Cum a ajuns economia Romaniei sub cea din Vanuatu si ce e de facut

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Luni, 05 Februarie 2018, ora 13:11
11502 citiri

Heritage Foundation, cel mai influent think-tank american, a facut public recent indexul libertatii economice, ce plaseaza Romania pe locul 37 in lume, pentru anul 2018.

In acest clasament, Romania este un loc peste Uruguay, dar sub Vanuatu. Despre Vanuatu nu stim foarte multe, decat poate ca in 2017, presedintele Parlamentului, fiind acuzat de coruptie, a profitat de plecarea presedintelui in afara tarii pentru a-si da singur un decret de gratiere. Faptul ca suntem depasiti cu un loc de aceasta tara cred ca spune deja prea multe despre libertatea economica din Romania.

In Europa, dintr-un total de 44 de state, Romania se afla pe locul 19, fiind depasita de state precum Macedonia, Cehia, Lituania, dar peste tari precum Armenia, Bulgaria, Kosovo, Turcia sau Belgia.

Realitatea istorica ne arata ca in majoritatea timpului, in majoritatea statelor de pe glob, individului i-a lipsit libertatea economica, ceea ce l-a condamnat la saracie.

In principiu, libertatea economica se bazeaza pe doi piloni fundamentali: dreptul la munca si la proprietate si existenta unui stat de drept puternic care sa asigure drepturi si libertati egale pentru toti actorii economici, fie ca sunt persoane sau companii.

Intr-o economie libera, individul are dreptul de a munci unde si cum doreste si de a dispune cum doreste de banii sau de proprietatile pe care le detine.

Nu poate exista libertate economica daca Statul este cel care se implica in deciziile unui individ sau ale unei companii. Tocmai de aceea, economiile planificate conduse de administratii comuniste sau socialiste sunt cele mai sarace din istorie. De altfel, chiar in acest index, pe ultimele locuri gasim tari precum Coreea de Nord, Cuba si Venezuela.

Fata de penultimul index al libertatii economice, scorul Romaniei a scazut cu 0.3 puncte, in special din cauza deteriorarii integritatii guvernamentale si a drepturilor asupra proprietatii. Scaderea vine in conditiile in care in aceasta perioada au fost imbunatatiti indicatorii privind libertatea muncii.

Intrebarea pentru noi in acest moment este cum vom reusi sa imbunatatim indicatorii libertatii economice, pentru a ridica astfel gradul de prosperitate si de libertate in Romania. Voi incerca mai jos cateva raspunsuri.

1. Domnia Legii

Clasa politica, societatea civila si, daca doriti, "strada" au impreuna obligatia de a proteja castigurile de pana acum din sistemul judiciar. Trebuie sa intarim institutiile care lupta cu flagelul coruptiei, atat prin mentinerea unui cadru legal, cat si a instrumentelor necesare pentru a fi independenti.

Doar o Justitie independenta poate fi garantul unei economii libere. In absenta Justitiei independente, orice actor, fie individ sau companie, poate fi oricand subiectul unei nedreptati juridice, fie din partea Statului, fie din partea unui alt competitor care "cumpara" bunavointa unui judecator.

In aceasta sectiune avem de intarit trei zone distincte, care insa sunt fundamentale: dreptul la proprietate, integritatea guvernamentala si eficienta judiciara.

2. Statul minimal

In prezent, doar existenta statului ne costa peste o treime din buget. Avem un numar mult prea mare de bugetari, iar majoritatea politicienilor se gandesc aproape exclusiv la solutii prin care numarul si salariile acestora sa creasca, iar acest lucru este posibil doar daca se iau bani de la investitii, de la scoli, de la spitale si de la pensiile celor care cotizeaza astazi.

Drumul obligatoriu pe care trebuie sa il parcurgem este acela de a renunta treptat, in mod natural, la cel putin o treime din angajatii care lucreaza astazi in zona birocratica. Este de neinteles de ce administratiile din ultimele decenii au crescut constant numarul angajatilor de la stat, desi Romania intra in plina epoca de tehnologizare.

O alta chestiune ingrijoratoare este data de deficitul urias cu care administratiile au ajuns sa guverneze in ultimii ani. Deficitele de aproape 3% din PIB din ultimii ani au avut loc in perioade de crestere economica fara precedent. In loc sa folosim acesti ani pentru dezvoltare, aruncam tot plusul in consum, ba chiar ne mai si imprumutam, ceea ce ne face vulnerabili in fata crizelor viitoare.

Intr-o viitoare criza, singura solutie a Guvernului va fi sa creasca si mai mult birurile pentru cetateni si pentru companii, ceea ce va afecta negativ libertatea acestora.

Singurul lucru bun pe care il avem astazi si pe care trebuie sa il aparam cu orice pret este cota unica. Aceasta reprezinta in prezent singurul element atractiv pentru investitiile straine, in conditiile in care ne lipsesc predictibilitatea fiscala, un sistem educational performant si o infrastructura dezvoltata.

