Ziare.com

Comisia Europeana anunta scumpiri si deficit bugetar mare in 2018, dar revizuieste pozitiv cresterea economica a Romaniei

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 15:05

   

Comisia Europeana anunta scumpiri si deficit bugetar mare in 2018, dar revizuieste pozitiv cresterea economica a Romaniei
Comisia Europeana (CE) anunta ca deficitul bugetar ar putea urca la 3,9% din PIB in 2018 si prognozeaza scumpiri, dar a revizuit, in crestere, estimarile referitoare la cresterea economiei.

Comisia avertizeaza, totodata, ca incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica.

In raportul CE se arata ca dupa dupa doi ani consecutivi de scadere a preturilor de consum, inflatia a devenit pozitiva in 2017, in ciuda reducerii TVA si a accizelor la combustibili. Pana in 2018 se asteapta ca inflatia sa ramana la 1%, dar in 2018 va ajunge la 2,9%, iar in 2019 la 3%.

Conform previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar, economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Si pentru 2018, Comisia Europeana si-a revizuit, in crestere, estimarile privind avansul economiei romanesti pana la 4,4%, de la 3,7% cat prognoza in primavara.

"Cresterea reala a Produsului Intern Brut a accelerat in 2017, sustinuta in principal de consumul privat. Ritmul de crestere a PIB va incetini dar va ramane peste potential. Consumul privat este preconizat sa incetineasca in 2018, pe masura ce inflatia va afecta veniturile disponibile, dar este asteptat sa fie in continuare principalul motor al cresterii. Mai mult, investitiile sunt preconizate sa creasca ca urmare a reluarii implementarii proiectelor finantate de fonduri de la UE", se arata in raportul Comisiei Europene.

In ceea ce priveste deficitul guvernamental general, conform noilor estimari, deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pana la 3,9% din PIB si sa ajunga la 4,1% in 2019.

"Deficitul bugetar este preconizat sa creasca ca urmare a majorarii salariilor in sectorul public preconizate in Legea salarizarii unitare. Ca o consecinta a relaxarii fiscale si a cresterii decalajului dintre PIB-ul realizat si PIB-ul potential, deficitul structural al Romaniei este preconizat sa creasca de la 2,2% din PIB in 2016 la aproximativ 3,3% in 2017 si aproape 4,6% in 2019. In pofida cresterii economice puternice, raportul datorie/PIB ar urma sa creasca de la 37,6% din PIB in 2016 la 40,5% din PIB in 2019", se arata in raportul CE.

Executivul comunitar subliniaza insa ca, avand in vedere ca pana la data elaborarii acestor prognoze nu a fost publicat proiectul de buget pe 2018 si, de asemenea, ca nu a fost stabilit modul in care vor fi puse in practica mai multe alte masuri anuntate anterior, aceste elemente reprezinta un risc (pozitiv sau negativ) la adresa acestor prognoze. Acest lucru este valabil in special in cazul modificarilor preconizate in sistemul de contributii sociale si al impozitului pe venitul persoanelor fizice.

"Posibila inasprire a politicii monetare a BNR, ca raspuns la presiunile inflationiste, ar putea afecta perspectivele pentru investitiile private si exporturi. De asemenea, investitiile ar putea fi afectate negativ daca Guvernul va reduce si mai mult investitiile publice pentru a-si atinge tintele bugetare. Cresterea costurilor cu mana de lucru, ca urmare a faptului ca majorarea salariilor depaseste cresterea productivitatii, ar putea afecta exporturile Romaniei. La nivel general, incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica", subliniaza Comisia Europeana.

Pe ansamblu, conform previziunilor de toamna ale CE, economia UE urmeaza sa depaseasca asteptarile, cu o crestere solida de 2,3% in acest an (fata de 1,9% cat estima in primavara). Economia zonei euro este pe cale sa creasca in acest an in ritmul cel mai rapid din ultimul deceniu, cu o previziune de crestere a PIB-ului real de 2,2%. Aceasta depaseste substantial previziunile de primavara (1,7 %).

