Cum poate fi salvata economia Romaniei?

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 08:53
3425 citiri
Cum poate fi salvata economia Romaniei?
Foto: Arhiva

Romania ar trebui sa aiba propriul "fond de salvare", asemenea celui european, pentru a face fata provocarilor economice din perioada urmatoare, potrivit specialistilor.

Traian Basescu a anuntat proiectul de crestere economica pentru 2012, care va fi de 1,7% si 2,7% din PIB. Presedintele a mai precizat ca spera ca deficitul bugetar sa se situeze intre 1,9% - 2,5% din PIB.

Insa, in conditiile in care inca exista incertitudini in zona euro, aceste cifre nu pot fi luate ca definitive. Daca alte tari membre ale Uniunii Europene vor fi extrem de afectate, si economia tarii noastre ar avea automat de suferit.

Fostul Ministru al Finantelor, Daniel Daianu, a declarat, pentru Ziare.com, ca solutia ca in Romania sa se creeze un surplus in buget este crearea unui fond-tampon.

"Criza din zona euro este teribila pentru Romania, deoarece sectorul nostru bancar este controlat, in proportie de 85%, de banci straine. Iar singura cale pentru a proteja economia Romaniei ar fi infiintarea unui fond de stabilitate, mai mult decat acea bridge-bank de care s-a vorbit in ultimul timp, care ar trebui, la nevoie, sa fie alimentat cu surse europene", a afirmat Daianu.

Analistul considera ca procentele mari anuntate de presedinte pentru cresterea economica nu inseamna ca apar niste resurse, ci sunt tot imprumutate, nu se creeaza astfel un surplus.

"Pentru obtinerea unui excedent bugetar, ar trebui ca absorbtia fondurilor europene sa inregistreze un nivel de 3% din PIB. De asemenea, ar mai fi necesara o colectare mai buna a veniturilor fiscale. Aceste doua solutii ar contribui la realizarea unui surplus de 1%, in comparatie cu un deficit bugetar programat", a adaugat Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#crestere economica Romania, #PIB 2012, #deficit bugetar 2012, #economie Romania , #crestere economica