Lectii din est pentru zona euro

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 10:18
3418 citiri
Lectii din est pentru zona euro
Foto: Arhiva

In urma cu doi ani, cinci din cele zece noi membre ale Uniunii Europene din Europa de Est - cele trei state baltice, Ungaria si Romania - pareau sa fie devastate de criza financiara globala, aflandu-se sub amenintarea unor proteste sociale si a unor devalorizari masive. Insa, in prezent, aceste tari par sa dea lectii de revenire economica celor din zona euro, sunt de parere analistii internationali.

In prezent, toate aceste tari se afla pe drumul spre un sistem fiscal sanatos si spre crestere economica, fara sa fi intampinat, in mare parte din cazuri, problemele majore pe care le prevesteau multi economisti.

Motivul este ca problemele financiare ale Europei de Est au fost cauzate de un ciclu standard de crestere a creditarii, urmat de o scadere a sa. Aceste tari au atras fluxuri de capital strain majore, insa, in cele din urma, creditarea s-a dovedit a fi excesiva. In plus, a fost si utilizata gresit, in investii imobiliare si consum, dand frau liber inflatiei.

Desi finantele publice erau intr-o stare relativ buna, cu exceptia Ungariei, deficitele de cont curent au continuat sa se majoreze, "incalzirea" economiei amintind de criza din estul Asiei, din anii 1997 - 1998, este de parere Anders Aslund, economist in cadrul Institutului Peterson pentru Economie Internationala, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.

Mai multi economisti de renume, printre care Paul Krugman, Kenneth Rogoff si Nouriel Roubini au sustinut ca Letonia, Estonia si Lituania trebuie sa-si devalueze moneda, asa cum au facut tarile est-asiatice, precum si Rusia, in 1998, dar si Argentina, in 2001. Nici una dintre aceste tari nu a luat o astfel de masura si, totusi, au reusit sa treaca de criza.

Tarile baltice nu aveau nici un motiv sa-si devalueze monedele, avand in vedere ca au drept tinta adoptarea euro, cat mai repede posibil. In plus, activitatile economice din aceste tari se fac in euro, in mare parte, iar o devaluare ar fi insemnat si prabusirea sistemelor bancare, ce sunt destul de sanatoase.

In schimb, aceste state au optat pentru reducerea cheltuielilor. In 2009, aceste tari au redus cheltuielile publice cu 8 - 10 la suta din PIB, taind inclusiv din salariile bugetarilor. In Letonia, de exemplu, salariile din aparatul de stat au scazut cu 35 la suta, iar in unele agentii publice cu 50 la suta. De asemenea, au fost inchise jumatate din spitalele in plus si au fost concediati profesorii in exces, care nu aveau decat cate sase elevi inainte de criza.

Estonia, Lituania, Ungaria, Romania si Bulgaria au recurs la masuri similare, desi nu chiar atat de radicale. Desi veniturile au scazut, in unele cazuri, facand necesara majorarea taxei pe valoarea adaugata, in altele, niciuna nu a recurs la majorarea impozitelor pe venit. Astfel, toate aceste state ies din criza cu o productivitate crescuta, este de parere Aslund.

In ciuda asteptarilor, mai ales dupa experientele din Grecia si Franta, protestele sociale au fost minime si nu a existat o crestere a popularitatii partidelor extremiste.

Noile membre UE, intr-o stare mai buna decat cele vechi

Totusi, trei state din regiune au avut nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, anume Ungaria, Romania si Letonia.

FMI a demonstrat ca si-a invatat lectia de pe urma crizei din estul Asiei si a impus conditii mai relaxate, alocand si bani pentru finantarea deficitului bugetar, avand in vedere ca problemele erau temporare si nu structurale.

Drept rezultat al tuturor acestor masuri, starea noilor membre ale Uniunii Europene este mai buna decat tarilor membre cu vechime din zona euro.

Din cele 12 state care faceau parte din zona euro in 2001, doar doua, Finlanda si Luxemburg, au datorii publice de sub 60 la suta din produsul intern brut, in comparatie cu noua din cele zece state intrate recent.

Doar Ungaria are o datorie publica mai mare. In rest, tarile est europene au probleme cu datoriile private, pe care, insa, au evitat sa le transforme in datorii publice.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#crestere economica Europa Est, #criza financiara zona euro , #crestere economica
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
@Teodora Bodeanu & "In Letonia, de exemplu, salariile din aparatul de stat au scazut cu 35 la suta, iar in unele agentii publice cu 50 la suta."