Ziare.com

Cum vad institutiile internationale economia Romaniei, in anul 2011?

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 21:57

   

Cum vad institutiile internationale economia Romaniei, in anul 2011?
Mersul economiei romanesti este supus constant interogatiilor analistilor. Excesele de pesimism si de optimism delimiteaza variatiile de crestere economica intre 0,2% si 2,6% pentru anul 2011.

Actorul global IHS Global Insight ne crediteaza cu mult mai multa incredere decat o facem noi insine in ceea ce priveste cresterea PIB: 2,6%. Ii urmeaza German Institute for Economic Research cu 2,2%. Elvetienii de la UBS (The Union Bank of Switzerland coboara, usor, la 2%. Pe aceleasi prognoze mizeaza si agentia de rating Fitch Ratings. 1,7% este perspectiva EIU (Economist Intelligence Unit), a Credit Agricole sau a Deutsche Bank.

In apropiere vine si PricewaterhouseCoopers cu 1,6%. FMI si Banca Mondiala estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 1,5% in 2011, asemeni Comisiei Europen. Mare parte a analistilor si a consultantilor internationali suprapun propriile evaluari cu cele ale Guvernului, ale FMI si ale CE, 1,5%, printre care Viena Institute (WIIW), JP Morgan, Bank of America, Oxford Analytica, Raiffeisen Bank, EFG Eurobank (actionar majoritar al Bancpost).

BERD, cel mai mare investitor institutional din Romania, desi mult mai reticent, si-a imbunatatit recent estimarile de la o crestere zero la 0,9%. ING (Departamentul Economic) ramane pesimist, cu o crestere economica de 0,2% in 2011. Fara indoiala avem nevoie de mai multa libertate, optimism si incredere in economia noastra.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Iata cateva din previziunile institutiilor internationale:

Fondul Monetar International (ianuarie 2011). Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca Romania nu va fi in recesiune in 2011, existand o estimare de crestere de 1,5%. "Recesiunea nu va continua si in 2011, informatiile care au aparut in presa nu sunt corecte. Rezultatele sunt pozitive si ne asteptam la o crestere pozitiva pentru 2011 (...). Inca lucram, dar va pot spune cu mare incredere ca cifrele sunt pozitive, nu ne asteptam la recesiune pentru 2011. Ceea ce este evident este ca trebuie sa urmarim situatia politica si economica din Romania si ca trebuie sa avem stabilitate", a spus el.

Si John Lipski, tot de la FMI, a declarat ca "Romania este pe o cale clara catre atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu". "Implementarea politicilor in cadrul acordului a ramas puternica (...). Autoritatile au adoptat masuri structurale importante, cum ar fi reforma pensiilor, a salariilor publice si adoptarea unui buget prudent pentru anul 2011", a mai spus el.

IHS Global Insight (decembrie 2010). Cresterea PIB in 2011 va fi de 2,6%, fundamentata pe o crestere a consumului gospodariilor cu 4%, a investitiilor cu 5,6% si a productiei industriale cu 3,8%. Deficitul bugetului general consolidat se va ridica la 4,5% din PIB. (metodologia ESA 95).

German Institute for Economic Research (decembrie 2010). Cresterea economica va fi de 2,2% in 2011, bazata pe o crestere a consumului gospodariilor cu 2,8%, cu 4% a investitiilor si cu 4,5% a productiei industriale.

UBS (The Union Bank of Switzerland, decembrie 2010). PIB-ul va creste in 2011 cu 2%, crestere fundamentata pe evolutia pozitiva a consumului gospodariilor cu 1%, a investitiilor cu 3% si a productiei industriale cu 7,5%. Deficitul bugetului general consolidat se va ridica la 4,8% din PIB (metodologia ESA 95).

Economist Intelligence Unit (EIU, decembrie 2010). PIB-ul va inregistra o crestere de 1,7% in 2011, evolutia bazandu-se pe cresterea cu 2% a consumului gospodariilor si pe cresterea cu 5% a investitiilor si a productiei industriale. Politica fiscala a Romaniei va fi modelata pana in 2014 de relatiile tarii cu FMI si UE, dat fiind ca Guvernul incearca sa mentina deficitele bugetare sub limitele stabilite de criteriile de la Maastricht.

Piata externa de desfacere va creste cu 4,3% in 2011, dupa o crestere a acesteia cu 9,3% in 2010. Evolutia este mai buna decat cea a Bulgariei, a carei piata de desfacere a crescut cu 8,2% in 2010, si se previzioneaza ca va creste cu 4,1% in 2011. Se previzioneaza ca intrarile de investitii straine directe vor creste pana la nivelul de 5 miliarde de dolari, mai mult decat in Bulgaria sau Croatia unde vor ajunge la nivelul de 3 miliarde de dolari.

Viena Institute (WIIW, decembrie 2010). PIB-ul va inregistra o crestere de 1,5% in 2011, crestere bazata pe revenirea pe taram pozitiv a consumului gospodariilor cu 1% si pe cresterea investitiilor si a productiei industriale cu 5%. Deficitul bugetului general consolidat va fi de 4,5% din PIB in 2011 (conform metodologiei ESA 95).

