Romania poate avea crestere economica in 2013 (Opinii)

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 16:56
9372 citiri
Romania poate avea crestere economica in 2013 (Opinii)

In consens cu asteptarile analistilor, economia Romaniei a avut o crestere firava de 0,2% a PIB in 2012 comparativ cu anul anterior. Asa arata datele publicate de Institutul National de Statistica.

FMI, la randul sau, nu era prea optimist cu privire la vreun progres pe 2012 si chiar intrevedea o "amortire" a economiei sau, in cel mai bun caz, un pas de melc pana prin 2016, atunci cand s-ar putea consemna un plus de 3%.

Stiau foarte bine ce afirma cei din board-ul institutiei cu pricina, deoarece ei aplicasera acele arhicunoscute si draconice conditii Romaniei. Fara echivalent in alta tara. Operarea cu standarde duble, mult mai atenuate in state ca Irlanda si Portugalia, de pilda.

Masurile dure impuse Romaniei (desfiintarea a 100.000 de locuri de munca, reducerea salariilor cu o patrime si majorarea TVA) s-au tradus altfel in irlandeza (8.000 de locuri de munca si 10% din lefuri) si portugheza (diminuarea personalului prin plecari naturale, respectiv 5% diminuarea retributiilor).

A fost o clara nedreptate impunerea unor atat de severe masuri catre o tara saraca- si din vina conducatorilor ei- comparativ cu altele al caror cufar bugetar este mult mai garnisit. Cum a aratat nota de plata din punct de vedere politic pentru Romania s-a vazut si s-a crestat pe rabojul analelor.

S-au dus in rapa un guvern, doua, cu tot cu sistemul ce le sustinea in Legislativ. De ce nu s-au opus Traian Basescu si discipolii sai pe linie de partid discriminarii financiare practicate de FMI in cazul Romaniei? Raspunsul nu mai conteaza acum, dar efectul lipsei de reactie va avea repercusiuni multe si rele in timp.

Totusi, interesant, cu aceasta pojghita baneasca de +0,2 procente, tara a trecut razant pe langa o noua intrare in recesiune. Datele anuntate de Eurostat referitoare la cresterea economica din ultimul trimestru al lui 2012 ne plaseaza in prima jumatate a clasamentului, in vreme ce multe economii din UE au raportat scaderi semnificative.

Portugalia, tara in care FMI a operat cu manusi, a marcat un regres de 3,8%, Ungaria (-2,8%), Italia (-2,7), Cehia (-1,7), Spania (-1,8), Bulgaria (-0,5), Germania (-0,6!!). S-au descurcat mai bine ca noi doua state baltice: Lituania (1%) si Letonia (1,3%).

Presedintele Basescu a afirmat, vineri, la o intalnire cu reprezentantii comunitatilor de romani din Italia ca: "In mod categoric, Romania nu va avea anul acesta recesiune, ci crestere economica. Sigur, nu atat de mare cat ne-am fi dorit, pentru ca s-au micsorat exporturile catre tarile din UE, dar in evolutiile de anul acesta din Romania, putem spera in bine", a afirmat Traian Basescu.

Revenind la FMI, institutia financiara vede o crestere modesta in 2013 de aproximativ 1,5% pentru Romania. O prognoza similara a fost anuntata si de catre Banca Nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #crestere PIB Romania, #crestere economica INS , #crestere economica