Redresarea economica se accelereaza in Uniunea Europeana si cresterea din acest an va fi mai mare decat se prevazuse initial, este de parere presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Seful executivului UE a spus in timpul discursului tinut in orasul francez Strasbourg ca blocul de 27 de tari au trecut printr-o
criza economica puternica, iar riscurile raman in continuare valabile.
Potrivit acestuia, reformele structurale trebuie sa fie tot mai accelerate si trebuie gasite noi surse de finantare pentru proiecte de
infrastructura in blocul statelor UE, care reprezinta nu mai putin de 500 milioane de oameni. Barroso a dat cateva detalii privind initiativa de finantare, dar a spus ca aceastea ar implica si Banca Europeana de Investitii.
"In ultimul an, criza economica si financiara a pus Uniunea in fata uneia dintre cele mai mari provocari din istoria sa. Solidaritatea noastra a fost testata mai mult ca niciodata. Daca ma uit inapoi la modul in care am reactionat, cred ca am rezistat testului. Mesajul meu pentru fiecare european este ca puteti avea incredere in Uniunea Europeana, care face ceea ce este nevoie pentru a va asigura viitorul", a declarat Barroso, citat de
Reuters.
2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!"Revenirea economica a luat viteza, desi este inegal in cadrul Uniunii. Cresterea in acest an va fi mai mare decat se prevazuse initial. Rata somajului ramane totusi inca mult prea ridicata, desi s-a oprit din crestere. In mod evident, incertitudinile si riscurile raman, si nu numai in afara Uniunii Europene", a mai spus el.
Cele mai recente previziuni oficiale anticipau o crestere in UE de 1,0 la suta in 2010 si de 0,9 la suta in cele 16 tari care folosesc moneda euro. Previziunile revizuite urmeaza sa fie anuntate in cursul acestei luni, afirma oficialii.
Solidaritatea, solutia propusa de BarrosoBarroso sustine ca a vazut, in aceasta perioada de criza, in randul statelor membre UE ca sunt dispuse sa accepte o mai puternica monitorizare financiara si fiscala venita din partea colegii lor si de la Bruxelles. In aceste conditii, oficialul european a cerut mai multa solidaritate.
"Europa trebuie sa demonstreze ca poate ceva mai mult decat 27 de solutii nationale diferite. Fie inotam impreuna, fie ne scufundam separat", a spus acesta.
Ca urmare a eforturilor de a veni cu reglementari financiare pentru a preveni o noua criza economica la nivel mondial, Barroso a cerut Parlamentului sa creeze noi organisme paneuropene de supraveghere financiara.
"Trebuie ca in urmatoarele 12 luni sa acceleram agenda de reforme. Acum este momentul pentru a moderniza economia de piata, astfel incat acesta sa poata concura la nivel global si sa raspunda provocarii demografice. Acum este momentul pentru a face investitii potrivite pentru viitorul nostru", a fost indemnul sefului CE.
Manuel Barroso a tras un semnal de alarma si in ceea ce priveste nevoia de a face fata dezechilibrelor macro-economice grave, in special in
zona euro. "Acesta este motivul pentru care am facut propuneri de timpuriu pentru a detecta bulele activelor, lipsa de competitivitate si alte surse de dezechilibru", a continuat el.
"Finantele guvernamentale sanatoase si pietele financiare responsabile ne dau incredere si forta economica necesara pentru o crestere sustenabila. Trebuie sa depasim dezbaterea consolidare fiscala si crestere. Avem nevoie de amandoua", crede presedintele Comisiei Europene.
Printre masurile propuse de oficialul CE se numara protejarea depozitelor de pana in 100.000 de euro si interzicerea operatiunilor naked short selling abuziv, mai scrie
Reuters.
"Am propus protejarea depozitelor de pana in 100.000 de euro. Vom propune interzicerea operatiunilor naked short selling abuzive (n.red-instrument financiar care permite unui investitor de la bursa sa vanda actiuni fara a le detine la propriu). Vom lua masuri si in ceea ce priveste credit default swap.
Au trecut zilele cand se putea paria pe faptul ca ar putea lua foc casa vecinului. Vom continua sa insistam ca bancile si nu contribuabilii trebuie sa plateasca in avans pentru a acoperi costurile riscului propriului esec", a conchis Barroso.