Oxford Analytica (decembrie 2010). Industria (20% din PIB) sustine cresterea economica cu o crestere anuala a productiei de 4,8%, stimulata semnificativ si de exporturi. Somajul s-a stabilizat la un nivel de 7% in noiembrie 2010. Perspectivele economice si politice pentru Romania sunt stabile, iar bugetul pentru 2011 consolideaza ajustarile cheltuielilor si a reformelor din administratia publica, puse in aplicare in ultimii doi ani.

JP Morgan (decembrie 2010). Se previzioneaza o crestere a PIB cu 1,5% in 2011, fundamentata pe o crestere a consumului gospodariilor cu 2%, a investitiilor cu 4% si a productiei industriale cu 7%.

Raiffeisen Research (decembrie 2010). PIB-ul va inregistra o crestere de 1,5% in 2011, evolutia bazandu-se pe cresterea cu 1,5% a consumului gospodariilor si pe cresterea cu 6% a investitiilor si cu 4% a productiei industriale.

ING (Departamentul Economic al ING, noiembrie 2010/ Noul acord care va fi incheiat cu FMI, BM si UE, va avea implicatii pozitive pe termen scurt si pe termen mediu. Pe termen scurt, va influenta pozitiv credibilitatea Romaniei. Pe termen mediu, se garanteaza continuarea reformelor si punerea unor baze sustenabile pentru cresterea economica. Deficitul de cont curent va ramane la niveluri stabile in 2011 si 2012: 5-6% din PIB, datorita stabilizarii nivelului remitentelor si imbunatatirii absorbtiei fondurilor europene.

Se previzioneaza o crestere economica de 0,2% in 2011. Productia industriala va creste cu 4,3% in 2011. Investitiile straine directe se vor ridica la 3,6% din PIB in 2011 fata de 2,9% din PIB in 2010, iar deficitul de cont curent se va mentine la 5,4% PIB in 2011. Indicele preturilor bunurilor de consum la sfarsit de an va ajunge la 4,8%, de la 7,9% la sfarsitul anului 2010. Rata somajului va scadea de la 8,3% in 2010 la 8,1% in 2011.

CEE Weekly Bond Markets Outlook - Raiffeisen Bank (ianuarie 2011). Perspectivele pozitive asupra finantelor publice in Romania se datoreaza disciplinei fiscale adoptate si atingerii obiectivelor stabilite in 2010 cu Fondul Monetar International (FMI). Deficitul bugetar a coborat sub 6,8% din PIB in anul 2010.

Romania si-a indeplinit cerintele cuprinse in acordul cu FMI: Parlamentul a aprobat legea salarizarii pentru sectorul public, legea pensiilor si bugetul pe 2011 cu o tinta a deficitului bugetar de 4,4%. Imbunatatirea sustenabilitatii finantelor publice si existenta lichiditatilor pe piata monetara au determinat o supra-subscriere semnificativa pentru certificatele de trezorerie cu scadenta la 1 an, la ultimele doua emisiuni din an.

Libertate, optimism si incredere economica

Heritage Foundation (ianuarie 2011). Romania se mentine pe locul 63 din 179 de state in clasamentul libertatii economice la nivel mondial, cu o majorare a indicelui libertatii economice cu 0,5 puncte fata de anul 2010, pana la nivelul 64,7 puncte. Pe plan european, Romania se afla pe pozitia 27 din 43 de state analizate, cu un scor mai mare decat media la nivel mondial.

Romania si-a imbunatatit performanta pentru jumatate din domeniile analizate, si anume libertatea comertului, libertatea fiscala, libertatea monetara, libertatea investitiilor si libertatea muncii, iar un rol principal l-a avut fluidizarea procesului de inregistrare a firmelor din ultimii ani.

Bloomberg (ianuarie 2011). Romania si Ucraina au inregistrat printre cele mai bune performante din lume in ceea ce priveste reducerea riscului de tara in al treilea trimestru din 2010. (CDS- diferenta dintre pretul cerut de emitentii de titluri de stat si ofertele primite pe pietele internationale). Astfel, riscul obligatiunilor suverane romanesti s-a redus cu 21,5 puncte, ajungand la sub 300 puncte, iar cel al obligatiunilor suverane ucrainiene s-a diminuat cu 37,5 puncte, situandu-se aproape de 470 puncte. Comparativ, cateva state din Uniunea Europeana au cunoscut majorari ale riscului de tara, ca de exemplu Irlanda si Grecia, care au inregistrat cresteri de pana la 640, respectiv 1023 puncte.

Comisia Europeana: Economic Sentiment Indicator (ianuarie 2011). Indicatorul increderii populatiei si companiilor in economia romaneasca a continuat sa creasca usor in luna decembrie, in special pe fondul imbunatatirii increderii in sectorul constructiilor si in servicii, conform datelor Comisiei Europene, ajungand la 81,6 puncte in decembrie, de la 81,1 puncte in luna noiembrie - continua evolutia pozitiva inceputa in iulie 2010.

