Ziare.com

Cu cat a crescut economia Romaniei in primele 9 luni din 2015

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 10:28

   

Cu cat a crescut economia Romaniei in primele 9 luni din 2015
Produsul intern brut (PIB) estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 195,77 miliarde lei preturi curente, pe serie bruta, in crestere cu 3,6%, in termeni reali, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in primele noua luni a urcat cu 3,7%, la aproape 498,49 miliarde lei, potrivit datelor INS.

Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru perioada iulie-septembrie s-a situat la 178,43 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,4% fata de trimestrul anterior, in termeni reali, si cu 3,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In primele noua luni, PIB-ul estimat a fost de circa 527,59 miliarde lei preturi curente, in crestere anuala cu 3,7%.

La cresterea PIB inregistrata in perioada ianuarie-septembrie au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia Agriculturii, silviculturii si pescuitului.

Astfel, comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante au avut un aport de 1,1%, cu o pondere de 16,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 7,1%.

Informatiile si comunicatiile au contribuit cu 0,8%, cu o pondere mai redusa la formarea PIB (6,7%), dar care au inregistrat o crestere a volumului de activitate de 12,8%.

Industria a avut o contributie de 0,5% (cu o pondere de 22,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 2%), iar impozitele nete pe produs au avut un aport de 0,8% (cu o pondere de 12,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,3%).

Buget 2016: Guvernul a decis ce va face cu banii nostri - Care sunt primele date oficiale

Utilizarea PIB

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,7% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB.

La cresterea economica a mai contribuit formarea bruta de capital fix, cu 1,5%, consecinta a avansului volumului cu 6,8%.

O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1%), avand in vedere majorarea cu 5,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu un avans mai mare al volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8%.

In primul semestru, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,8%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier.

Estimarile institutiilor

Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile in prognoza de toamna privind cresterea economica Romaniei, care va accelera in acest an si in 2016 la 3,5%, respectiv 4,1%, sustinuta de masurile de relaxare fiscala, care stimuleaza cererea interna.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica un avans de 3,3%, iar FMI anticipeaza un avans de 3,4%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2044 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

chiar daca

PIB-ul va atinge nivelul mediu al EU, Romania tot prost isi va construi bugetul. Mai bine ingropi mereu banii in drumuri decat sa investesti in viitor (educatie, cercetare, sanatate, etc.).

 

titluri importante cu litere mici

Nu l suport pe ponta si nici psd,dar nu pot sa remarc:
Ponta -crestere economica,cresteri salarii si pensii,reducere tva si csa
Boc plus basescu-reduceri salarii si pensii,imprumut 20 de miliarde,familia basescu,udrea,videanu se imbogateau

Bravo Pontache, e meritul tau! Cresterea Romaniei e meritul tau!

Nu pleca departe, poate Ciolos vrea sa te intrebe cum ai facut!

 

Marin666, citeste articolul de la ora 8:14

"Tabelul unui cincinal: Cu cat creste economia, cu atat scade dezvoltarea Romaniei".

O sa-ti treaca cheful sa il mai perii pe dr Viorel in sensul blanitzei! Si pregateste-te de mai rau, in ceea ce il priveste. Cauta-ti alceva de lins.

Marin 2134

Marin spune ca nu este meritul justitiei. Nu am afirmat asa ceva. Titlul era ca este SI meritul justitiei.
Justitia a facut ca unii mari escroci sa nu mai fure. Pe de alta parte ,furturile din bugetul statului au mai scazut dupa ce spagarii au vazut ca nu mai pot fura ca in codru de frica DNA.

Este si meritul justitiei !

Datorita proceselor si condamnarilor unor mari escroci (Vintu,Voiculescu si multi altii) s-a furat mai putin. In felul acesta o contributie importanta la cresterea economica a avut-o justitia. Daca se va continua trimiterea in judecata a marilor spagari se va cunoaste si in cresterea economica. Intreprinderile care lucrau pentru stat trebuiau sa dea 10 pina la 20% si chiar mai mult spagarilor. Cine ar putea calcula suma uriasa care s-a pierdut timp de 25 de ani in democratia originala ??

Nu este meritul justitiei! Nu justitia l-a facut

pe Ponta sa faca peste 3% crestere economica! Cum nu justitia l-a facut pe basescu cu boc sa faca -1% crestere economica. Doar premierul poate decide daca face ceva pentru Tara sau pentru camarila lui!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor