Comisia Europeana, veste buna pentru economia Romaniei

Luni, 05 Mai 2014, ora 16:15
1843 citiri
Comisia Europeana, veste buna pentru economia Romaniei

Comisia Europeana a imbunatatit, luni, prognozele de crestere economica pentru Romania.

Astfel, avansul produsului intern brut este estimat acum la 2,5% pentru acest an si 2,6% pentru anul viitor.

Comparativ, estimarea anterioara, realizata in luna februarie, arata o crestere economica de 2,3%, respectiv 2,5%, potrivit datelor Comisiei Europene.

Cifrele sunt inferioare performantei inregistrate in 2013, cand tara noastra a avut o crestere economica de 3,5%, datorita productiei industriale robuste si unui an agricol foarte bun.

FMI crede in continuare ca Romania va inregistra in 2014 o crestere economica de 2,2%

La nivelul Uniunii Europene, cresterea PIB va ajunge in 2014 la 1,6% si la 2% in 2015. In schimb, in zona euro, avansul va fi de 1,2% pentru acest an si de 1,7% pentru anul urmator.

Comisia Europeana a transmis ca cel mai mare risc ramane in continuare o noua pierdere a increderii, ca urmare a stagnarii reformelor. De asemenea, incertitudinea legata de mediul extern a crescut, insa aplicarea unor masuri "indraznete ar putea duce la o redresare mai puternica decat cea preconizata", arata sursa citata.

"Redresarea a inceput sa se faca simtita. Deficitele au scazut, investitiile au crescut substantial si, cel mai important, situatia ocuparii fortei de munca a inceput sa se imbunatateasca. Eforturile continue de reforma ale statelor membre si ale UE au dat rezultate. Aceste schimbari structurale continue imi amintesc de reformele profunde pe care economiile din Europa Centrala si de Est le-au realizat in anii 1990 si in anii urmatori, ca urmare a aderarii lor la UE exact in urma cu 10 ani.

Experienta lor demonstreaza cat de importanta este adoptarea timpurie a reformelor structurale si continuarea acestora, indiferent de provocarile intampinate pe parcurs. In acest sens, nu trebuie sa reducem eforturile de creare a noi locuri de munca pentru cetatenii europeni si de consolidare a potentialului de crestere", a declarat Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene.

C.P.

Citeste si:
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform...
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare...