

Guvernul a prevazut in bugetul pe 2013 o crestere economica de 1,6%, agricultura si fondurile europene fiind considerate de oficialii romani printre motoarele cresterii economice din acest an.

Crestere a PIB-ului pe 2013, initial stabilita la 1,8%, a fost revizuita in scadere dupa consultarile cu FMI, in conditiile in care alte prognoze plaseaza cresterea economica a Romaniei la un nivel inferior.

Astfel, BERD estimeaza in acest an, pentru tara noastra, o crestere economica de 1,4%, in timp ce BCR si Coface au prognozat 1,1 si, respectiv, maxim 1%.

Romania are nevoie de investitii

Guvernatorul BNR a facut un apel la Guvern pentru stimularea investitilor.

"Inainte de orice, cresterea economica inseamna investitii. Cum resursele interne pentru investitii sunt insuficiente si acest lucru se reflecta in faptul ca avem in continuare un deficit de 4% in contul curent. Ca sa realizam ce inseamna 4% din PIB, inseamna aproape un an de crestere economica.

Chestiunea politicilor prin care sa atragi fonduri externe, fie ca se numesc credite externe, bani structurali de la UE, investitii straine directe sau alte investitii de portofoliu, este vitala. Economia este un complex de relatii mult mai complicat, de multe ori tindem sa le simplificam, are si corelatii care par simple la prima vedere, se dovedesc mai complicate si se poate intampla si altceva", a mai spus Isarescu.

In plus, Mugur Isarescu, a declarat ca simpla reducere a dobanzii pentru a stimula economia nu este suficienta si ca investitiile depind de sumele care le sunt alocate.

"Ai un deficit de cont curent de 4% din PIB, foarte mare daca e sa ne gandim bine, chiar daca noi am avut odata 14%, este inca foarte mare, inseamna ca n-ai resurse interne, trebuie sa le atragi din exterior.

Si atunci, cei care gandesc atat de simplist, adica de ce nu coboara Banca Nationala dobanda ca sa stimuleze investitiile, trebuie sa se gandeasca si la celalalt aspect: daca coboram dobanda, nu cumva descurajam economisirea interna, care oricum este insuficienta, precum si capitalul extern, care nu mai intra, si atunci efectul va fi total invers?", s-a intrebat retoric guvernatorul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Isarescu crestere economica, #BNR crestere economica, #BNR stimulare economie, #Isarescu stimulare economie , #crestere economica