Cresterea economica a Romaniei, un cerc vicios

Luni, 26 Martie 2012, ora 12:27
3030 citiri
Cresterea economica a Romaniei, un cerc vicios

Romania risca sa intre in recesiune, dupa un prim trimestru negativ, iar singura sansa pentru a evita acest lucru si in lunile urmatoare este stimularea consumului, care, daca acesta se face prin cresteri salariale nesustenabile, va adanci si mai tare dezechilibrul economic.

Conform normelor europene, o tara intra in recesiune daca are, in doua trimestre consecutive, o crestere negativa a economiei.

Economia Romaniei s-a contractat in trimestrul IV din 2011 cu 0,2% si se asteapta o tendinta asemanatoare si in primele trei luni ale anului 2012, datele exacte vin in aprilie.

Singura modalitate prin care tara noastra ar putea sa aiba crestere economica pozitiva ar fi stimularea consumului.

"Romania are prea mult consum si prea putina productie, ceea ce inseamna ca orice fel de stimulare a consumului produce exact dezechilibrul pe care incearca sa-l combata. E un cerc vicios pe care l-au creat bancile straine prin imprumuturile date populatiei si nu firmelor", a declarat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Economistul Aurelian Dochia a tras atentia asupra faptului ca suntem prea dependenti de piata europeana, care se confrunta cu multe probleme, iar consumul nu ar trebui stimulat prin decizii nesustenabile.

"Cel mai important este sa nu facem greseli fiindca este an electoral. In Romania se observa o evolutie favorabila a consumului intern si am putea, pe aceasta baza, sa speram ca vom avea o crestere, chiar daca exporturile nu vor avea aceeasi evolutie. Insa consumul intern nu trebuie stimulat in mod artificial, prin cresteri de venituri, care se dovedesc nesustenabile si care ar avea un impact nefavorabil asupra bugetului", a explicat Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Cresterea economica de anul trecut, doar firava

Romania a inregistrat o crestere economica de 2,5% in 2011, principalul motor fiind productia agricola, care s-a bazat pe conditii meteo extrem de favorabile.

Insa acest factor este unul instabil si greu de prezis, astfel incat tara noastra nu se mai poate astepta sa aiba aceleasi performante in 2012 ca anul trecut, mai ales ca zapada din lunile de iarna au distrus numeroase sere si plantatii.

"Insa nu numai vremea a avut consecinte, observam si o reducere pe alte planuri, exporturile au incetinit, la fel si productia industriala, investitiile straine nu dau semne prea incurajatoare, deci chiar daca eliminam factorul meteo, exista ingrjorari in legatura cu posiblitatea de crestere economica in urmatoarele luni", a avertizat Aurelian Dochia.

De asemenea, el a spus ca suntem, in mare masura, dependenti de ceea ce se intampla in Europa, desi perspectivele s-au imbunatatit in unele tari de pe batranul continent, mai ales prin interventia Bancii Centrale Europene, care a injectat o canitate mare de lichiditati in sistemul bancar.

De altfel, daca zona euro, principala piata de export a Romaniei, va intra in recesiune, atunci si tara noastra va intampina probleme majore.

"Exista tendinta de a minimaliza aceasta evolutie, dar trebuie luata in serios, pentru ca sunt niste indicatori care au o inertie foarte mare, dinamica exporturilor, investitiile straine, productia industriala, toti acestia sunt intr-o incentinire de mai multa vreme, ceea ce inseamna ca nu poate exista, ca prin minune, o inversare a acestor indicatori", a mentionat Dochia.

Analistul Ilie Serbanescu a precizat ca avansul economiei a fost unul fragil, in 2011.

"Criza e o chestiune de structura, recesiunea e o chestiune de conjuctura. N-am iesit decat firav din recesiune, iar drept dovada este faptul ca imediat ce a intervenit un factor cat de cat nefavorabil, ne-am intors in recesiune. Daca era o crestere cu adevarat sanatoasa, de 3-4%, puteam evita acest lucru", a subliniat Ilie Serbanescu.

Romania nu poate atinge tintele propuse in planul bugetar pe 2012

In conditiile in care indicatorii economici sunt in scadere, Romaniei ii va fi dificil sa-si atinga tintele prevazute in planul bugetar pe 2012.

Deja Guvernul, prin Comisia Nationala de Prognoza, a revizuit in jos cresterea economica a Romaniei, la 1,7%, de la intervalul 1,8-2,3%.

"Sunt niste comenzi de la FMI si eu nu cred ca pot fi realmente atinse. Pe hartie se poate face orice", a opinat Serbanescu.

De asemenea, si Dochia considera ca tara noastra se va confrunta cu adevarate probleme in incercarea sa de a indeplini prevederile din planul bugetar.

"Eu cred ca masurile pe care a fost construit bugetul in 2011 se dovedesc a fi prea optimiste si acel deficit pe care ni l-am propus pe 2012 era el insusi foarte ambitios, in conditiile in care cresterea economica va fi sub prognoza, deci nu vor exista bani pentru reduceri de taxe sau cresteri de salarii", a conchis analistul.

Citeste si:
Florin Cîţu, după discuţia cu Marcel Ciolacu privind plafonarea prețurilor: „Am decis să o extindem până în vară”
Florin Cîţu, după discuţia cu Marcel Ciolacu privind plafonarea prețurilor: „Am decis să o extindem până în vară”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, 25 ianuarie, după discuţia pe care a avut-o cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, că a propus extinderea plafonării de preţuri şi compensare...
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...
Comentarii
Grasul
rank 5
Chiar daca analistii citati in articol nu sunt campionii, ideile lor
lool
rank 5
Singurii care se bucura de cresterea economica sunt politicienii ,