De unde va veni cresterea economica in 2011?

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 12:58
3574 citiri
De unde va veni cresterea economica in 2011?
Foto: Arhiva

Trimestrul al treilea nu a adus vesti bune pentru economia Romaniei, care a scazut cu 2,5 la suta, in termeni reali, fata de perioada similara a anului trecut. Avand in vedere ca, si pentru ultimul trimestru din acest an se estimeaza o usoara scadere, pe ce se bazeaza estimarile de crestere a PIB-ului pentru 2011?

In trimestrul al treilea din acest an, singura ramura care a inregistrat cresteri mai serioase a fost industria, volumul de activitate al acesteia majorandu-se cu 4,2 la suta, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

De altfel, industria si exporturile au fost cele care au condus la usoara crestere economica inregistrata in trimestrul doi, in comparatie cu primul, de 0,5 la suta. Insa, comparativ cu perioada similara din 2009, PIB-ul a scazut, dar cu o rata mai redusa decat in trimestrul al treilea, de 1,5 la suta.

Prin urmare, exista sanse ca aceste doua segmente sa asigure, in 2011, cresterea economica pe care se bazeaza atat Guvernul, cat si Fondul Monetar International. Cel putin in industria auto, de exemplu, estimarile sunt mai mult decat optimiste. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), vanzarile de masini noi pe piata locala se va majora cu aproximativ 15.000 de unitati.

In plus, trebuie luat in calcul faptul ca o mare parte a productiei de autovehicule din Romania merge la exporturi. Dacia, de exemplu, a inregistrat cresteri constante ale vanzarilor pe pietele din Europa occidentala. Doar in Franta, in primele 11 luni ale acestui an, s-au vandut cu 75,7 la suta mai multe autovehicule apartinand brandului romanesc decat in perioada similara din 2009.

De asemenea, oficialii Ford Romania au estimat o crestere a productiei comparabila cu cea a Daciei, luand in considerare si tendinta pozitiva de pe pietele externe, unde revenirea economica si-a intrat in drepturi, in ciuda unor probleme legate de datorii ale unor tari din zona euro. Potrivit institutului european de statistica, Eurostat, doar Romania si Grecia mai sunt pe minus dintre toate tarile Uniunii Europene, in trimestrul trei.

Consumul nu da semne de revenire

In schimb, consumul intern, pe care s-a bazat cresterea economica extraordinara din anii 2007 - 2008, este in continuare afectat de majorarile taxei pe valoarea adaugata la 24 la suta si de scaderea salariilor bugetarilor cu 25 la suta. In plus, concedierile atat din sectorul bugetar, cat, mai ales, din cel privat, nesiguranta locului de munca si lipsa ofertelor de noi joburi conduc la o neincredere generalizata a consumatorului, determinand scaderi ale consumului.

Astfel, in trimestrul al treilea din acest an, cererea interna s-a redus cu 2,5 la suta, comparativ cu perioada similara din 2009, iar consumul final a scazut cu 1,4 la suta, ca urmare a diminuarii bugetului alocat de gospodarii in acest scop cu un procent, cat si a volumului cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice cu 3 la suta.

Perioada sarbatorilor de iarna ar putea stimula o usoara crestere a consumului, in ultimul trimestru din acest an, iar guvernantii au anuntat, de curand, ca nu ar mai fi nevoie de noi concedieri anul viitor. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina, cei 1.527 de bugetari in plus prezenti in sistem in acest moment vor iesi din sistem "pe cale naturala", nefiind nevoie de masuri speciale.

Economia nu poate sa creasca fara investitii

In lipsa investitiilor in economia nationala, cat de sustenabila va fi eventuala crestere din 2011, care va reiesi mai mult din reduceri de cheltuieli si majorarile din industrie si exporturi?

Potrivit INS, in trimestrul al treilea din acest an, investitiile nete in economie s-au redus cu 14,2 la suta, in comparatie cu trimestrul trei din 2009, in timp ce, in primele noua luni, scaderea a fost de 17,2 la suta, fata de perioada similara de anul trecut.

In plus, analistii nu sunt la fel de optimisti ca FMI sau Guvernul Romaniei. Astfel, potrivit ING, cresterea economica ar putea fi doar de 0,2 la suta.

De asemenea, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, este de parere ca PIB-ul Romaniei nu va trece la crestere pana in a doua jumatate a anului viitor, iar, pe intreg anul, cresterea economica nu va fi mai mare de 1 la suta, fiind posibila oscilarea pana la minus 0,5 la suta, din cauza investitiilor inexistente si a fluxurilor de capital din sectorul privat care intarzie sa apara.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere economica 2011, #scadere economica trimestrul trei, #crestere PIB 2011 , #crestere economica