Unde a dat in bara Marx si unde a gresit Malthus

Sambata, 08 Martie 2014, ora 12:26
4383 citiri
Unde a dat in bara Marx si unde a gresit Malthus
Foto: The Guardian

Toti economistii de seama ai omenirii cautau binele generatiior viitoare si le ofereau solutii, fiecare in felul sau. Adesea generatiile mai noi au fost intr-adevar favorizate fata de cele predecesoare, dar nu totodeauna asemenea avantaje s-au datorat aportului specialistilor in economie.

Facand o scurta retrospectiva, este usor sa observi ca avantajele li s-au datorat mai mult tehnologiilor si progresului tehnic decat gandirii intelepte a analistilor, carora li s-a intamplat sa nu observe padurea, din cauza copacilor din fata ei.

Nivelul de trai global nu bate pasul pe loc

Nici astazi, cand marea majoritate a oamenilor este constienta de faptul ca viitorul ei il pregatesc cercetatorii si tehnologii, nu suntem convinsi ca destinul generatiilor este pe un drum sigur. In orice caz, riscurile decelerarii par mai accentuate decat erau de banuit cu cateva decenii in urma - comenteaza Project Syndicate.

Marile teorii expuse de Thomas Malthus si de Karl Marx s-au dovedit a nu prea tine seama de saltul progresului tehnologic si al gandirii stiintifice, care au invins multe bariere aflate in calea cresterii economice.

Raportul dintre resursele alimentare si natalitate s-a dovedit a fi altul decat cel gandit de Malthus, iar etatizarea profiturilor, piatra de bataie a lui Marx, a dus la o experienta de care este mai bine nici sa nu amintim.

Foametea prezisa de Malthus nu s-a datorat atat suprapopularii cat lentoarei in raspandirea tehnologiilor, iar predictia lui Marx privind cresterea mizeriei sociale este contrazisa de standardele de viata care au luat avant in ultimul secol, tocmai acolo unde incriminata exploatare era mai severa.

Ce ne facem cu generatia imbatranita?

In schimb, alti factori care scapau acestor ganditori ai trecutului si-au pus amprenta asupra provocarii vietii noastre: degradarea mediului, disfunctiile sociale si cele politice, adesea neracordate la factorul economic.

Este posibil ca generatiile viitoare sa nu fie afectate de suprapopularea malthusiana sau de saracirea marxista in masura in care ar putea fi lovite de incalzira globala, de vicierea aerului si de lipsa dramatica a apei potabile.

In schimb, nici Marx, nici Malthus nu s-au gandit la efectul imbatranirii populatiei. Nu este in joc cresterea natalitatii, care in fond ar fi creat o noua generatie a fortei de munca, ci imbunatatirea conditiilor sanitare si de trai, cu consecinte asupra sperantei la viata, in crestere.

Numarul persoanelor in varsta care necesita intretinere se inmulteste incomparabil mai rapid decat cel al tineretului capabil sa le intretina. Problema devine cu atat mai grava cu cat a crescut numarul statelor evoluate, care n-au gasit alta sursa de finantare a asigurarilor sociale decat creditul.

Cu timpul, povara acestor credite devine mai apasatoare, iar sursele pentru acoperirea lor este tot mai greu de gasit. Se apropie ziua cand scadenta creditelor ar putea pune generatia apta de munca in situatia de a nu putea face fata nici rambursarii creditelor deja angajate, nici onorarii obligatiilor fata de generatia imbatranita. Ce va face?

Pericolul unei societati de obezi

Problema se cunoaste, dar nu s-a nascut inca nici economistul de geniu, nici tehnologul inspirat care sa-i gaseasca solutia viabila. Iar timpul nu rezolva nimic de la sine.

Cea mai ciudata insa dintre toate problemele nu este subalimentatia care-l ingrijora pe Malthus si a carei realitate de altfel n-o neaga nimeni, ci supraalimenatia. Sunt zone unde tehnologiile noi au determinat productii agricole tot mai intense, procese de prelucrare avansate si obtinerea unor alimente modificate genetic, generatoare de belsug alimentar.

In asemenea zone, obezitatea infantila a devenit o problema de stat, diabetul zaharat de tip 2 are o frecventa inca nemaiintalnita, iar boala coroniana, specifica populatiei varstnice, ameninta chiar si viata generatiei tinere.

In aceste conditii, e normal sa ne intrebam: va fi oare generatia viitoare capabila sa se bucure de o calitate a vietii mai buna decat cea de astazi? Raspunsul depinde de specialistii in tehnologie, in ecologie, de cei care studiaza echilibrul planetei dar si de economisti, care trebuie sa ne fereasca de capcana propriilor noastre crize.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pericole crestere economica, #Thomas Malthus economist clasic, #Karl Marx economist clasic , #crestere economica