CE: Romania va creste mai repede decat media UE, in 2011

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 23:59
3290 citiri
CE: Romania va creste mai repede decat media UE, in 2011

Produsul intern brut al Romaniei va creste cu 0,5 procente, anul viitor, si cu 2,6 procente, in 2011, peste media ce va fi inregistrata in Uniunea Europeana, de 1,6%, dupa ce, in 2009, va exista o scadere de opt procente, potrivit noilor estimari ale Comisiei Europene.

Inflatia se va reduce de la 5,7%, in acest an, la 3,5 procente, in 2010, respectiv 3,4 procente, in 2011, se arata in raportul Comisiei Europene, prezentat pe site-ul institutiei.

De asemenea, rata somajului se va reduce de la 9%, in 2009, la 8,7, anul viitor, si la 8,5%, in 2011, in timp ce deficitul bugetar va scadea 6,8%, respectiv 5,9%.

Potrivit raportului CE, dezechilibrele fiscale si influenta externa au crescut expunerea Romaniei in fata crizei economice globale. "Boom-ul economic din anii 2004 - 2008 a condus la cresterea presiunii si o fiscalitate nesustenabila: produsul intern brut real, in aceasta perioada, a avut o medie de 6,6 procente, inflatia a atins varful de 8,4% in al doilea trimestru din 2008, deficitul de cont curent a ajuns la 12,3% din PIB in 2009, bancile si alte companii au fost dependente de investitiile pe termen scurt, iar jumatate din creditele private au fost in monede straine", se arata in raportul CE.

Pe langa alte probleme, cele de mai sus au condus la restrangerea fluxurilor de capital strain in Romania si la un stres suplimentar al sistemului bancar, iar presiunile asupra ratei de schimb valutar au rezultat intr-o depreciere de 30% a monedei nationale, in raport cu euro, intre august 2007 si ianuarie 2009. Astfel, la sfarsitul lui 2008, Romania a intrat intr-o adanca recesiune, si pe fondul scaderii exporturilor.

Redresarea va fi superficiala in 2010

Greutatea in accesarea creditelor si declinul exporturilor au provocat o scadere dramatica a economiei din Romania, peste asteptarile analistilor. Ca si in alte tari din regiune, la baza recesiunii a stat, pe langa deprecierea exporturilor si o scadere a consumului pe piata interna.

Semnele unei redresari au inceput sa apara in a doua jumatate a lui 2009, motorul din spatele sau fiind cresterea cererilor la exporturi. Declinul productiei industriale s-a moderat, iar creditarea a inceput sa creasca usor in august, dupa cinci luni de scadere.

Aceste tendinte se vor consolida in urmatoarele trimestre, potrivit raportului CE, insa piata interna isi va reveni cu o oarecare intarziere, din cauza ratei somajului si a incetinirii ritmului de crestere a salariilor.

Alti factori care limiteaza redresarea economica includ nevoia pentru ajustarile fiscale si diminuarea investitiilor straine, in special in raport cu perioada dinaintea crizei.

Nu in ultimul rand, situatia politica incerta intarzie implementarea masurilor menite a stabiliza economia si reduce capacitatea de redresare, pe fondul unor conditii externe nefavorabile.

Cresterea concurentei ar putea ajuta la o crestere sustenabila

Capacitatea Romaniei de a fi competitiva la nivel international a fost erodata de ani de cresteri salariale nejustificate. Desi productivitatea a crescut cu cinci procente, intre 2004 si 2007, a fost inevitabila pierderea la nivelul concurential.

In paralel, exportatorii au fost nevoiti sa faca fata unei aprecieri nominale de 22 de procente a monedei nationale, in aceeasi perioada. In termeni reali, insa, leul s-a apreciat cu 72 de procente, intre 2004 si 2008.

Astfel, echilibrarea salariilor din domeniul public vor ajuta nu numai la reducerea deficitelor bugetare, dar, pe termen mediu, va stimula competitivitatea.

UE iese din recesiune in trimestrul al patrulea

Pentru sfarsitul acestui an, Comisia Europeana estimeaza o scadere de patru procente, desi, in ultimul trimestru, majoritatea tarilor vor inregistra cresteri ale produsului intern brut.

"Iesirea din recesiune se datoreaza masurilor ambitioase luate de guverne, de bancile centrale si de autoritatile la nivelul UE, care au prevenit o prabusire a intregului sistem si au dat un imbold redresarii. Totusi, drumul este dificil. Pentru a continua cresterea sustenabila, trebuie implememtate toate masurile agreate si trebuie definitivat procesul de reparare a sectorului bancar", a declarat Joaquin Almunia, comisarul pe probleme economice si monetare.

Potrivit raportului CE, rata somajului va continua sa se majoreze la nivelul intregii uniuni, de la 9,1 procente, in acest an, la 10,3%, in 2010, si 10,2 procente, in 2011.

In schimb, produsul intern brut european isi va reveni, ajungand la 0,7 procente, anul viitor, si 1,6 procente, in 2011, in timp ce inflatia va creste usor, de la 1% la 1,3%, respectiv 1,6 procente, in doi ani.

Anul viitor, deficitul bugetar la nivel european va fi mai mare, de 7,5 procente din PIB, insa, in 2011, va reveni la nivelul estimat si pentru acest an, de 6,9 procente din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #raport Comisia Europeana, #rata somaj UE , #crestere economica