Date preliminare anuntate in intreaga Europa - tabloul economiilor europene

Joi, 14 Mai 2015, ora 07:28
5615 citiri
Date preliminare anuntate in intreaga Europa - tabloul economiilor europene

Tarile din Europa au raportat miercuri estimarile semnal pentru trimestrul I 2015, analistii estimand ca cifrele de crestere economica ar putea zugravi o imagine de ansamblu relativ incurajatoare.

Statisticile pot fi privite si in acest mod: doar 2 state - Finlanda si Grecia - sunt in recesiune, economia europeana a crescut peste cele ale Marii Brinanii sau SUA, iar prognoza generala de crestere a fost ratata cu numai 0,1%.

Economisti din intreaga Europa erau convinsi ca in Eurozona cresterea economica s-ar apropia de 0,5% in primul trimestru, devansand economia britanica, care a crescut cu 0,3%, si cea a SUA, care abia a depasit 0%.

O moneda euro relativ slaba si pe un pret ieftin al petrolului au contribuit la efervescenta economica din ultima perioada, iar BCE considera ca si schema QE a contribuit la sporirea increderii in zona euro si la stimularea creditarii.

Concluzia finala: Economia Zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4% in primul trimestru, in special cu aportul Ciprului si Frantei. Din randul statelor aflate in afara zonei, Romania are din nou o buna performanta.

Vesti proaste pentru Finlanda

Economia nationala a scazut cu 0,1% in primul trimestru al anului, arata cifrele oficiale, cifre care anuntau in ultimul trimestru al anului trecut o contractie de 0,3%.

Economia finlandeza se afla in dificultate de la finalul anului 2012.

Economia Finlandei sufera din cauza mai multor probleme. Cresterea a fost afectata de masurile de austeritate impuse in incercarea de a cobori deficitul catre tinta impusa la nivel european. Finlanda nu a depasit nici problemele generate de declinul accentuat al companiei-fanion, Nokia, sau de impasul in care se afla industria lemnului. Tara a fost afectata si de sanctiunile impuse Rusiei din cauza crizei Ucrainene.

Situatia prezenta va genera inclusiv un avertisment din partea UE, din cauza deficitului bugetar.

Citeste mai multe date preliminare anuntate in intreaga Europa - tabloul economiilor europene pe Curs de guvernare

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...