Cum vrea Guvernul sa relanseze economia - vezi toate masurile

Marti, 13 Iulie 2010, ora 18:27
4841 citiri
Cum vrea Guvernul sa relanseze economia - vezi toate masurile

"Economia e la pamant", "ne indreptam spre faliment", "nu mai sunt bani la buget" sunt fraze pe care le auzim de luni de zile din gura politicienilor, economistilor, romanilor de rand.

Parlamentarii Puterii au, insa, un plan de relansare a economiei, o echipa formata din Ioan Oltean, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Sever Voinescu, Vasile Gherasim si Zamfir Iorgus (de la PD-L), Mircea Cosea de la UNPR si Andras Edler de la UDMR, lucrand la stabilirea unor masuri care sa sprijine mediul de afaceri si sa repuna economia Romaniei pe picioare.

Surse guvernamentale au dezvaluit, pentru Ziare.com, cateva dintre masurile care vor ajunge spre discutie pe masa Guvernului Boc.

Blaga: Noul plan de masuri economice ar putea fi gata saptamana viitoare

- O prima masura este majorarea la 80% a cotei din dividendele intreprinderilor de stat, care se varsa la bugetul statului, echipa de lucru urmand sa transmita o scrisoare catre Guvern pentru implementarea acestei masuri de catre fiecare ordonator de credite.

- De asemenea, se intentioneaza deducerea unei cote de 50% din valoarea TVA aferenta lucrarilor de renovare/modernizare a locuintelor si cladirilor. Acesta deducere ar urma sa fie realizeata de catre furnizor la momentul emiterii bonului fiscal pentru aceste operatiuni.

"In acest caz, cumparatorul/clientul va plati furnizorului/prestatorului o suma diminuata cu deducerea respectiva, iar furnizorul/prestatorul la randul sau isi va diminua obligatiile de plata la buget reprezentand TVA; trebuie avut in vedere ca implementarea acestei masuri va duce implicit la doua regimuri fiscale diferite in functie de documentul emis de catre furnizor/prestator si anume bon fiscal versus factura ceea ce ar putea fi in contradictie cu principiul nediscriminarii;

In fapt, aceasta masura duce la aplicarea unei cote reduse, care, conform Directivei, se poate aplica la serviciile de renovare/modernizare a caselor particulare, excluzand valoarea materialelor de constructii; trebuie avut in vedere ca odata implementata o cota redusa aceasta trebuie aplicata de toti agentii economici indiferent de statutul furnizorul/cumparatorului si de documentul emis de catre acesta", si-au motivat membrii comisiei de lucru propunerea, potrivit documentului intrat in posesia Ziare.com.

Astfel, ar urma sa se obtina o crestere economica potentiala de +0,3%, iar incasarile de TVA ar fi de 1,5 miliarde de lei.

Scutiri de impozit pe profit

O alta masura de relansare avuta in vedere este scutirea de impozit pe profit pentru oamenii de afaceri care realizeaza in Romania o investitie de peste 200.000 de euro si creeaza cel putin 25 de noi locuri de munca.

Scutirea ar urma sa se aplice pentru o perioada de maximum 5 ani incepand cu anul fiscal urmator celui in care s-a pus in functiune investitia, in limita nivelului maxim al ajutorului de stat si al plafonului intensitatii maxime a ajutorului de stat stabilite prin hotarare de guvern.

Ce masuri anticriza pregateste Guvernul?

Totodata, scutirea s-ar acorda numai daca beneficiarii mentin investitia pentru o perioada de cel putin 5 ani, in caz contrar, se va dispune recuperarea ajutorului de stat, cu plata majorarilor si dobanzilor aplicabile conform legii. Beneficiarul ar mai trebui si sa emita o schema de ajutor de stat cu respectarea prevederilor comunitare si nationale in domeniul ajutorului de stat.

Venituri neimpozabile

Urmatoarele venituri sunt propuse pentru neimpozitare la calculul profitului impozabil:

- dividendele primite de la o persoana juridica in situatia in care contribuabilul ce inregistreaza veniturile intruneste cumulativ urmatoarele conditii: plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului, detine minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividendele si la data inregistrarii venitului din dividende detine participatia minima prevazuta la pct. 2, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.

- veniturile obtinute din vanzarea de titluri de participare, in situatia in care contribuabilul detine cel putin 10% din titlurile de participare pentru o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani pana la data vanzarii titlurilor;

Mircea Cosea: Ideea lui Vladescu de a inlocui cota unica tine de filosofia economica

Cheltuieli nedeductibile

Cheltuielile inregistrate cu scoaterea din gestiune a titlurilor de participare cu ocazia vanzarii acestora, in limita veniturilor impozabile inregistrate din vanzare, in situatia in care contribuabilul detine cel putin 10% din titlurile de participare pentru o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani pana la data vanzarii titlurilor ar urma sa fie nedeductibile.

Motivatia membrilor comisiei este incurajarea infiintarii societatilor de tip holding.

Grupul Fiscal si Grupul de TVA

Pentru incurajarea infiintarii societatilor de tip holding si a diminuarii birocratiei, comisia a propus modificarea Codului Fiscal astfel incat sa se poata infiinta "grupul fiscal".

Astfel, persoanele juridice afiliate au optiunea de a consolida, la nivelul uneia dintre ele, calculul, declararea si plata impozitului pe profit la nivelul grupului fiscal din care fac parte.

Totodata, se urmareste si schimbarea legislatiei in ce priveste grupul de TVA. Desi acest concept a fost introdus la inceputul anului 2007, foarte putine companii s-au incadrat sa se asocieze intr-un astfel de grup deoarece era destinat doar marilor contribuabili.

Astfel, se vrea ca toate companiile, indiferent de marime, se poata infiinta un astfel de grup. Grupul de TVA presupune ca membrii sai sa desfasoare operatiuni fara sa plateasca TVA.

Fiscul sa plateasca daca intarzie rambursarea

O alta masura ar fi penalizarea ANAF-ului cu o dobanda la fondurile pe care intarzie sa le ramburseze firmelor. Astfel, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului, acordarea dobanzii urmand sa se faca automat.

De asemenea, se are in vedere si simplificarea procesului de rambursare de TVA.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#masuri relansare economica firme, #grup fiscal, #grup TVA, #rambursare TVA FISC , #crestere economica
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
intreg parlamentul Romaniei inclusiv guvernul e format din infractori periculosi...mediocritati...criminali (Ilici)...