Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)

Joi, 04 Februarie 2016, ora 14:25
3302 citiri
Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)

Cresterea economica a Romaniei ar urma sa ajunga la 4,2% in 2016, gratie cresterilor salariale puternice si relaxarii fiscale, in timp ce in 2017 se va modera usor la 3,7%, arata previziunile economice de iarna publicate joi de Comisia Europeana (CE).

Estimarile CE privind cresterea economica a Romaniei sunt atat pentru 2015, cat si pentru 2016 si 2017, in conditiile in care in toamna prognoza un avans de 3,5% in 2015, urmat de o crestere de 4,1% in 2016 si una de 3,6% in 2017.

Conform noilor cifre, Executivul comunitar estimeaza ca in 2015 cresterea reala a PIB-ului Romaniei a fost una de 3,6%, cel mai ridicat ritm de crestere de dupa 2008. Pentru 2016 si 2017, CE sustine ca principalul motor al cresterii economice va ramane cererea interna, in timp ce contributia neta a exporturilor va ramane negativa.

Reducerea TVA de la 24% la 20% in ianuarie si majorarea salariului minim in luna mai vor stimula consumul si vor impinge cresterea economica la 4,2% in 2016. Pe masura ce inflatia va accelera incepand de la mijlocul lui 2016, cresterea consumului va incetini insa chiar si asa cresterea PIB-ului va ramane peste potential la 3,7% in 2017.

Calculele Guvernului pentru bugetul pe 2016: Crestere economica, inflatie si curs valutar

Care sunt riscurile

"Un risc major la adresa prognozei macroeconomice reprezinta o posibila implementare a legii darii in plata asa cum a fost aprobata initial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditului, increderii consumatorilor si investitorilor precum si asupra cereri interne", se arata in raportul CE.

Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor

In pofida cresterii economie robuste, Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul de baza ar urma sa creasca semnificativ in perioada prognozata ca urmare a reducerii taxelor si cresterii cheltuielilor.

Daca in 2015 deficitul guvernamental in termeni ESA a scazut pana la 1,1% de la 1,4% din PIB in 2014, Executivul comunitar estimeaza ca in 2016 acesta ar urma sa creasca pana la 3% din PIB, limita prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

Deficitul de baza este preconizat sa se deterioreze pana la 3,8% din PIB in 2017 ca urmare a unei noi reduceri a TVA, a eliminarii unor accize suplimentare pe combustibili si a taxei pe stalp, care vor avea un impact negativ asupra veniturilor, sustine executivul comunitar.

Alte prognoze

In toamna anului trecut, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in crestere la 3,6% proiectia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru 2015 si a mentinut la 4,1% estimarea privind cresterea economica in 2016.

In luna ianuarie, Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti in 2015 pana la 3,6%, fata de 3% cat estima in luna iunie a anului trecut.

Banca Mondiala si-a imbunatatit si prognozele pentru acest an, economia romaneasca urmand sa inregistreze un avans de 3,9%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decat estimarile din luna iunie a anului trecut. De asemenea, prognozele pentru 2017 au fost si ele imbunatatite cu 0,6 puncte procentuale, pana la 4,1%.

C.P.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: AGERPRES