Contractie economica pentru Germania, in T4 - Incetineste motorul Europei?

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 21:21
2195 citiri
Contractie economica pentru Germania, in T4 - Incetineste motorul Europei?
Foto: Alamy

Economia Germaniei a crescut modest, in anul 2012, insa s-a contractat in ultimul trimestru, amplificand ingrijorarile ca motorul Europei da semne serioase de incetinire.

Potrivit estimarii preliminare, citate de The Telegraph, produsul intern brut al acestei tari a scazut cu 0,5%, in perioada octombrie-decembrie.

Pe intreg anul, economia a avansat cu un modest 0,7%, o incetinire clara fata de 2011, cand a fost de 3%.

"Economia Germaniei nu se afla pe o insula a fericirii, cata vreme este singura care se descurca bine intr-un ocean al recesiunii", a opinat analistul ING Bank, Carsten Brzeski.

Berlinul a fost un model de stabilitate in contextul crizei datoriilor suverane care a macinat Europa de Sud, insa consecintele acestui fenomen incep sa o prinda din urma.

Astfel, exporturile si importurile au scazut in noiembrie, la fel si comenzile pentru industrie, ceea ce reflecta faptul ca Germania va fi lovita din plin de recesiunea din zona euro, mai scrie The Telegraph.

Insa multi analisti raman optimisti si sustin ca cea mai mare economie europeana isi va reveni in 2013.

Guvernul de la Berlin trebuie sa publice in aceasta saptamana estimarea de crestere pentru acest an, care, potrivit cotidianului local Handelsblatt, va fi de 0,5%, in scadere fata de prognoza initiala, de 1%.

Desi a numit cifrele pe 2012 ca fiind "dezamagitoare", analistul Andreas Scheuerle de la Dekabank remarca faptul ca, comparativ cu alte state din zona euro, Germania s-a descurcat chiar bine la capitolul crestere economica.

Aceeasi idee este impartasita si de Jorg Zeuner de la KFGW.

"Germania a avut o crestere net superioara celei inregistrate la nivelul UE, in ciuda contractiei din T4. Ma astept la o recuperare semnificativa incepand cu al doilea trimestru din 2013", a declarat analistul.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Germania crestere economica trimestrul 4, #Germania recesiune, #Germania crestere economica 2012 , #crestere economica