Recesiunea din zona euro va afecta puternic Romania

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:38
4537 citiri
Recesiunea din zona euro va afecta puternic Romania
Foto: Arhiva

Cele mai noi informatii arata ca zona euro va intra in recesiune in acest an, ceea ce va afecta exporturile Romaniei si transferul de capital. In aceste conditii, pentru a ne descurca prin forte proprii, trebuie sa schimbam modelul economic si sa ne bazam mai mult pe economisire, considera analistii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca tarile din zona euro vor intra in recesiune in 2012, fapt ce va atrage consecinte grave asupra tarii noastre.

Astfel, trebuie sa gasim modalitati pentru a ne descurca singuri, fara ajutorul altor state, doar din resursele interne.

"Ceea ce a spus presedintele este o idee pe care foarte multi dintre noi, analistii, o sustinem de mult timp. Romania ar trebui sa se bazeze pe factori interni de competitivitate, adica avantajele comparative ar trebui transformate in avantaje competitive, pe baza factorilor nostri naturali, agricultura si industria alimentara", a declarat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

El a precizat ca este pentru prima data cand Basescu a pus accent pe aceste sectoare si ca resursele proprii, atat cele naturale, cat si cele umane, ar trebui puse in valoare pentru a sustine capitalul national.

"Romania este o tara cu resurse, are capacitatea de a se decurca singura. Dorintele lui Basescu sunt bune, dar nu sunt transpuse in niciun fel de politica economica", a opinat acesta.

Exista tot mai multe prognoze ca zona euro intra in recesiune, avnd in vedere programele de austeritate care urmeaza a fi aplicate de majoritatea tarilor din bloc, avertizeaza si analistul Aurelian Dochia. "Chiar si unii lideri atrag atentia ca ar putea intra in recesiune. Evident, pentru Romania este o veste proasta, deoarece depindem foarte mult de relatiile cu tarile din zona euro, atat in privinta comertului exterior, cat si in privinta transferului de capital", a explicat Dochia, pentru Ziare.com.

El considera ca acesta a fost motivul pentru care prognoza de crestere economica in 2012 pentru Romania a fost redusa, de la 1,9%, la sub 1%, de catre institutiile internationale.

"In aceste conditii, bugetul public va trebui sa rezolve un dezechilibru mai mare, iar toata economia va fi afectata, pentru ca, in ultimii 10 ani, ne-am bazat pe o intrare de capital din strainatate, care se va micsora, si, de aceea, trebuie sa ne bazam pe fortele proprii", a afirmat acesta.

La randul sau, analistul Liviu Voinea considera ca Romania va fi puternic afectata de criza din zona euro, deoarece vom exporta mai putin, iar finantarea va fi mai greu de obtinut, pentru ca se vor concentra resursele in economiile principale.

Pana acum, Romania nu a facut nimic pentru a se descurca singura si nu a redus dependenta de exporturile catre zona euro, asa cum au facut Polonia si unele tari baltice, este de parere Cosea. El a precizat ca ar trebui sa ne reorganizam directia de comert catre tarile din afara zona euro, in special catre Turcia, Rusia si China.

"Deci, nefiind pregatiti, nu am actionat spre reorientarea comertului spre exterior, suntem in pericol sa fim afectati, pentru ca singurul motor de crestere il reprezinta exportul, care este dependent de tarile din zona euro", a explicat acesta.

Cum va reusi Romania sa se descurce singura?

Analistul Mircea Cosea considera ca tara noastra are resursele necesare pentru a se descurca si fara ajutor extern, insa modelul economic al Romaniei trebuie schimbat radical.

"Modelul economic este bazat pe imprumuturi externe, pe indatorare, pe o dependenta tot mai mare de capitalul strain si de pietele occidentale, avem un statut de neo-colonialism, adica fara capital national, relatia externa este orientata in proportie de peste 70% catre o singura directie, adica nucleul zonei euro si nu ne folosim resursele proprii pentru propria bunastare", a afirmat acesta.

El considera ca vom ajunge sa muncim numai pentru a plati datoria externa, insa modelul economic poate fi schimbat, deoarece tara noastra are resurse, doar ca au fost neglijate.

In plus, Liviu Voinea precizeaza ca avem un avantaj extrem de important, de care ar trebui sa ne folosim.

"Principalul atu al Romaniei este ca nu se afla in zona euro", a afirmat acesta, pentru Ziare.com.

Dochia a tinut sa sublinieze ca fondurile de la Fondul Monetar International sunt, inca, disponibile si ar putea fi accesate, in caz de urgenta.

"Am putea compensa lipsa fondurilor si transferurilor de capital privat cu banii de la FMI si UE, ar fi o solutie salvatoare pentru noi", a opinat acesta.

In plus, el considera ca Romania are o sansa destul de mare sa se descurce singura.

"Tara noastra are sansa ca a aplicat deja masuri de austeritate si ar putea face fata acestui nou val de recesiune din Europa, desi va fi afectata. Modelul de crestere trebuie sa se schimbe, trebuie sa fie mai echilibarat si trebuie sa se bazeze pe economisirea interna, nu pe import de capital", a afirmat acesta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza zona euro, #recesiune zona euro, #economie zona euro, #economie Romanie, #crestere economica Romania 2012 , #crestere economica
Comentarii