INS e politizat. Basescu si Ponta folosesc economia ca niste amatori - Interviu

Marti, 19 August 2014, ora 07:33
5196 citiri
INS e politizat. Basescu si Ponta folosesc economia ca niste amatori - Interviu

Institutul National de Statistica (INS) este politizat, iar tara noastra are nevoie de o crestere economica de cel putin 5% in urmatorii 10 ani pentru ca sa recupereze decalajul fata de alte state europene, sustine analistul si profesorul universitar Mircea Cosea. Mai mult, acesta considera ca presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta duc un razboi declarativ pe teme economice ca niste amatori.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mircea Cosea a vorbit despre scandalul recent in care a fost implicat INS, care nu a anuntat rectificarea negativa facuta pentru produsul intern brut din primul trimestru din 2014, desi Eurostat a publicat aceste date din care reiese ca Romania a intrat in recesiune.

Afla aici mai multe detalii: Romania a intrat din nou in recesiune

In ciuda faptului ca actiunile sale au fost contestate de multi politicieni, in frunte cu presedintele Traian Basescu, seful institutiei, Tudorel Andrei, a sustinut ca nu este afiliat politic si ca informatiile publicate de INS nu au fost manipulate.

Romania in recesiune: Isi va da demisia seful INS?

Era de datoria INS sa anunte ca a revizuit PIB-ul pentru primul trimestru din 2014 si sa nu aflam de la Eurostat?

Este de datoria INS-ului sa publice toate revizuirile pe care le face, mai ales ca era vorba de PIB si ca rectificarea era in sens contrar. Ea arata o orientare cu totul diferita fata de prima comunicare statistica, de la plus la minus.

S-a adus de multe ori in discutie ideea ca institutia ar fi politizata. Poate fi INS-ul o institutie independenta, asa cum sustine seful sau, Tudorel Andrei?

Nu. Noi avem doua dificultati de fond. In primul rand, subordonrea INS-ului, care se afla sub aripa prim-ministrului si s-a dovedit ca el este cel care impune conducerea, iar conducerea trebuie sa respecte indicatiile sale. In momentul in care premierul urmareste interese electorale, atunci sigur ca e vorba de politizare.

Romania, in recesiune: Se cere demisia lui Voinea si a sefului INS

A doua dificultate este aceea ca avem prea putine forme de statistica independente private. Toate tarile dezvoltate publica in paralel cu statistica oficiala si studii pe care le fac oficiile independente - cateodata sunt banci, uneori sunt societati de asigurari, iar alteori sunt institutii care au fix acest obiect de activitate.

Noi nu prea avem asa ceva. Rar apar astfel de statistici de la BNR sau banci. Comparabilitatea e aproape nula, singura comparatie pe care o putem face e cu datele Eurostat.

Premierul si ministrul Liviu Voinea au sustinut ca, in ciuda datelor care arata o scadere a PIB-ului, Romania se afla in grafic pentru o crestere de 2,8% pentru tot anul 2014. Este aceasta cifra una fezabila?

Este greu de spus, avand in vedere ca exista doua elemente pe care nu le cunosc: impactul pe care l-ar avea reducerea CAS si rezultatele anului agricol. Cred ca obiectivul propus de Guvern e greu de realizat, dar mai departe nu merg cu analiza pentru ca nu am date suficiente.

Deocamdata, asa cum economia se prezinta, e aproape imposibil de presupus ca trimestrele care vor urma vor avea rezultate superioare celor anterioare. E o regula nescrisa a statisticii, dupa o cadere atat de mare nu are cum sa urmeze niste cresteri absolut fantastice care sa acopere pierderea.

E posibil, totusi, ca PIB-ul sa creasca si nu sa scada?

E posibil sa avem o crestere economica, insa aici am de facut un comentariu. In Romania nu se pune problema cresterii economice per se, ci e vorba de cifra.

Degeaba avem un avans de 1-2%, asta nu ne ajuta cu nimic, e obligatoriu ca Romania sa reduca substantial decalajul fata de tarile UE, iar pentru acest lucru e nevoie de o crestere de 4,5 - 5% in urmatorii 7-10 ani. In acest mod isi poate atinge obiectivul strategic, anume integrarea in structura europeana (zona euro - n.red.) si intrarea in Schengen.

Deci, declaratia domnului Ponta ca nu mai mergem cu 130 km la ora, ci cu 100 km la ora, nu e de bun augur. Trebuie sa mergem cu 150 de km la ora, chiar daca ne amendeaza Politia, pentru ca noua ne trebuie aceasta viteza de crestere.

Ponta trece cu vederea scaderea PIB-ului: Romania continua cresterea economica!

Ce poate sa faca Guvernul pe termen scurt si mediu ca sa impulsioneze economia sa ajunga la acest ritm de crestere?

Romania e condamnata sa fie blocata la un ritm de crestere mic, din cauza structurii economiei. Deocamdata, tara noastra are o structura economica care produce valoare adaugata sub media europeana si - lucrul cel mai grav - nu o capitalizeaza in interior, ci in exterior.

Deci, pana nu se va schimba acest lucru, pana cand nu vom reusi sa avem o economie care sa creeze o valoare adaugata capabila sa impulsioneze investiiile prin acumulare interna nu vom putea sa iesim din capcana ritmului mic de crestere.

Politicienii, in special premierul si presedintele, duc razboaie declarative pe teme economice. Cum vedeti acest lucru?

Sunt doi amatori, e un conflict intre doi amatori. Ei folosesc economia ca pe un mijloc electoral, intr-o maniera care nu este permisa. Basescu o foloseste pentru a crea panica si frica in randul populatiei, aratand ca tot ce face Guvernul este periculos pentru populatie, ca nu se vor plati salariile si pensiile, dar fara ca sa dea solutii adevarate.

Romania, in recesiune Basescu: Lui Ponta ii duduie economia in cap. INS capoteaza sub presiune politica

Ponta merge pe linia cealalta, mergand pe un entuziasm care nu e dovedit in niciun fel, tot ce spune dansul pare sa fie un succes, dar in foarte multe cazuri nu da dovada ca intelege cu exactitate mecanismul economic si uneori ma mira faptul ca ai sai consilieri nu ii dau sfaturi de buna calitate.

Ne puteti da un exemplu?

Nu stiu cine a fosat cel care l-a sfatuit se declare ca recesiunea tehnica se datoreaza zonei euro, din care nici macar nu facem parte, si ca trebuie sa ne reorientam catre alte piete, fara sa isi dea seama ca o asemenea reorientare este total impotriva intentiei noastre de a actiona pe o piata unica, libera, europeana.

Romania, in recesiune Ponta ii raspunde lui Basescu: Mizerii. Trebuie sa ne orientam spre Asia

Pe de alta parte, si daca am vrea o astfel de politica, ea ar presupune ani de zile de munca, diplomatie economica, investitii in promovare si reorientarea productiei pentru aceste piete.

Ei doi (Basescu si Ponta - n.red.) folosesc economia in sens electoral si o simplifica, o trunchiaza in asemenea hal incat ajung sa nege pana si cele mai elementare legi economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#INS recesiune Romania, #recesiune Romania, #demisie sef INS, #INS politizare, #scandal INS, #crestere economica Romania , #crestere economica
Comentarii
Poza berbecaly
berbecaly
rank 1
bai pescarule,dute ba' la pescuit si lasa "ecomia"
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"INS e politizat. Romania are nevoie de o crestere economica de cel