De ce China o sa reuseasca unde altii au ratat

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 12:44
3775 citiri
De ce China o sa reuseasca unde altii au ratat
Foto: Arhiva

Vocile care anunta prabusirea Chinei, in urma unei cresteri economice spectaculoase din ultimele decenii, nu inceteaza sa apara, insa, an dupa an, China le demonstreaza ca nu este ca alte puteri ale lumii.

In prezent, unii analisti sustin ca tara asiatica are o inflatie prea mare, investitii in exces, salarii in crestere galopanta si multe credite neperformante, prin urmare ar putea cadea in "capcana veniturilor de mijloc", care a dus la crize economice in multe tari dezvoltate, cel mai recent exemplu fiind chiar recesiunea globala din 2008, inceputa in Statele Unite.

Desi temerile pot fi intemeiate, mai ales cele cu privire la rata inflatiei, profesorul Stephen S. Roach de la Universitatea Yale, care este si presedinte de onoare al Morgan Stanley Asia, este de parere ca economia chineza nu va urma calea altora asemanatoare din trecut. Intr-un comentariu pentru Project Syndicate, el a detaliat zece motive pentru a-si sustine teoria:

Strategia

Din 1953, China si-a formulat obiectivele in planuri pe cinci ani, cu tinte si politici bine definite. In ultimul plan de acest gen, se observa o schimbare deosebit de importanta a strategiei, de la un model de producator, aplicat in ultimii 30 de ani, la o societate de consum infloritoare.

Determinarea

Liderii chinezi au drept principala prioritate stabilitatea. Datorita acestui angajament, China a reusit sa evite problemele cauzate de recesiunea globala din 2008 - 2009. De asemenea, guvernul chinez s-a angajat sa tina sub control inflatia, "bulele" activelor sau imobiliarelor, precum si nivelul creditelor neperformante.

Mijloacele de atingere a obiectivelor

Cei peste 30 de ani de reforme ii permit un dinamism aparte economiei chineze. Reforma mediului de afaceri si pietelor financiare au fost cheia succesului, iar multe alte reforme urmeaza a fi infaptuite. In plus, China a demonstrat ca stie sa invete din greselile economice din trecut si are abilitatea de schimba cursul, cand este necesar.

Economiile

O rata a economiilor de peste 50 la suta a ajutat mult China. Acest lucru a ajutat la finantarea investitiilor si a pus China la adapost de socurile internationale printr-o rezerva valutara deosebit de ridicata. In prezent, autoritatile incearca sa redirectioneze surplusul pentru a creste cererea interna.

Migrarea de la zonele rurale la cele urbane

In ultimii 30 de ani, populatia urbana a crescut de la 20 la suta din total la 46%. Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, alti 316 milioane de chinezi se vor muta de la sate la orase, in urmatorii 20 de ani. Un asemenea nivel de urbanziare reprezinta o baza solida pentru investitii in infrastructura si constructii rezidentiale si comerciale.

Consumul

Consumul privat reprezinta doar 37 la suta din PIB-ul Chinei, cel mai scazut nivel dintre toate marile economii mondiale. Prin concentrarea pe crearea de locuri de munca, cresteri salariale si ajutoare sociale, planul pe cinci ani ar putea determina o crestere impresionanta a puterii de cumparare. Astfel, pana in 2015, consumul s-ar putea majora cu 5%.

Serviciile

Acestea reprezinta 43% din PIB-ul Chinei, sub media globala. Serviciile sunt o piesa importanta a strategiei pro-consum al tarii, mai ales in domenii precum distributie, transporturi, logistica si turism. In urmatorii cinci ani, serviciile s-ar putea majora cu peste 5 procente, avand in vedere ca necesita o forta de munca larga, sunt eficiente din punctul de vedere al consumului de resurse si sunt ecologice, exact lucrurile de care are nevoie pentru urmatoarea faza a dezvoltarii.

Investitiile straine directe

China moderna a fost un magnet pentru corporatiile straine, in cautarea unei forte de munca mai ieftine si mai eficiente. Aceste investitii au permis Chinei accesul la sisteme avansate tehnologice si de management, un lucru esential in dezvoltarea economica.

Educatia

Rata de alfabetizare a adultilor a crescut la 95 la suta, iar inscrierea in clasele 5 - 8 a ajuns la 80 la suta. Recent, elevii de 15 ani din Shanghai au castigat primul loc intr-un concurs mondial de matermatica si citit. In plus, universitatile din China produc 1,5 milioane de ingineri si oameni de stiinta in fiecare an. Astfel, tara este pe cale de a avea o adevarata economie bazata pe cunoastere.

Inovatia

In 2009, au fost depuse aplicatii pentru aproximativ 280.000 de brevete in China, al treilea nivel pe plan international, in urma Japoniei si Statelor Unite. Pana in 2015, guvernul chinez intentioneaza sa majoreze cota cercetarii si dezvoltarii in PIB pana la 2,2 la suta, dublu fata de anul 2002. De asemenea, pana in 2020, autoritatile intentioneaza sa aduca industriile considerate strategice - conservarea energiei, noua generatie de tehnologie informationala, biotehnologia, productia de echipamente high-end, energia regenerabila, materialele alternative si productia de masini pe baza de combustibili alternativi - la 15 la suta din PIB, de la 3% in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#crestere economica China, #strategie economica China, #industrie China , #crestere economica