Cu cat a crescut economia Romaniei in primele 9 luni din 2015

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 10:28
3685 citiri
Cu cat a crescut economia Romaniei in primele 9 luni din 2015
Foto: Arhiva Ziare.com

Produsul intern brut (PIB) estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 195,77 miliarde lei preturi curente, pe serie bruta, in crestere cu 3,6%, in termeni reali, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in primele noua luni a urcat cu 3,7%, la aproape 498,49 miliarde lei, potrivit datelor INS.

Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru perioada iulie-septembrie s-a situat la 178,43 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,4% fata de trimestrul anterior, in termeni reali, si cu 3,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In primele noua luni, PIB-ul estimat a fost de circa 527,59 miliarde lei preturi curente, in crestere anuala cu 3,7%.

La cresterea PIB inregistrata in perioada ianuarie-septembrie au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia Agriculturii, silviculturii si pescuitului.

Astfel, comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante au avut un aport de 1,1%, cu o pondere de 16,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 7,1%.

Informatiile si comunicatiile au contribuit cu 0,8%, cu o pondere mai redusa la formarea PIB (6,7%), dar care au inregistrat o crestere a volumului de activitate de 12,8%.

Industria a avut o contributie de 0,5% (cu o pondere de 22,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 2%), iar impozitele nete pe produs au avut un aport de 0,8% (cu o pondere de 12,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,3%).

Buget 2016: Guvernul a decis ce va face cu banii nostri - Care sunt primele date oficiale

Utilizarea PIB

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,7% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB.

La cresterea economica a mai contribuit formarea bruta de capital fix, cu 1,5%, consecinta a avansului volumului cu 6,8%.

O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1%), avand in vedere majorarea cu 5,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu un avans mai mare al volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8%.

In primul semestru, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,8%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier.

Estimarile institutiilor

Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile in prognoza de toamna privind cresterea economica Romaniei, care va accelera in acest an si in 2016 la 3,5%, respectiv 4,1%, sustinuta de masurile de relaxare fiscala, care stimuleaza cererea interna.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica un avans de 3,3%, iar FMI anticipeaza un avans de 3,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#crestere economica Romania 9 luni, #crestere economica 2015, #crestere economica Romania , #crestere economica