Cum arata economia Japoniei la o luna de la dezastru

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 18:17
4133 citiri
Cum arata economia Japoniei la o luna de la dezastru
Foto: abcnews.com

Orele 14:46, dupa-amiaza zilei de 11 aprilie. In templul Tsukiji Hongwanji din Tokio, clopotele sunt lovite. Linistea templului este strapunsa de sunet asa cum, exact cu o luna in urma, Japonia era strapunsa de vibratiile celui mai puternic cutremur intregistrat in aceasta tara.

Dupa ce zgaltaielile s-au oprit si lumea spera ca totul s-a terminat, ziduri uriase de apa s-au prabusit pe tarmul de est, maturand totul in cale si afectand serios reactoarele centralei nucleare Fukushima Daiichi.

In urma dezastrului, 27.000 de persoane si-au pierdut viata sau sunt date disparute, regiuni intregi au fost puse la pamant, iar una dintre cele mai puternice economii a fost ingenunchiata.

Intr-o tacere aproape mormantala, cei ramasi in viata, comemoreaza o luna de cand si-au pierdut persoane dragi. Cu capetele plecate si mainile impreunate, se roaga pentru cei morti. Cu toate acestea, Japonia nu are timp sa planga, trebuie sa-si revina din toate punctele de vedere, insa mai ales economc.

Dezastrul s-a dovedit a fi cel mai mare din istoria moderna a acestei tari, el ridicandu-se la o valoare de 300-310 miliarde de dolari, dupa cum estimeaza guvernul nipon, citat de Reuters. Peste 158.000 de persoane inca nu au curent electric, in timp ce 210.000 nu au apa curenta.

Revenirea economica, odata cu exporturile

Odata ce constrangerile legate de aprovizionare se vor mai relaxa si exporturle vor mai creste, revenirea economica va intra pe un fagas normal, a declarat luni, guvernatorul Bancii Nationale a Japoniei, Masaaki Shirakawa. Potrivit acestuia, cutremurul nu avea cum sa puna prea mari probleme sistemului bancar, insa banca centrala va monitoriza foarte atent evolutia acestuia.

"Economia Japoniei va ramane, foarte probabil, sub presiune de scadere puternica pentru moment, in principal in sectorul de productie. Dar, odata cu terminarea limitarilor din aprovizionare si cresterea exporturilor, ne putem astepta la o recuperare economica moderata", a mai explicat Shirikawa.

Zilele urmatoare, marii fabricanti niponi de masini vor anunta viitoarele lor miscaril in cadrul unor conferinte de presa. Surse din banca centrala spun ca proiectia pentru economia nipona arata ca aceasta se asteapta la o revenire in cresterea economica abia in anul fiscal urmator.

Industria auto si cea IT afectate in toata lumea

Toyota a anuntat ca isi va restrange activitatea in toate fabricile pe care le are pe teritoriul Statelor Unite, din cauza pieselor auto pe care nu le poate furniza. O criza de acest fel s-a simtit si in Romania. Cum constructorul Dacia primeste din Japonia mai multe componente de electronica, uzina autohtona ar putea sa-si inchida activitatea pentru o saptamana.

Industria IT si ea a fost lovita odata cu Japonia, avand in vedere ca foarte multe piese de electronica vin din aceasta tara. Multe din ele s-au scumpit pe fondul cresterii cererii si al aprovizionarii slabe, acest trend asteptandu-se sa se mentina o buna vreme.

Fukushima si implicatiile dezastrului

Iar principala problema a japonezilor ramane, in continuare, centrala nucleara de la Fukushima, care a tras un semnal de alarma mondial cu privire la siguranta nucleara. Locuitorii localitatilor aflate chiar si la 40 de km de Fukushima au fost avertizati ca ar trebui sa se pregateasca pentru a fi evacuati daca radiatiile continua sa creasca in regiune.

Teama de radiatii odata cu inceperea sezonului de cultivare a orezului a facut guvernul sa interzica plantarea acestuia in zonele contaminate de scurgerile venite de la centrala nucleara.

"Trebuie sa gasim o solutie imediata, avand in vedere ca incepe sezonul de cultivat", a declarat Michihiko Kano, ministrul Agriculturii din Japonia, citat de ASC News. Interdictia se aplica numai in zonele in care solul are un nivel ridicat de cesiu, iar fermierii care nu vor putea sa cultive vor fi compensati de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#Japonia economie, #revenire costuri reconstructie , #crestere economica