3. Eliminarea birocratiei

Prima drama prin care trece orice potential antreprenor este chiar infiintarea unei firme. Birocratia este in continuare principala apasare pentru companiile mici si mijlocii. Libertatea de a deschide si de a dezvolta o afacere este in continuare afectata de un numar urias de taxe, dublat de instabilitate si nesiguranta.

Instabilitatea fiscala afecteaza nu doar companiile, ci si micii intreprinzatori sau profesiile liberale - vedeti ce se intampla in aceste zile cu celebra declaratie 600.

O alta problema este data de un Cod al Muncii neperformant care, in loc sa sustina dezvoltarea, impiedica libertatea muncii.

4. Libertatea comertului

Schimburile comerciale sunt fundamentale in economia nationala. Conform datelor oficiale oferite de statul roman, 84% din PIB este dat de exporturi si de importuri. Statutul de membru al Uniunii Europene ne ofera oportunitati pe care Romania nu le-a mai avut niciodata in istorie.

Tocmai de aceea, in ultimii ani, economia a crescut enorm datorita investitiilor straine. Astazi, aproximativ jumatate din economia nationala inseamna de fapt capital strain investit aici. Tarile mai putin dezvoltate sau in curs de dezvoltare nu pot creste decat daca exista investitii straine si know-how adus de companii.

Avem insa si aici o problema: discursul indreptat impotriva investitorilor straini in general si a multinationalelor in special a facut ca numeroase investitii straine sa ocoleasca Romania in acest an. Companiile care urmau sa vina aici sa investeasca pe termen lung si cu marje mici de profit au amanat aceasta decizie, pentru a se asigura mai intai ca Romania nu o ia pe calea Turciei, de exemplu.

O mentiune aparte merita sectorul bancar. Aici avem o competitie reala, in special datorita bancilor straine care domina puternic sectorul bancar romanesc. Cu toate acestea, chiar si aici exista interventii nesanatoase din partea Statului, precum "legea darii in plata", o initiativa anti-liberala care pune presiune si mai mult pe sistemul bancar.

O veste buna este insa scaderea numarului creditelor neperformante, iar asta inseamna ca pe termen mediu si lung, sistemul bancar va fi un puternic finantator al dezvoltarii economice. Ca element negativ, aici avem inclusiv declaratiile fostului premier Tudose, primul prim-ministru din Europa secolului XXI fara un card bancar.

Pe termen mediu si lung, singurul dusman la adresa libertatii economice in Romania ramane Statul. Politici precum cresterea salariului minim fara nicio legatura cu competitivitatea sau interventionismul absurd cu care ne-a obisnuit pana acum pot degrada libertatea economica. In schimb, acelasi Guvern poate veni si cu politici pozitive, precum debirocratizarea, scaderea taxelor, privatizarea unor companii de stat, liberalizarea sistemelor de educatie si de sanatate. La toate acestea adaugati coruptia si modul in care Guvernul se va raporta la aceasta.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Producătorii auto europeni ar putea să plătească penalități de 15 miliarde de euro. Cauza este legată de vânzarea vehiculelor electrice
Producătorii auto europeni ar putea să plătească penalități de 15 miliarde de euro. Cauza este legată de vânzarea vehiculelor electrice
Industria auto europeană ar putea fi expusă unor penalități de 15 miliarde de euro legate de emisiile de carbon, ca urmare a scăderii cererii pentru vehiculele electrice, a declarat directorul...
Honor aduce inovații tech la IFA 2024. Cât costă laptop-ul care este un rival serios pentru Apple Macbook
Honor aduce inovații tech la IFA 2024. Cât costă laptop-ul care este un rival serios pentru Apple Macbook
La IFA 2024, Honor a impresionat publicul nu doar cu noul său telefon pliabil Magic V3, ci și cu două alte dispozitive inovatoare – MagicPad 2 și MagicBook Art 14. Deși aceste produse nu vor...
#statul Romania, #guvern mediul afaceri, #masuri afaceri Romania , #crestere economica
  1. Producătorii auto europeni ar putea să plătească penalități de 15 miliarde de euro. Cauza este legată de vânzarea vehiculelor electrice
  2. România, strânsă cu ușa de UE să-și protejeze pădurile. La noi „lemnul este o resursă regenerabilă de bani negri”
  3. Honor aduce inovații tech la IFA 2024. Cât costă laptop-ul care este un rival serios pentru Apple Macbook
  4. OnlyFans a găsit formula perfectă pentru cea mai profitabilă afacere pornografică online. Cum sunt convinși utilizatorii să plătească
  5. De ce prețurile la imobilele din București sunt cu 50% mai mici față de cele din Budapesta. Explicația unui milionar „Să nu ne mirăm!"
  6. Încă o lovitură pentru mașinile electrice. Producția, redusă cu 33%, de un gigant din industria auto
  7. Salariul minim la nivel european, încă departe. După creșterile record din ultimul deceniu, România este la coada clasamentului UE
  8. Una dintre țările cu cei mai mulți români ar putea tăia din locurile de muncă. Marea putere industrială se confruntă cu o stagnare economică
  9. Peste un milion de camionete Ram au defecțiuni la sistemul de frânare cu antiblocare. Producătorul anunță o rechemare
  10. România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale