Cine castiga din reintregirea salariilor

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 14:03
3764 citiri
Cine castiga din reintregirea salariilor

Reintregirea salariilor bugetarilor, decizie de care Comisia Europeana (CE) va fi instiintata de catre Guvernul roman, este o masura luata strict pe considerente politice si nu are un fundament economic, considera analistii.

Recuperarea integrala a diminuarilor salariale este prevazuta in Programul de convergenta, in capitolul privind politica bugetara pentru acest an, care va fi trimis la CE.

Guvernul anunta CE ca scaderea salariilor va fi recuperata in 2012

"Discutia despre acest subiect a fost inoportuna si total neinspirata, nici nu ar fi trebuit sa fie lansata deocamdata, pentru simplul motiv ca nu sunt bani", a declarat analistul Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

"Ideea de a majora salariile nu are nicio fundamentare economica, chiar daca e legala, si s-a procedat pur si simplu din motive politice", a continuat acesta.

De asemenea, el considera ca Guvernul isi gestioneaza prost banii, avand in vedere ca a suplimentat fondurile anumitor consilii judetene si a continuat investitiile in infrastructura, in timp ce statul nu si-a respectat multe angajamente legate de co-finantarea unor proiecte.

"Daca nu ai bani, respecti un program adoptat anterior si urmaresti foarte clar niste linii care au fost fixate in legea bugetului de stat, ceea ce nu s-a intamplat", a adaugat Valentin Ionescu.

Analistul Aurelian Dochia a spus ca majorarile salariale trebuie facute tinand cont de buget, astfel incat sa nu fie depasite deficitele care sunt prevazute in planul pe 2012-2013. In conditiile in care cresterea economica e mai mica decat cea prognozata anterior, va fi foarte greu sa se respecte deficitele si sa se procedeze la niste mariri de salarii.

"Aceasta este principala restrictie pe care ar trebui s-o aiba in vedere Guvernul, pentru ca o alunecare pe panta unor deficite mai mari este destul de riscanta, in sensul ca ne-a trebuit foarte mult timp ca sa convingem pietele ca suntem intr-o stabilitate financiara si asta a facut ca costurile cu care ne imprumutam sa scada foarte mult in ultimul an si jumatate, datorita unei politici fiscale credibile. Daca apar derapaje in directia asta, s-ar putea ca reactia pe piete sa fie destul de brusca. Trebuie sa evitam cu orice pret asemenea evolutie", a adaugat acesta, pentru Ziare.com.

Programul de convergenta prevede un avans al economiei, in 2012, de doar 1,7%, in scadere de la 1,8 - 2,3%, iar pentru anul viitor de 3,1% fata de 4,5%, cat era in vechiul program.

Insa economistul-sef al ING, Vlad Muscalu, considera ca aceste cifre sunt prea optimiste, el precizand ca prognoza bancii este de doar de 0,8%, pe fondul contagiunii din zona euro.

"La nivelul populatiei o crestere economica de 2,4%, cat a fost anul trecut, nu se simte mult diferit fata de una de 0,8%", a mentionat acesta.

Printre principalele probleme cu care se confrunta economia Romaniei se mai numara incertitudinea de pe scena politica, deoarece sondajele de opinie arata o rasturnare a situatiei actuale, agricultura, care depinde foarte mult de conditiile meteo, mai ales ca pana acum sunt semne ca nu va fi la fel ca cea din 2011, dar si alte riscuri, precum finantarea datoriei publice, situatia inca nedefinita a retrocedarii proprietatilor, etc.

El a mentionat ca se astepta la o majorare salariala in aceasta perioada, doarece coalitia de la guvernare a pierdut teren in sondaje, iar masurile populiste ar putea s-o ajute sa castige mai multi votanti.

Invata Romania din greselile din trecut?

Potrivit lui Valentin Ionescu, asistam la o substituire a abordarii economice cu una politica, ce poate afecta bugetul statului si toata proiectia bugetara pe acest an.

In aceste conditii, Romania ar putea repeta erorile facute in trecut, in alti ani electorali. De exemplu, in 2008, desi situatia externa nu era favorabila, politicienii romani au adoptat niste masuri populiste, inaintea alegerilor parlamentare, cum ar fi marirea salariilor profesorilor cu 50%, ce au dus la o contractie a economiei de 6,6% in 2009.

Poate invata Romania ceva din trecutul sau economic dureros? - Financial Times

"Niciodata nu invatam din greselile din trecut, sunt 20 de ani in care ciclurile electorale se repeta si mereu exista derapaje in anii electorali", a subliniat Aurelian Dochia.

De asemenea, Valentin Ionescu considera ca politicienii romani nicicodata nu invata din lectii trecute. Intotdeauna repeta aceleasi greseli, cat timp este in joc interesul lor.

"Judecata este subsumata interesului, nu are nimic de-a face cu logica economica. Se incearca rezolvarea punctuala a lucrurilor, adica de pe o zi pe alta, ca intr-un sistem ad-hoc, nu cred ca acest lucru poate sa ajute un guvern. Iar, din acest punct de vedere, unii politicieni isi risca viitorul, avand in vedere ca actioneaza dupa o logica strict politica si nu economica", a mai spus acesta.

Imbatranirea populatiei, o sursa majora de ingrijorare

Conform Eurostat, populatia Romaniei de peste 65 de ani va creste de circa 1,9 ori, iar populatia intre 20-55 ani practic se va injumatati in acest interval de timp. Viteza procesului de imbatranire va afecta negativ piata muncii. Raportul dintre persoanele in varsta de peste 65 de ani si cele in varsta de munca (20-65 ani) creste semnificativ, ceea ce inseamna ca si in perspectiva urmatorilor 10-20 de ani sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate in raport cu cheltuielile.

In aceste conditii, Aurelian Dochia a apreciat ca imbatranirea populatiei este cea mai ingrijoratoare statistica pentru perspectivele pe termen mediu si lung ale economiei romanesti, deoarece nu se pot lua niste masuri care sa aiba efecte rapide.

"Tocmai de aceea trebuie sa fim foarte atenti cu bugetul, pentru ca povara asupra lui va creste foarte mult. Trebuie sa se creeze spatiu de manevra pentru a absorbi cheltuielile suplimentare care vor veni la buget din cauza situatiei demografice", a explicat acesta.

Situatia nu este una particulara pentru Romania, ci exista in foarte multe tari, mai ales din Europa.

"Din pacate, nu exista solutii care sa corecteze rapid acest trend. Desi s-au facut incercari pentru cresterea natalitatii, experienta altora au aratat rezultate minuscule. Migratia ar fi singura formula care ar schimba echilibrul demografic, insa va fi extrem de rau", a conchis analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#crestere economica Romania 2012, #intregire salarii bugetari, #majorare salarii bugetari, #imbatranire populatie Romania , #crestere economica
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
inainte de alegeri cresc , iar dupa alegeri scad ! inexplicabil !