Vesti proaste de la FMI: Cresterea economica va fi mult mai mica decat a prognozat Guvernul

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:25

   

Vesti proaste de la FMI: Cresterea economica va fi mult mai mica decat a prognozat Guvernul
Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook".

Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, in raportul publicat marti, FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.

Totodata, FMI preconizeaza ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie.

"Economia Romaniei a inregistrat o crestere robusta de 6,9% in 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale si a cererii externe solide. Cresterea ar urma sa incetineasca pana la 4% in 2018 si sa continue sa se diminueze pana la 3,4% in 2019, pe masura ce stimulentele se vor modera", se arata in raportul "World Economic Outlook" publicat marti.

De altfel, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI in Romania, avertiza inca de la inceputul lunii septembrie ca Fondul Monetar International ia in considerare modificarea prognozei de crestere economica pentru Romania din acesta an de la 5,1% la 4-4,5%.

In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost lasate nemodificate, la o crestere medie anuala de 4,7%, dar au fost revizuite in jos pentru 2019, cand ritmul de crestere a preturilor ar urma sa se atenueze pana la 2,7%, fata de un avans de 3,1% preconizat in primavara.

Comparativ, in 2017 Romania a inregistrat o inflatie medie anuala de 1,3%.

In schimb, FMI a revizuit usor in jos estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania, la 3,5% din PIB in 2018 (de la 3,7% din PIB cat estima in aprilie) . Pentru anul viitor, institutia internationala se asteapta ca deficitul de cont curent al Romaniei sa se reduca pana la 3,4% din PIB (fata de 3,7% din PIB cat preconiza anterior).

In ceea ce priveste economia mondiala, FMI si-a revizuit, in jos, estimarile de crestere pana la 3,7% in 2018, cu 0,2 puncte procentuale sub estimarile din luna aprilie.

In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se asteapta la un avans de 3,9%.

Guvernul a aprobat recent prima rectificare bugetara din acest an, care are la baza o crestere economica prognozata de 5,5%.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3748 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Flying_Dutchman
rank 1
Pai numai cei cu ochelari de cal si inconstientii ca Romania
se aproprie cu padi vertiginosi spre Faliment!!!!!
Romanii imbatranesc,copii pleaca in strainatate,nu se produce mai nimic-totul se importa,iar conturile bancare ale derbedeilor si puslamalelor de politicieni se muta in conturi offshore,in strainatate...Amin,
alcool
rank 4
q
plecati ,ca altfel o luati!
MosGerila
rank 5
"Cresterea" economica a Romaniei este bazat pe cresterea consumului
nu pe cresterea industriala si economica provenita din investitii!
Nu face doi bani, din pacate.
Iar cu cat situatia economica din Romania va fi nai grava, cu atat consumul va crestem romanii avand tendinta de a cheltui fara sa numere in perioade de criza! Isi vor cumpara automobile, locuinte, atat cat pot si acum cand inca mai pot!

Economiile romanilor sunt subtiri, perspectivele economice modeste.
Se va accentua emigratia, ceea ce va diminua un pic presiune pe statul paralel socialist. Dar asta nu presupune CRESTERE ECONOMICA!
Kogaion78
rank 2
.....cincinalul in p....un an si jumatate!........
.....si re-epoca de aur tot atita a durat.....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor