Reteta secreta de crestere economica pe care Romania n-o aplica - raport SAR

Luni, 23 Februarie 2015, ora 15:09
4309 citiri
Reteta secreta de crestere economica pe care Romania n-o aplica - raport SAR
Foto: Obiectiv.info

Cea mai buna strategie pentru ca economia sa ajunga din urma media europeana este buna guvernare, potrivit raportului Societatii Academice din Romania.

Doua corelatii surprinzator de puternice arata ce tine in loc economia romaneasca. Un nivel inalt al coruptiei vine la pachet cu birocratia stufoasa iar pe masura ce serviciile publice devin disponibile online, direct si transparent, coruptia scade.

Fiecare dintre indicatori este la randul sau legat direct de nivelul investitiilor atrase in economie, astfel ca o imbunatatire oricat de mica provoaca efecte in avalansa la nivelul cresterii economice, mai mari chiar decat orice strategie de investitii publice directe.

Romania, paradis fiscal? Guvernul anticipeaza o crestere economica uriasa

Mai exact, capacitatea de a controla coruptia explica peste jumatate din nivelul economic al unei tari, scriu autorii Raportului Anual SAR 2015, care va fi prezentat public joi 26 februarie, si care va cuprinde un total de 12 recomandari de buna guvernare.

De altfel, tarile unde fondurile cheltuite discretionar sunt mai multe sunt si cele mai corupte. Dimpotriva, tarile cu un control puternic al coruptiei aloca resurse substantiale pentru educatie, sanatate sau cheltuieli sociale, acolo unde "libertatea" decidentului politic este mult mai redusa.

Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri: Ce domenii au crescut PIB-ul

La nivelul anului 2013, Romania statea cat se poate de prost la toate capitolele, astfel ca impartea cu Bulgaria, Rep. Ceha, Grecia, Letonia si Polonia grupa de risc maxim - tari cu resurse pentru coruptie mari si controale slabe.

Singurul indicator la care Romania a evoluat este cel al birocratiei unde, de la recomandarile precedente ale SAR, Guvernul Ponta a facut progrese, coborand spectaculos timpul necesar platirii taxelor si impozitelor de la 200 la 159 de ore pe an, deci sub media UE din 2013 in 2014.

Lipsa de progres este confirmata si de indicatori ai Raportului Competitivitatii Globale, unde Romania continua sa aiba scoruri foarte proaste la capitolul favoritism guvernamental fata de firme private sau la risipirea fondurilor publice din cauza coruptiei.

Desi, sub ministeriatul la buget al lui Liviu Voinea au existat eforturi de rationalizare a cheltuielilor, in luna octombrie Guvernul a facut disponibile sume uriase pentru primarii care au migrat la PSD, iar la finele lunii decembrie bugetul nu era inca aprobat. La fel de dezamagitoare este si evolutia indicatorului e-government, unde frecvente scandaluri explica lipsa de progres, in ciuda faptului ca avem o corelatie stransa intre controlul coruptiei si volumul de servicii publice oferite electronic.

Romania si Bulgaria, cele mai corupte tari din Uniunea Europeana, sunt si cele mai putin dezvoltate in ceea ce priveste serviciile publice oferite in mediul online (56% fata de 73% media UE). La polul opus, tarile nordice se bucura de cel mai bun control al coruptiei din UE, dar si de un nivel ridicat al e-guvernarii.

Patru sunt recomandarile SAR privind buna guvernare:

1. Diminuarea resurselor pentru coruptie printr-o transparenta fiscala mult mai mare, cu cheltuielile publice integral publicate pe Internet la maximum o luna dupa efectuare, la nivelul fiecarei autoritati publice, centrale sau locale si reunite pe un portal guvernamental comun, altul decat portalul de achizitii.

2. Cresterea ofertei de servicii publice electronice pentru populatie.

3. Continuarea simplificarii procedurilor administrative si de reducere a birocratiei, unde la timpul necesar importului sau exportului suntem insa deasupra mediei europene.

4. Planificarea, prezentarea si adoptarea unui buget multianual in termenii deja stabiliti cu Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana si niciodata respectati, astfel incat sa nu mai fie posibila bugetarea discretionara actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #raport SAR crestere economica, #economie Romania coruptie , #crestere economica