Cum va supravietui economia Romaniei in 2013?

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 14:17
3395 citiri
Cum va supravietui economia Romaniei in 2013?

Romania a reusit sa evite recesiunea care a lovit o mare parte din restul tarilor din Uniunea Europeana, in al patrulea trimestru din 2012, insa situatia se va inrautati in acest an, potrivit analistilor.

Produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 0,2 la suta in ultimele trei luni de anul trecut, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS). Insa procentajul este prea mic pentru a fi considerat altceva decat o stagnare.

"Nu exista crestere economica, Romania este in stagnare economica. La fel se afla si economiile principale din zona euro", a comentat analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

La nivelul Uniunii Europene, s-a inregistrat o scadere economica de 0,5 la suta in ultimul trimestru de anul trecut, comparativ cu anteriorul, si de 0,6 procente fata de perioada similara din 2011, potrivit Eurostat.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a avut o scadere de 0,6 la suta a produsului intern brut, iar Franta, aflata pe locul doi, de 0,3 procente, de exemplu.

Insa nu declinul economic al partenerilor comerciali reprezinta principala amenintare la adresa Romaniei, problema fiind chiar in interiorul tarii.

"Anul 2013 va fi cosmarul economiei romanesti, din multe motive. Pe de o parte, afectam cel mai puternic motor de crestere economica din Romania, sectorul industrial, prin masurile de sprijin pentru energia regenerabila, care a facut ca Romania sa se transforme intr-un El Dorado. Toate se suporta din sistemul industrial, preturile cresc, ceea ce duce la necompetitivitate si la relocarea unor activitati industriale. Suntem la inceputul acestui proces", a precizat Blanculescu.

Cine are de suferit?

Industria nu este singura care are de suferit din cauza masurilor neinspirate. Romania are de platit datorii mari in acest an, lucru ce va conduce la o diminuare a investitiilor publice, prin urmare si la blocarea unui motor de crestere economica.

De asemenea, cresterea preturilor la utilitati, conform calendarului de liberalizare a pietei, precum si la alimente, o tendinta la nivel mondial, va provoca o scadere a cererii. La randul sau, lipsa cererii afecteaza bancile, deoarece putini vor mai fi interesati de accesarea unor credite.

"Lucrul acesta se va resimti in special in sectorul bancar, unde vor incepe disponibilizari masive. Sectorul bancar a ajuns la aproape jumatate de miliard de euro pierderi in Romania si acestea continua sa creasca din cauza provizioanelor pe credite neperformante. Asta a oprit si finantarea, pentru ca actionarii au decis sa-si gestioneze portofoliile fara a mai face noi credite si nici economia nu mai cere", a explicat analistul.

Ce masuri trebuie luate pentru stimularea economiei?

Avand in vedere ca industria scade si nu ne putem baza nici pe exporturi, avand in vedere ca cererea din partea principalilor parteneri comerciali este diminuata, pe fondul recesiunii, Romania ar trebui sa ia urgenta cateva masuri care ar putea salva economia in urmatul an.

In primul rand, ar trebui un moratoriu asupra cresterii fiscalitatii, pentru a atrage investitorii straini, ce isi doresc stabilitate.

O a doua masura ar fi punerea in aplicare a parteneriatelor public - private. "Poate sa faca minuni in Romania, pentru ca sunt multe companii care vor sa intre in legatura cu statul. Turcia este in momentul acesta un tigru in dezvoltarea economica, totul functioneaza, este foarte activa si doreste sa lucreze cu Romania, lucru care ar trebui incurajat prin parteneriate public - private", a comentat Blanculescu.

De asemenea, guvernul ar trebui sa renunte la masurile de sprijin pentru companiile din domeniul energiei regenerabile. "Cei care vin aici, nu vin pentru activitatea respectiva, ci pentru aceste cerficate, care sunt sute de milioane de euro, care vin de la sectorul industrial, pentru ca ei sunt taxati in final, si de la noi, de la populatie. Ei vin si ne fac sute de hectare de astfel de campuri, fara sa ai posibilitatea sa vinzi energia. Cui s-o vinzi? Acum se produce energie pentru activitatea industriala. Dar daca activitate industriala nu mai exista, cui mai vinzi? Trebuie putina viziune", a adaugat analistul.

In cazul in care aceste companii vor sa investeasca in Romania, statul ar trebui sa le ceara sa deschida fabrici de turbine eoliene sau panouri fotovoltaice pe plan local.

Nu in ultimul rand, Romania ar trebui sa redeschida proiectele in domeniul resurselor minerale, inclusiv pe aur sau cupru.

Citeste si:
De ce ne conduc proștii?
De ce ne conduc proștii?
Pentru că mediocritatea a devenit... sub-mediocritate, urmare a scăderii vertiginoase a nivelului educației reale.Grav și deranjant în societate este când pe curba distribuției gausiene a...
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Sursa: Ziare.com