Comisia Europeana se asteapta ca cresterea economica sa se mentina atat in zona euro, cat si in UE la 2,1% in 2018 si la 1,9% in 2019 (previziunile de primavara pentru 2018 mizau pe o crestere de 1,8% in zona euro, 1,9% in UE).

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2031 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Comisia Europeana anunta scumpiri ??? fara sa se consulte cu

Condamnatul Penal de teleoRRman? pai au voi?
In Șatra RRomului Manelist Sudist numai el decide ce si cat va fi deficitul Bugetar!! trebuie ca CE sa mute virgula ...aste e tot!!
Poate cei din U E nu au știut dar ....."Corupți nu sunt totuna cu hoții":))))))))))

 

romanii o duc Mult mai bine,mai usor cu strada

prostestati contra VOASTRA,si iar vine gasca lui basescu si taie salariile iar ei se imbogatesc
salariile sub basescu si salariile de dupa:
1 ianuarie 2009 600 RON 142€(benzina ajunsese uneori si peste 6 lei)
1 ianuarie 2015 975 RON 216€
1 februarie 2017 1.450 RON 320€

 

...ca de obicei...

..ai spart inteligenta cu raspunsul tau. adevarul e urmatorul :
2010--800k salariati cu salariul minim
2012--950k
..
2015-1588k salariati cu salariul minim.

tot ce a reusit sa faca porcaria asta de salariu minim care tot se lauda pesedeaua ca a crescut a fost sa afunde mai multi sarantoci in saracie si mai mare. crezi ca e mare diferenta intre 200 euro si 320 ? cu ambele sume mori de foame...

...mai ales cand datorita masurilor extraordinar de inteligente a ajuns un ou 1 leu si litrul de benzina nu-l mai gasesti sub 5.3. apropo, vine iarna si am auzit ca gazele s-au scumpit.

Lehamite - da măi, maare realizare @

Guvernul Dragnea Tudose - fapte mari si epocale :

1. Imprumuta in primele 10 luni zece miliarde de euro ! repet: zece miliarde de euro !

2. Cu care ce face DragneaTudoseValcov?
- pai mai intai isi tripleaza alesii salariile in iulie, sa fie siguri
- taie toate investitiile. Toate !
- de la 1 ian 2018 vine cu marea bomba, aidoma găinii care cotcodaceste nevoie mare, dar face in cuibar ...o margică: mărește cu 2 lei salariile bugetarilor ! Intelegeti, breaking news Antena 3, Ghita TV, de la 1 ian 2018 salariile romanilor vor crește cu 2 (doi) lei !
- tot de la 1 ian 2018 salariile privatilor vor scădea cu 20%, dar nu-i bai, privatii sunt buni doar la jug, dupa conceptia pesedeului.
- alte realizari : benzina nu mai e 4,5 lei pe litru , ci 5,20, uraaa! Untul: nu mai e 4,50 lei, ci 6,50 - bingooo!
- curentul, gazul? euro a ajuns 4,63 lei? Ha, pesede stie ce face !

Si asta e doar inceputul.

mai lehamitea lui Draknea

Sa te imprumuti un miliard de euro pe luna ca sa faci economia sa duduie nu iti trebuie multa carte.
Stai sa vezi cand va trebui sa dea Romania banii aia inapoi...atunci sa vezi jale.

Astia din Vest se bucura ca au mai gasit niste "destepti" care sa se imprumute ca sa le cumpere produsele..tu ce crezi? Sunteti varza! PZD=Varza economica!

Catre aisberg
Tot inainte!

cu plus

Bine ca suntem pe plus ca ma speriasem ca ne ducem la groapa.
Acum ca am aflat sunt mult mai linistit, pot chiar sa ma gandesc cat de repede pot sa plec din gunoiul asta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor