Criza s-a terminat. Care sunt amenintarile in 2013?

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 19:09
4243 citiri
Criza s-a terminat. Care sunt amenintarile in 2013?

Liderii europeni au declarat terminata criza datoriilor, care a afectat Europa in ultimii trei ani, si isi concentreaza eforturile asupra redresarii economiei si crearii de locuri de munca.

Chiar daca nu exista, inca, un program de salvare pentru Cipru, iar in Italia urmeaza sa fie organizate alegeri, in februarie, ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a spus ca moneda unica a "iesit din cea mai grava criza".

"Pietele financiare incep sa arate normal, din nou", a notat si Erik Nielsen, economist-sef la UniCredit, referindu-se la comentariile presedintelului Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a estimat ca zona euro va iesi din recesiune in acest an.

Dobanda pentru obligatiunile spaniole cu maturitate la zece ani a scazut pana la 4,84 la suta, fata de nivelul maxim atins in iulie, de 7,62 la suta. In acelasi timp, euro a urcat cu 3,1 procente in fata dolarului american, pana la 1,3343 dolari/unitate, cel mai bun nivel pentru moneda europeana din luna martie a anului trecut.

Dupa ce BCE a lasat neatinsa rata dobanzii de politica monetara, la 0,75 la suta, Draghi a precizat ca exista o "contagiune pozitiva" in pietele financiare. El a adaugat ca ar trebui sa inceapa o "redresare graduala", spre sfarsitul anului 2013. Tot pentru finalul acestui an este prevazuta si reintoarcerea Irlandei si Portugaliei in pietele financiare, potrivit agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's.

Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, care este si seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, a semnalat, la randul sau, o imbunatatire a situatiei, spunand ca "ce este mai greu a trecut, dar ce avem de facut in continuare este, totusi, foarte dificil".

Care sunt provocarile in 2013

Cea mai importanta problema europeana in 2013 o reprezinta rata somajului, foarte ridicata in majoritatea tarilor, o dovada clara a gravitatii crizei.

Somajul nu afecteaza doar tarile cu probleme financiare majore, cum ar fi Spania. In Franta, presedintele Francois Hollande se lupta sa puna capat unei tendinte de crestere a numarului somerilor, ce dureaza de 19 luni, dar si sa readuca economia la crestere.

Recent, Hollande a sustinut o intelegere intre liderii din mediul de afaceri francez si trei din cele cinci mari sindicate, prin care se ofera angajatorilor mai multa flexibilitate in a reduce programul de lucru si salariile.

"De multe ori, exista foarte putina protectie in piata munctii pentru tineri si pentru cei varstnici", a spus si Draghi.

Joachim Fels, economist sef la Morgan Stanley, in Londra, a avertizat ca micile imbunatatiri din ultima perioada induc o stare de "automultumire" in randul factorilor de decizie, incetinand eforturile de a reforma institutiile europene. "Suntem in faza de automultumire. Mi-e teama ca va fi nevoie de o noua criza pentru a determina guvernele si BCE sa faca pasul urmator", a spus acesta, citat de Bloomberg.

O alta problema a acestui an este reprezentata de Cipru, ale carei dificultati financiare au trecut neobservate, eclipsate de Grecia.

Ajutorul financiar pentru Cipru ar putea fi egal cu intreaga economie a acestei tari, de 18 miliarde de euro. Cancelarul german, Angela Merkel, a precizat ca negociatorii se afla "departe de momentul in care pot lua o decizie". De asemenea, a anuntat ca il sprijina pe Nicos Anastasiades, liderul opozitiei cipriote, care are toate sansele sa preia conducerea, dupa alegerile din februarie.

Nu in ultimul rand, in Italia, tara aflata in recesiune pentru a patra oara din 2001, sunt programate alegeri pentru 24-25 februarie, dupa ce premierul Mario Monti si-a dat demisia, in decembrie. Aceasta decizie a fost luata din cauza faptului ca partidul de opozitie, condus de Silvio Berlusconi, i-a restras sprijinul.

De asemenea, si Angela Merkel va incepe campania, in Germania, in sprijinul Uniunii Crestin Democrate, inainte de alegerile de pe 20 ianuarie.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...