FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din UE, in 2011

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 18:46
4263 citiri
FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din UE, in 2011

Romania va inregistra in 2011 cea mai mare crestere economica din tarile din Uniunea Europeana, cel putin asa reiese din datele publicate in raportului World Economic Outlook, publicat in aprilie 2010.

Astfel, Romania va avea o crestere de 5,1%, cea mai mare din zona euro, arata World Economic Outlook.

In comparatie, Ungaria se preconizeaza ca va avea o crestere de 3,2% pentru acelasi an, iar Bulgaria o crestere de 2,0%.

FMI: Reforma sectorului public din Romania se va realiza

Singura tara care este trecuta cu o scadere si in 2011 este Grecia, cifra inregistrata fiind de 1,1%.

Pe de alta parte, acelasi raport sustine ca "economiile Ungariei, Romaniei si ale Tarilor Baltice se asteapta sa aiba o revenire mai lenta, in principal din cauza reformelor limitate".

Tanasescu: Fara accelerarea reformelor aceasta crestere dispare

Contactat de Ziare.com pentru a lamuri aceasta diferenta, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a explicat ca reformele sunt cheia realizarii cifrelor din raportul World Economic Outlook.

"Am remarcat si eu inconsistenta acestui lucru, dar de subliniat, cred eu, este faptul ca, chiar daca anul acesta previziunea pentru cresterea economica este putin mai mica decat s-a anticipat la inceputul anului, respectiv de la 1,3 la 0,8%, ea arata o schimbare de trend, ceea ce este foarte important. Daca ne uitam la alte tari din zona, vedem ca Bulgaria ramane in continuare pe minus in 2010, Ungaria la fel are si ea o tendinta crescatoare, insa putin mai lenta.

FMI a revizuit cresterea economica pentru Romania la doar 0,8%, in 2010

Aceasta remarca in text, ca Tarile Baltice, Romania, Ungaria vor avea un trend mai usor in recuperarea cresterii economice, e legata de aceasta prognoza care are in vedere o incetinire a lui 2010", a explicat Tanasescu, pentru Ziare.com.

El a mai precizat, insa, ca potentialul de crestere este foarte mare pentru tara noastra, motiv pentru care, daca se vor continua reformele, Romania va ajunge la o crestere sustenabila in jurul cifrei de 5% in anii care urmeaza.

"In acelasi timp, potentialul de crestere atat in Ungaria, cat si in Romania, este imens, fiindca atat Romania, cat si Ungaria au inceput sa-si puna in practica reformele, atat Romania, cat si Ungaria isi vor consolida aceasta problema fiscala in anii care urmeaza si, nu in ultimul rand, atat Romania, cat si Ungaria au o perspectiva din partea investitorilor pozitiva.

FMI: Economia romaneasca este la terapie intensiva

Deci este clar ca in anii care urmeaza, eu as fi mai circumspect, ca o sa fie 2011, ca o sa fie 2012, atat Romania, cat si Ungaria vor atinge nivelul optim de crestere economica, ce este in jurul lui 5%, mai repede decat alte tari din zona.

La nivelul discutiilor pe care le purtam aproape zilnic aici, exista aceasta perceptie, din analzele macroeconomice pe care le facem, ca, in special in Romania, si reluarea creditarii, si perspectivele de dezvoltare si perceptia din zona este una pozitiva pentru noi, care va duce la o accelerare a creserii economice", a mai spus reprezentantul Romaniei la FMI.

"In acelasi timp, trebuie bine inteles ca fara o accelerare a reformelor structurale, fara o continuare a acestei linii care a fost inceputa, fara o abatere de la continuarea procesului de consolidare fiscala, toate lucrurile astea dispar.

Deci mesajul lui Global Economic Outlook este legat de incurajarea ca Romania sa-si continue drumul pe care a pornit, care, sigur, nu e un drum usor, insa corectiile care urmeza sa fie facute vor conduce la o consolidare pe termen lung al stabilitatii macroeconomice in tara noastra", a explicat Mihai Tanasescu.

Romania, cel mai mare datornic la FMI

Este bine sa nu mai ajungem la nivelul din 2008

Intrebat cand va mai ajunge economia Romaniei la nivelul din 2008, Tanasescu a spus ca ar fi cel mai bine ca acest lucru sa nu se mai intample niciodata, pentru ca ceea ce s-a intamplat atunci a fost o crestere nesustenabila.

"Sa nu uitam ca cresterea din 2008 a fost o crestere nesustenabila, a fost o crestere care a avut un anumit tip de conjunctura la baza. A avut un vis frumos din partea bancilor care credeau ca pot sa dea bani in stanga si in dreapta si sa nu se intampla nimic.

S-a dezvoltat Romania in anii 2007-2008 pe un model de consum puternic, in special finantat din exterior, cu ajutorul sistemului bancar, iar acum, cand trebuie schimbat modelul de crestere economica, in sensul ca aceasta crestere sa aiba la baza proiecte solide, sa aiba la baza alfel de tipuri de finantari, pentru anumite corporatii, pentru anumite proiecte mari, lucrurile stagneaza pentru ca exista si o lipsa de incredere, dar si o lipsa de pregatire, atat din partea sistemului bancar, dar si din partea Romaniei pentru a putea accesa aceste resurse, si, deci, va mai trece probabil un trimestru pentru a putea relua aceasta incredere, pe de-o parte, si in al doilea rand, de a indrepta resursele de finantare prin credite catre alte segmente", a explicat Tanasescu.

FMI: Aprecierea monedei impiedica redresarea economica

El a punctat ca, in acelasi timp, consumul este foarte important, doar ca trebuie adaptat la o oferta interna mult mai adecvata cererii actuale.

"Consumul este important in acelasi timp, sigur ca da, dar trebuie sa adaptam cerintele de consum la o oferta interna mult mai aplecata, mult mai adecvata acestei cereri. Este usor sa consumi ceea ce nu produci tu.

De aceea, cred ca este rolul segmentului privat, pentru a vedea foarte clar perspectiva de dezvoltare pentru anii care urmeaza pe baza unei viziuni comune intre segmentul privat si cel public, in asa fel incat resursele de finantare sa poata sa fie indreptate catre aceste segmente si sa creeze valoare adaugata sustenabila pe termen mediu si lung.

Berceanu: Romania ar trebui sa ceara FMI depasirea deficitului bugetar

Deci eu cred ca este bine sa nu mai ajungem la nivelul din 2008, fiindca este bine sa crestem economic la un nivel pe care ni-l permitem ca sa fie constant si consolidat pe termen lung. E mai bine sa avem valori care pot fi mentinute perioade lungi de timp, decat sa avem varfuri si caderi spectaculoase care nu au un grad de sustenabilitate foarte puternic", a conchis Mihai Tanasescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#FMI Romania crestere economica, #crestere economica Romania UE, #Mihai Tanasescu FMI crestere economica, #World Economic Outlook Romania , #crestere economica
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, nu va mai luati dupe FMI ca si nea Nicu s-a luat dupe nevastasa si stie toata lumea ce rau au terminato !!
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
aberatii ale FMI...dupa ce ne-au inglodat in datorii cu dobinda mare, normal ca viitorul lor e roz...si ca sa ne incurajeze, ne dau si noua ochelari roz...