Dezastrul economic va trebui sa astepte: 2012, an pentru rezolvarea problemelor

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 22:08
2480 citiri
Dezastrul economic va trebui sa astepte: 2012, an pentru rezolvarea problemelor
Foto: Daylife

Mediul economic nu duce lipsa de prezicatori care anunta dezastrul pentru 2012, insistand ca acesta va fi anul in care se va decide daca Europa va supravietui in forma actuala sau nu. Totusi, la o privire mai realista, 2012 nu se anunta drept un an de criza, dar nici unul in care vor fi rezolvate toate problemele.

Desi unii economisti sunt gata sa parieze pe faptul ca, in 2012, fie se va efectua un pas major in integrarea europeana, ducand la o adevarata uniune fiscala, fie zona euro se va dezintegra, ducand la cea mai mare criza financiara din istorie, cel mai probabil nici unul din aceste scenarii nu este plauzibil, sustine economistul Barry Eichengreen, profesor la Universitatea Berkeley.

Colapsul zonei euro ar reprezenta, fara indoiala, o calamitate din punct de vedere economic. Insa, tocmai din acest motiv, Banca Centrala Europeana va interveni in piata obligatiunilor italiene si spaniole, iar guvernele celor doua tari vor folosi acest timp de respiro pentru a implementa masurile de austeritate promise.

Anul nu va trece fara durerile unei recesiuni. De fapt, sustine economistul, intr-un comentariu pentru Project Syndicate, simplul fapt ca bancile trebuie sa se recapitalizeze si nesiguranta ce planeaza asupra monedei unice indica, deja, existenta unei recesiuni.

In plus, masurile pentru stimularea cresterii economice, in tari precum Italia, vor inrautati lucrurile, in prima instanta. De exemplu, efectul initial al reducerii costurilor de concediere si angajare va determina disponibilizarea angajatilor redundanti. Totusi, reformele care asigura o crestere pe termen lung ii linistesc pe investitori.

Zona euro nu se va prabusi in 2012, insa acest lucru nu inseamna ca va exista o rezolvare definitiva pentru criza prin care trece, avand in vedere ca nici integrarea de care s-a vorbit la summit-ul din Bruxelles nu se va putea realiza atat de rapid.

Pas de melc in Statele Unite

In SUA, ultimele date arata ca produsul intern brut a crescut cu 3 procente, in al patrulea trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara din 2010. Un rezultat bun, dar care nu trebuie sa ne impresioneze, sustine economistul.

Sprijinul financiar acordat de stat pentru aceasta crestere va fi retras, in timp ce piata imobiliara, ce da semne de stabilizare, va fi marcata, in continuare, de preturi mici, luand in considerare inventarul detinut de bancile ce au trecut la executari silite.

Aceste lucruri sugereaza faptul ca accelerarea cresterii economice, inceputa in trimestrul al treilea din acest an, nu va putea fi sustinuta pe termen lung.

In acelasi timp, daca va exista o incetinire semnificativa, Rezerva Federala va raspunde printr-o noua tura de injectare de bani in economie. Astfel, chiar daca nu va inregistra o crestere economica de 3 la suta, SUA ar trebui sa evite reintrarea in recesiune.

Economia chineza trebuie sa schimbe macazul

Pana si China va avea oarece probleme. Pentru 2012, se estimeaza o crestere economica de 7,5 - 8 la suta, ceea ce este putin, pentru o tara ca a avut o rata de crestere cu doua cifre in ultimii ani. Pe de alta parte, nu este nici "explodarea" bulelor - imobiliara, piata financiara - pe care o prezic pesimistii.

De altfel, Banca Mondiala si Fondul Monetar International estimeaza o majorare de 8,5 - 9 procente a PIB-ului chinezesc, insa nu se ia in considerare moderarea inregistrata pe piata imobiliara. Chiar daca scaderea cererii de locuinte nu a condus, inca, la o reducere a preturilor, s-a diminuat semnificativ numarul tranzactiilor, iar, unde exista mai putine tranzactii, in cele din urma vor exista si ieftiniri.

Din fericire, China are un plan economic pe termen lung, iar Guvernul poate interveni rapid pentru a stopa tendintele negative. Si, foarte important, daca economiile europene si americane nu se vor prabusi, exporturile din China vor reprezenta, in continuare, un motor de crestere esential.

Prin urmare, avand in vedere ca, in mod realist, toate marile puteri ale lumii ar trebui sa aiba un an economic de usoara crestere sau stagnare, 2012 nu are cum sa fie un an dezastruos. Pe de alta parte, aceasta cale nu poate continua la nesfarsit, sustine economistul. Europenii trebuie sa gaseasca solutii reale care sa conduca la o crestere sustinuta, SUA trebuie sa depaseasca polarizarea politica, iar China trebuie sa-si echilibreze economia, trecand de la un motor de crestere bazat pe constructii si exporturi la unul bazat pe consumul intern.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#crestere economica 2012, #criza zona euro, #crestere economica SUA , #crestere economica
Comentarii