Crestere economica timida in 2011, din cauza masurilor de austeritate

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 18:22
2077 citiri
Crestere economica timida in 2011, din cauza masurilor de austeritate
Foto: Webschtick

Dupa o scadere reala de aproximativ 9 la suta, in ultimii doi ani, economia Romaniei ar putea sa inregistreze o revenire timida anul viitor, cu o crestere de numai 1,2 la suta, potrivit unei analize realizate de Banca Comerciala Romana (BCR).

Cresterea economica din 2011 va fi sustinuta de investitiile realizate de companiile private, pe masura ce consumul populatiei cel mult va avea un avans marginal, se arata in raportul BCR, remis Ziare.com.

Esentiale pentru reluarea cresterii economice sunt atragereA de investitii straine directe, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si indeplinirea reformelor structurale cuprinse in actualul si, probabil, viitorul acord cu Fondul Monetar International.

"Iesirea din recesiune va fi anevoioasa si presarata cu masuri nepopulare, pe care guvernul va trebui sa le implementeze pentru ca Romania sa poata atinge tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB", a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Potrivit raportului, partea negativa a programului de austeritate va consta in revenirea la crestere mai lenta a consumului privat. In trimestrul al treilea din acest an, pe fondul reducerii salariilor bugetarilor si a unor categorii de ajutoare sociale cu 25 la suta, respectiv 15 la suta, ritmul de scadere a consumului gospodariilor s-a accentuat.

Pe de alta parte, exista un potential mare de revenire a investitiilor, in ciuda majorarii taxei pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta, care i-a iritat pe investitori, rezultatul fiind amanarea unor proiecte pe care le aveau in Romania.

Totusi, datorita fortei de munca ieftine si a oportunitatilor pentru reducerea costurilor operationale, Romania ramane o piata interesanta pentru investitori.

Industria ar putea creste cu 3-4 la suta in 2011

In trimestrul al treilea din acest an, industria a avansat cu 4 la suta, pe baza cererilor de pe piata externa. De asemenea, comenzile interne au crescut cu 9 la suta, ca urmare a cererii ridicate pentru produsele din industria farmaceutica, cea de IT, electronice si optice, din industria de echipamente electrice, precum si de cea de masini si echipamente.

Metalurgia si industria autovehiculelor au fost cele mai productive ramuri, detinand, impreuna, aproximativ 15 la suta din totalul productiei industriale din Romania.

In ultimul trimestru din acest an, cresterea industriei s-ar putea incetini, din cauza decelerarii ritmului de crestere al cererii externe. In 2011, industria din Romania va ramane strans corelata cu trendul din zona euro, avand in vedere ca cea mai mare parte a exporturilor se indreapta spre aceasta piata. Astfel, potrivit analistilor BCR, industria ar putea avea o crestere de 3 - 4 la suta in 2011.

Posibila crestere pe piata constructiilor

Dupa ce si-a marit declinul anual in trimestrul al treilea din 2010 (-44%), piata constructiilor nu da semne de revenire, o tendinta alimentata si de masurile de austeritate, dar si a preturilor locuintelor, care sunt mari comparativ cu salariul mediu pe economie.

Pretul locuintelor noi, in special al apartamentelor, pare atractiv la prima vedere, insa, de cele mai multe ori, acesta nu reflecta decat o parte a unei oferte mai extinse, care, per ansamblu, este mai scumpa, sunt de parere analistii bancii.

In trimestrul al patrulea din acest an, managerii locali se asteapta la o scadere a constructiilor.

"Desi ramanem destul de sceptici cu privire la revenirea segmentului rezidential in 2011 - acesta detinand circa 20% in totalul constructiilor, nu excludem o posibila oprire a caderii constructiilor per ansamblu, sau chiar o crestere foarte mica, in special ca urmare a unui efect de baza destul de puternic. Segmentul comercial are un potential de revenire mai mare, daca sentimentul investitorilor va incepe sa se imbunatateasca", se arata in raportul BCR.

Comertul, afectat de insecuritatea locului de munca

Masurile de consolidare fiscala vor influneta negativ consumul si in 2011. In cel mai bun caz, comertul cu amanuntul ar putea sa inregistreze o crestere marginala.

Acest lucru poate fi corelat si cu rata somajului sau, mai degraba, contradictiile din piata muncii. Astfel, desi rata somajului a continua sa scada in trimestrul al treilea din 2010, la fel s-a intamplat si cu numarul de salariati, in conditiile in care numarul pensionarilor a fost relativ constant.

Analistii bancii nu exclud o crestere usoara a ratei somajului, pana la sfarsitul lunii decembrie, avand in vedere ca Guvernul trebuie sa continua procesul de restructurare din sectorul public, iar sectorul privat ar putea trece prin noi procese de ajustare a numarului de salariati.

Media cursului va fi de 4,2 lei/euro in 2011

Banca Nationala a Romaniei a reusit sa mentina stabil cursul de aproximativ noua luni, datorita regimului de flotare controlata a cursului de schimb si rezervelor valutare mari.

Totusi, avand in vedere ca sunt sanse destul de mici ca legea bugetului de stat pentru 2011 sa fie adoptata in perioada ramasa din acest an, cursul ar putea reveni la un nivel apropiat de 4,3 lei/euro, spun analistii BCR.

Evolutia cursului va fi determinata, in 2011, de modul concret de implementare a reformelor si, mai ales, de perceptia investitorilor cu privire la acestea.

Pentru un curs favorabil, Romania ar trebui sa indeplineasca tintele agreate cu FMI si Uniunea Europeana si sa incheie un nou acord cu FMI. Astfel, s-ar reusi mentinerea unui curs stabil, intre 4,1 - 4,3 lei/euro. In 2011, media cursului ar putea fi de 4,2 lei/euro.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#crestere economica 2011, #BCR crestere economica, #somaj Romania, #curs euro leu , #crestere economica
Comentarii