Cresterea economica ii ajuta pe unii si-i sufoca pe altii

Luni, 28 Mai 2012, ora 18:44
2482 citiri
Cresterea economica ii ajuta pe unii si-i sufoca pe altii
Foto: Arhiva

Experienta utimului deceniu arata ca, pentru unele tari, cresterea economica este singurul mod de a iesi din dificultatile financiare si sociale la care au ajuns, in timp ce, pentru altele, cresterea spectaculoasa este pericolul care ar putea sufoca rapid propria economie, asfixiind si alte victime.

Sunt in joc, evident, tarile dezvoltate, cu tendinte de stagnare, si cele emergente, care dispun de resurse imense materiale si umane, tocmai bune ca sa fie absorbite de cele dintai, care stagneaza.

Intre unele si altele, se plaseaza micile economii, in general specializate, foarte vulnerabile in fata crizelor si a volatibilitatii pietelor.

Cresterea economica rezonabila a unora sau sufocarea economica a celorlalte ar putea fi lovituri fatale pentru aceste mici economii, daca nu s-ar atasa economic de un sistem sau altul, daca nu si-ar cauta un echilibru al protectiei sociale si daca specializarea nu le-ar crea avantaje, uneori neasteptate.

Un exemplu de economie ajutata de beneficiul specializarilor este Finlanda, unde investitori strategici de proportii din domeniul tehnicii virtuale compenseaza din plin resursele limitate ale unei economii mici.

Si Grecia este un exemplu, dar in sens invers. Speficializari exista si aici, dar statul nu reuseste sa colecteze in suficienta masura drepturile ce ar trebui sa-i revina din asemenea chilipiruri, ca turismul, flota si pescuitul.

O buna gestiune a resurselor de care dispune chiar si o tara mica ii poate asigura un echilibru destul de independent. O gestiune gresita poate tulbura economia chiar si intr-una mare, cu consecinte sociale neprevazute.

Nimeni n-are strategii de vanzare

In ultimul timp, unele tari dezvoltate au descoperit un gen de crestere economica bazata pe marirea excesiva a consumului, pe reindatorari, pe supraevaluarea activelor si pe scaderea investitiilor - scrie Project Syndicate. Automat, criza economico-financiara se agraveaza.

In contrast cu acest concept, exista si ideea stimularii exclusiv a investitiilor si autolimitarea consumului. Aceasta rezolva partial problema somajului si creeaza indicatori economici de invidiat, dar fara acoperire in perspectiva.

China se afla in asemenea faza si se vede nevoita sa-si modifice ritmul de crestere. Exemplul chinez este, insa, invidiat de unele tari, aflate in curs de devoltare, unde miliarde de oameni asteapta o crestere a productiei de peste trei ori in urmatorii 20-30 de ani, fara sa aiba vreo strategie proprie, desi nu le lipsesc nici resursele naturale, nici cele umane.

Spre regretul lor, strategia nu le-o poate da nimeni de-a gata si, chiar daca ar oferi-o cineva, ea s-ar izbi de individualitatea fiecarui stat aparte, tinand seama ca, spre deosebire de China, India, Brazilia sau Rusia, aceasta de a treia zona este fragmentata politic, statal si etnic.

Trei parametri

In acest context, trei parametri constituie repere hotaratoare pentru modul cum ar putea evolua economia de maine a omenirii.

Primul. Unele din bunurile corporale sau necorporale tind sa se epuizeze zonal. Cele corporale sunt, in principal, materialele si energia, cele necorportale privesc forta de munca si echilibrul relatiilor sociale. "Lumea a treia" dispune de toate, dar nu poate fi constransa sa le ofere. Nici cu japca nu se poate lua ca in secolele XVIII-XIX. Aceasta lume trebuie atrasa sa participe prin capacitatea ei proprie in mecanismul economic global.

Al doilea. Se vorbeste mult despre autolimitarea cresterilor economice, dar nu exista un model probat sau macar un scenariu schitat. Cineva trebuie sa-si asigure rolul de cobai. Pana atunci, vorbim de notiuni abstracte, de distributia inechitabila a bogatiei si de o posibila explozie sociala, unde nici nu te astepti.

Al treilea. Experienta arata ca omenirea nu stie sa stapaneasca disciplina fiscala. Dimpotriva, fiscalitatea ne stapaneste pe toti. Fiscalitatea determina cine se dezvolta si cine nu, cine este bogat si cine este sarac, cine culege gloria si cine declara falimentul. In loc sa ne domine factorul economic, ne domina cel fiscal.

Cele mai luminate minti ale planetei se intalnesc din ce in ce mai des sa discute problemele fiscale, rareori pentru cele de mediu si mai niciodata pentru cele 4 miliarde de oameni din lumea saraca. Dar, indiferent de obiectul intalnirilor, hotarari cruciale tot nu se observa.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#model crestere economica, #Gestiunea resurselor, #Exemplul chinez , #crestere economica