Economia, in sfarsit pe crestere - iesim din recesiune? (Video)

Vineri, 13 August 2010, ora 12:52
4016 citiri
Economia, in sfarsit pe crestere - iesim din recesiune? (Video)
Foto: Lupusor.wordpress

Economia Romaniei si-a revenit usor in al doilea trimestru din 2010, inregistrandu-se o majorare a produsului intern brut de 0,3 la suta, comparativ cu trimestrul anterior, fiind si prima crestere din ultimele sase trimestre. Inseamna acest lucru ca vom reusi sa iesim din recesiune in curand?

Potrivit analistilor, aceasta crestere trimestriala nu are o importanta prea mare, fiind nevoie de mai multe luni de crestere pentru a exista, cu adevarat, un impact pozitiv real.

"Trebuie sa fie o perioada mai mare ca sa aiba ceva semnificatie. Daca este, inca, mai rau decat anul trecut, asa ceva are semnificatie. Trebuie sa fie cel putin doua trimestre cu anumita tendinta, ca sa poti sa le dai o semnificatie", a spus analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

"Eu nu cred ca exista sanse de crestere in trimestrul al treilea. In masura in care lucrurile se pastreaza mai rele decat in anul trecut, de abia asa are semnificatie. De asemenea, in masura in care exista o previziune ca va scadea economia cu 2 la suta in cursul acestui an, inseamna ca, in trimestrul in care suntem, care oricum este un trimestru de vara, cand lucrurile merg mai slab decat in rest, in general, va fi scadere", a adaugat analistul.

Desi, potrivit Institutului National de Statistica, produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 0,3 la suta in trimestrul al doilea, comparativ cu primul, el a scazut insa cu 0,5 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, PIB-ul s-a redus cu 1,5 la suta in primul semestru, comparativ cu primul semestru din 2009.

Potrivit lui Serbanescu, este putin probabil ca economia sa continue sa creasca si in trimestrul al treilea din acest an, avand in vedere ca nu mai exista bani pentru consumul intern.

"Daca e sa fim realisti si drepti, ne uitam la ce a crescut in 2004 - 2008 si constatam ca, din pacate, am obtinut o crestere economica care nu a fost nici in industrie, nici in agricultura, si degeaba se reaiau acum, cand acele sectoare care au creat crestere economica in perioada aia nu si-au reluat activitatea si nici nu si-o vor mai relua, pentru ca toate erau legate de consum din import.

Iar bani pentru asa ceva nu mai exista. Imobiliar, retail, vanzari de masini, de electrocasnice, electronice, pentru asta trebuie bani. Patru ani s-au bagat bani de catre bancile straine. Din 2009, nu s-a mai bagat nici un ban si de atunci nu s-au mai reluat", a explicat Serbanescu.

Analistul a adaugat ca Romania va fi singura tara cu scadere economica din estul Europei, in acest an.

Masurile fiscale au avut un impact negativ asupra economiei

In opinia lui Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, faptul ca majorarea PIB-ului s-a bazat doar pe cresterea productiei industriale si a exporturilor ridica o problema in relatia Romaniei cu tarile industrializate.

"Cresterea asta de productie s-a produs ca urmare a comenzilor din exteriorul Romaniei. Dar asta ridica o problema vizavi de relatia Centru - Periferie, Centru fiind tarile industrializate, Periferia fiind economia romaneasca. Prin urmare, daca economiile din strainatate, din Germania, Italia, Franta, care absorb exporturi romanesti, nu dau semne de redresare solida, exporturile vor scadea. Oricum se pare ca, in luna iulie, adica in trimestrul acesta, au inceput sa scada, din cauza TVA", a explicat Ionescu.

"Ca noi sa exportam, fie importam materii prime, fie le luam din interiorul tarii, dar industriasii le iau cu taxa pe valoare adaugata majorata. Si atunci au crescut cheltuieliele productiei", a adaugat fostul ministru.

Potrivit spuselor sale, masurile de natura fiscala au avut o influenta negativa asupra importurilor, iar aceasta tendinta va continua si in urmatoarele luni.

"Una peste alta, cresterea asta economica nu stim daca va avea un caracter de continuitate. Depinde de exporturi, nu de masuri luate de Guvern. Pe de alta parte, aceasta crestere nu este determinata de o crestere a consumului intern. A avut loc temporar, pana in iulie, dar dupa aceea a inceput sa scada, ca urmare a masurilor luate de Guvern", a mai spus Ionescu.

Fostul ministru a explicat ca PIB-ul este influentat si de agricultura si constructii, domenii care au inregistrat contractii, dar si de cresterea cheltuielilor cu investitii publice, de taxe si impozite.

"Deocamdata, cresterea nu apare decat in industrie, nu apare in alte ramuri ale ecomomiei natioanale. Cresterea este fragila si temporara", a spus Ionescu.

Cresterea, mai mica decat asteptarile

Pe de alta parte, economistul Mircea Cosea ne-a declarat ca s-ar fi asteptat la o crestere economica de 0,5 la suta, in trimestrul al doilea, avand in vedere majorarea productiei industriale si a exporturilor timp de mai multe luni la rand.

"Cresterea se explica prin crestera productiei industriale si a exporturilor. Era normal sa se intample, e mai mica decat ma asteptam. Efectul acestei cresteri a productiei industriale si exporturilor pe un numar important de luni banuiam sa fie in jur de 0,5 la suta din PIB. Probabil a contribuit mult si efectul inundatiilor", a spus Cosea, pentru Ziare.com.

"Cred ca aceasta crestere ar putea sa se mentina in continuare la un nivel de sub 1%. Dar poate sa apara, in urmatoarea perioada, si o stabilizare pe acest sistem, pentru ca, practic, exportul nostru creste in masura in care se dezvolta pietele din vest. Iar pietele din vest nu au inca o crestere foarte mare, nu reusesc sa sara, anul acesta, de 1,1 - 1,2 la suta, deci efectul este minim", a explicat economistul.

Potrivit spuselor sale, Romania nu se poate astepta la o crestere reala a economiei, in comparatie cu anul anterior, decat in a doua jumatate din 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#crestere economica Romania, #crestere PIB trimestrul 2, #crestere exporturi, #crestere productie industriala , #crestere economica