Deloitte Business Sentiment Index (ianuarie 2011) Romania a inregistrat cea mai accentuata imbunatatire a nivelului de incredere cu privire la perspectivele financiare ale companiilor, potrivit celei de-a patra editii Deloitte Business Sentiment Index. 63% dintre directorii executivi chestionati impartasesc acest optimism (cu aproape 48% mai mult fata de prima editie din septembrie 2009 si de peste trei ori mai mult fata de editia anterioara, din aprilie 2010). Respondentii din Romania si-au recapatat cel mai mult increderea cu privire la disponibilitatea creditarii, 87% dintre cei chestionati considerand ca acest tip de finantare a devenit mai accesibil, fata de 53% in urma cu sase luni. Acesta este cel mai mare procent de raspunsuri pozitive inregistrat in cele sase tari incluse in studiu (Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Croatia).

Andreea Paul Vass,
consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2850 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Preziceri pozitive am avut destule

De fiecare data bocul a mai facut cate o boacana iar sugativele PDL au sifonat puternic si praful s-a ales de economie.

 

opriti manipularea javrelor!

E asa de greu sa vezi ca Romania e condusa de unelte ale corporatiilor internationale, prin canale masonice? E greu stiu... pt ca informatia vibreaza pe nivele de energie, adica de evolutie... ca sa vezi imaginea mare, tre sa opresti MINTEa din a mai face legaturi prostesti...adica sa te mai MINTA prin etichetari, prin pre-judecati! Solutia la problemele actuale e ...CONTROLUL MINTII, in consecinta, al propriilor ganduri! PUTEM SCCHIMBA LUMEA! Oricum, lumea se schimba incepand din ROMANIA! Fii paryte a celor care schimba lumea! TREZITI-VA, ROMANI! Nu luati in considerare pe cei care vor posta comentarii combative la mesajul acesta... nu sunt decat oameni inferiori care interpreteaza realitatea in conformitate cu nivelul lor de evolutie...TREZITI-VA!

Nu va mai lasati manipulati de toata media si incercati sa intelegeti sursa adevarata a problemelor care le traim astazi

Vizionati Awakening (Desteptarea), o defalcare istorică care explica logic si faptic de ce lumea noastră avansată tehnologic continua sa aiba probleme sociale serioase si care este cauza principală a acestor probleme, de ce sistemul monetar insusi si politicienii au devenit complet depasite de situatia actuala - dovada criza economica mondiala creata intentionat si artificial in scopul subjugarii si sclaviei totale umane, precum si pregatirii pe aceasta cale a unei Noi Ordini Mondiale.
Trebuie sa ne trezim la lumea din jurul nostru, sa incercam sa intelegem problemele cu care ne confruntăm, de ce acestea exista, si cum le putem rezolva cu adevărat odată pentru todeauna, pana nu va fi prea tarziu. Numai daca ne unim vom putea cu adevarat rezolva problemele. Nu este o lozinca ci o necesitate imperioasa si mai urgenta ca oricand. Daca nu intelegem adevaratele probleme cu care ne confruntam si nu constientizam mijloacele cu care le putem elimina, ne vom lovi la infinit de aceleasi probleme de care ne lovim dintotdeauna. Daca vreti sa va uitati nu tine decat 30 minute si se poate si descarca gratuit.
http://lumeaviitorului.blogspot.com

 

frumos cocos ,da-i mort

pai in ritmul concedierilor si al taierilor de salarii actual poate avea si o crestere de peste 5 %,dar asta nu inseamna ca romania a dat in fata.desigur aceste sacrificii ar fi laudabile daca s/ar face in favoarea dezvoltatrii altor ramuri ale economiei, dar partea tragica e ca sunt facute din simplu motiv CA nu mai sunt bani si ceasul al 12 lea a trecut.deci cand base merge la cersit prin europa sau la fmi nu cere bani pentru proiecte, cere bani de paine ca nu mai are cu ce palti salarii, pensii etc.

 

Cum vad institutiile internationale economia Romaniei, in anul 2011?

Cum vad? Hai sa fim realisti...Nu mai e NIMIC de vazut ! Totul e un mare GOL !

 

Vrajitorile prezicatoarele si ghecitoarele specialiste ar vrea sa creeze iluzia ca se traieste bine in Romanika si ca 2011 aduce altceva decat tzepe... Regreta cu totii ca sunt captivi pe dumbo vitza si ca nu vin altzi investitori pentru a-i pacali...

O antipatie mai mare fatza de jefuitori n-a avut romanul niciodata... Capitza cu paie asteapta de fapt cremenea... Aduceti paralele in romanica... cat mai multe... sa vedeti daca le mai luati inapoi vreodata...

Povestea cu italianul care si-a piedut averea prin Romanika si s-a aruncat de la etaj cu copilul la Constanta dupa ce si-a injunghiat nevasta nu spune nimic despre teroarea regimului autoritar condus de bulibasa tribului feudal portocaliu ?!?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor