Prognoze sumbre de la Guvern: Cresterea economica la jumatate; intrarea in zona euro, amanata (Video)

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 12:25
4308 citiri
Prognoze sumbre de la Guvern: Cresterea economica la jumatate; intrarea in zona euro, amanata (Video)

Guvernul a redus dramatic prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 3,1 la suta la 1,6%, potrivit programului de convergenta pentru perioada 2013-2016.

Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza o crestere de numai 2,5 procente, fata de 3,6% initial, se arata in Programul de Convergenta 2013 - 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor. De asemenea, pentru 2015, prognoza este de 2,8%, fata de 3,9 la suta.

"Avand in vedere contextul economic international si evolutia economica si financiara din zona euro, pentru anul 2013, scenariul de prognoza prevede o crestere a produsului intern brut de 1,6%. Informatiile privind evolutia economiei in multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt inca pesimiste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei", se arata in document.

Cererea interna va continua sa reprezinte, si in acest an, motorul cresterii economice. Cheltuielile cu consumul privat vor creste cu 2,4%, in conditiile majorarii veniturilor disponibile ale populatiei.

In acelasi timp, Guvernul va cheltui mai mult cu 1,6 la suta in 2013, mentinand, totusi, constrangerile bugetare si continuand reformele structurale, in vederea atingerii tintei de deficit bugetar.

In privinta exporturilor, Guvernul estimeaza o crestere de 3,7 procente in 2013, in comparatie cu anul trecut, in timp ce importurile de bunuri se vor majora cu 5,4 la suta. Astfel, ponderea deficitului comercial (diferenta dintre importuri si exporturi) in PIB se va majora cu 0,6% fata de cel inregistrat in 2012, ajungand la 6,1%.

Pentru perioada 2014 - 2016, se estimeaza ca economia romaneasca va avea o crestere mai sustinuta, cu o rata medie anuala de 2,7%, pe baza imbunatatirii activitatii in toate sectoarele economiei, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export si in constructii.

Ce masuri va lua Guvernul pentru cresterea economica

Guvernul intentioneaza sa ia urmatoarele masuri, in 2013, pentru a stimula cresterea economica, potrivit Programului de Convergenta:

- Cresterea veniturilor disponibile ale populatiei prin: indexarea pensiilor cu 4%; intrarea in plata a cresterii de 7,4% bugetari; cresterea salariului minim la 750 lei de la 1 februarie 2013 si la 800 lei de la 1 iulie 2013;

- Cresterea eficientei investitiilor prin reorientarea finantarii acestora cu preponderenta catre fonduri primite de la UE;

- Crearea de locuri de munca: crestere neta de 55.000 de locuri de munca prevazute prin proiectul de buget pe anul 2013;

- Plata arieratelor: elibereaza resurse in sectorul privat si reda increderea in mecanismele pietei, contribuie la cresterea lichiditatilor in economie;

- Continuarea acordarii de ajutoare de stat in vederea realizarii de investitii in economie.

Pentru a aduce mai multe venituri la bugetul de stat, respectiv 2,9 miliarde de lei in plus, Guvernul va aplica urmatoarele masuri:

- Nededucerea cheltuielilor de amortizare a autoturismelor destinate transportului de persoane pentru partea din valoare care depaseste 18.000 lei/an amortizare pentru fiecare autoturism;

- Revizuirea bazei de impunere a veniturilor din activitati agricole prin stabilirea unor norme de venit;

- Taxa speciala asupra transportului de energie electrica si gaze naturale (1leu/MW

transportat);

- Contributia (impozit) asupra veniturilor suplimentare rezultate din dereglementarea pretului gazelor naturale;

Cat vor creste preturile

In privinta inflatiei, Guvernul estimeaza o rata in usoara scadere fata de luna decembrie a anului trecut, respectiv de 5,25 la suta fata de 5,65%.

"Pentru anul 2013, inflatia se va mentine la un nivel redus, urmand sa atinga nivelul de 3,5%, cu o medie anuala de 4,3%. Un impact favorabil asupra evolutiei inflatiei pe parcursul anului 2013 este asteptat si din partea cererii agregate, care este estimata a se mentine la un nivel redus, dar si unui an agricol mai bun", se arata in document.

Guvernul avertizeaza ca mentinerea cursului de schimb euro - leu peste nivelul mediul al anului anterior poate exercita o presiune, prin cresterea preturilor marfurilor din import, dar si a marfurilor si serviciilor racordate la moneda unica europeana.

Intre 2014 si 2016, tendinta de reducere a inflatiei va continua. Potrivit estimarilor, luandu-se in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului, rata inflatiei ar urma sa scada pana la 2,3% in 2016, cu o medie anuala de 2,5%.

Mai multe persoane angajate in 2013

Programul de convergenta mai prevede si blocarea angajarilor in sistemul bugetar, urmand a fi angajata o singura persoana la fiecare 7 plecari. Nu in ultimul rand, managerii vor avea contracte de performanta.

Pentru acest an, in conditiile accelerarii cresterii economice, populatia ocupata se

asteapta sa se majoreze cu 0,5%, iar salariatii cu 0,7%.

Rata somajului a fost, in anul 2012, de 7,0%. Rata de ocupare a populatiei in

varsta de 20 - 64 ani a fost de 63,8%.

Numarul salariatilor se va majora, iar productivitatea acestora va creste, in perioada 2014 - 2016.

Rata somajului se va reduce pana la 6,6%, concomitent cu o crestere a ratei de ocupare a populatiei de 20-64 ani, pana la 65%.

Cand vom intra in zona euro

In privinta aderararii Romaniei la zona euro, Guvernul precizeaza ca acest angajament este mentinut pentru o data la care va fi atins obiectivul privind indeplinirea criteriului nominal si real de convergenta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#estimare crestere economica guvern, #intrare zona euro 2020 , #crestere economica