Ziare.com

De ce China o sa reuseasca unde altii au ratat

de Teodora Bodeanu
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 12:44

   

De ce China o sa reuseasca unde altii au ratat
Vocile care anunta prabusirea Chinei, in urma unei cresteri economice spectaculoase din ultimele decenii, nu inceteaza sa apara, insa, an dupa an, China le demonstreaza ca nu este ca alte puteri ale lumii.

In prezent, unii analisti sustin ca tara asiatica are o inflatie prea mare, investitii in exces, salarii in crestere galopanta si multe credite neperformante, prin urmare ar putea cadea in "capcana veniturilor de mijloc", care a dus la crize economice in multe tari dezvoltate, cel mai recent exemplu fiind chiar recesiunea globala din 2008, inceputa in Statele Unite.

Desi temerile pot fi intemeiate, mai ales cele cu privire la rata inflatiei, profesorul Stephen S. Roach de la Universitatea Yale, care este si presedinte de onoare al Morgan Stanley Asia, este de parere ca economia chineza nu va urma calea altora asemanatoare din trecut. Intr-un comentariu pentru Project Syndicate, el a detaliat zece motive pentru a-si sustine teoria:

Strategia

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Din 1953, China si-a formulat obiectivele in planuri pe cinci ani, cu tinte si politici bine definite. In ultimul plan de acest gen, se observa o schimbare deosebit de importanta a strategiei, de la un model de producator, aplicat in ultimii 30 de ani, la o societate de consum infloritoare.

Determinarea

Liderii chinezi au drept principala prioritate stabilitatea. Datorita acestui angajament, China a reusit sa evite problemele cauzate de recesiunea globala din 2008 - 2009. De asemenea, guvernul chinez s-a angajat sa tina sub control inflatia, "bulele" activelor sau imobiliarelor, precum si nivelul creditelor neperformante.

Mijloacele de atingere a obiectivelor

Cei peste 30 de ani de reforme ii permit un dinamism aparte economiei chineze. Reforma mediului de afaceri si pietelor financiare au fost cheia succesului, iar multe alte reforme urmeaza a fi infaptuite. In plus, China a demonstrat ca stie sa invete din greselile economice din trecut si are abilitatea de schimba cursul, cand este necesar.

Economiile

O rata a economiilor de peste 50 la suta a ajutat mult China. Acest lucru a ajutat la finantarea investitiilor si a pus China la adapost de socurile internationale printr-o rezerva valutara deosebit de ridicata. In prezent, autoritatile incearca sa redirectioneze surplusul pentru a creste cererea interna.

Migrarea de la zonele rurale la cele urbane

In ultimii 30 de ani, populatia urbana a crescut de la 20 la suta din total la 46%. Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, alti 316 milioane de chinezi se vor muta de la sate la orase, in urmatorii 20 de ani. Un asemenea nivel de urbanziare reprezinta o baza solida pentru investitii in infrastructura si constructii rezidentiale si comerciale.

Consumul

Consumul privat reprezinta doar 37 la suta din PIB-ul Chinei, cel mai scazut nivel dintre toate marile economii mondiale. Prin concentrarea pe crearea de locuri de munca, cresteri salariale si ajutoare sociale, planul pe cinci ani ar putea determina o crestere impresionanta a puterii de cumparare. Astfel, pana in 2015, consumul s-ar putea majora cu 5%.

Serviciile

Acestea reprezinta 43% din PIB-ul Chinei, sub media globala. Serviciile sunt o piesa importanta a strategiei pro-consum al tarii, mai ales in domenii precum distributie, transporturi, logistica si turism. In urmatorii cinci ani, serviciile s-ar putea majora cu peste 5 procente, avand in vedere ca necesita o forta de munca larga, sunt eficiente din punctul de vedere al consumului de resurse si sunt ecologice, exact lucrurile de care are nevoie pentru urmatoarea faza a dezvoltarii.

Investitiile straine directe

China moderna a fost un magnet pentru corporatiile straine, in cautarea unei forte de munca mai ieftine si mai eficiente. Aceste investitii au permis Chinei accesul la sisteme avansate tehnologice si de management, un lucru esential in dezvoltarea economica.

Educatia

Rata de alfabetizare a adultilor a crescut la 95 la suta, iar inscrierea in clasele 5 - 8 a ajuns la 80 la suta. Recent, elevii de 15 ani din Shanghai au castigat primul loc intr-un concurs mondial de matermatica si citit. In plus, universitatile din China produc 1,5 milioane de ingineri si oameni de stiinta in fiecare an. Astfel, tara este pe cale de a avea o adevarata economie bazata pe cunoastere.

Inovatia

In 2009, au fost depuse aplicatii pentru aproximativ 280.000 de brevete in China, al treilea nivel pe plan international, in urma Japoniei si Statelor Unite. Pana in 2015, guvernul chinez intentioneaza sa majoreze cota cercetarii si dezvoltarii in PIB pana la 2,2 la suta, dublu fata de anul 2002. De asemenea, pana in 2020, autoritatile intentioneaza sa aduca industriile considerate strategice - conservarea energiei, noua generatie de tehnologie informationala, biotehnologia, productia de echipamente high-end, energia regenerabila, materialele alternative si productia de masini pe baza de combustibili alternativi - la 15 la suta din PIB, de la 3% in prezent.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3512 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
33 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Copii ai durerii nu este vorba ca in China se traieste prost

ca oricum traiesc asa de de la razboaiele opiului incoa.
Problema este de competitie ... ei saraci, disperati si multi ... noi mai grasi si mai putini.
Nu este ca "fura" tehnologia ci ca occidentul le-o ofera in veselie. Intr-o zi - curand- vor reincepoe sa produca tehnologie ca nu vor mai avea de unde lua !
Problema mare este daca China nu a inceput deja sa ne "deranjeze". Pretul alimnetelor creste. Poa din cauza ca China are bani sa cumpere .
Problema este daca noi aia destepti, frumosi si europeni (si SUA tot europeni sunt!) ne permitem o ciocnire cu China . Adica sa lasam cetatenii nostri - si io ! si io!- fara chiloti, camasi, cuiorapi chinezesti... Daca afaceristii "nostri" care au exportata industriile in China (incepand cu cusutul chilotilor! otel si terminand cu lelectronice) pot sa mai dea masina inapoi ... Adica daca "globalizarea" mai este reversibila ...
N-as crede.
Asa ca poa RPC va deveni prima economie mondila (cica oricum era prin 1770!). Cestia de baza este cat d emult s evor acomoda cu asta Rockefeller, Rotschild, Norgan samd nu pasiunea voastra ptr SUA ori Anglia ori Germania

 

Toarasi, ce sa ne maica cam pa noi, toata lumea stie can China nu egzista malagambisti, daia le merge bine, cau avansat in 20 da ani, cat am avansat noi anapoi in 20 da ani, cam fost prosti, ca nam stiut sa ne lom dupe iei, finear prostia dracusa ne fie!

Ai nostri care la dat jos pa nea Nicu, na facut alceva decat sa pregateasca Campionatul National de furat pe rupte, care a fost castigat de malagambisti!

Noi, care aveam o tarisoara ca o floare, care naveam nicio datorie, iera plina tara da fabrici, acu nu mai avem decat vro doo fabrici si suntem datori vanduti, finca malagambistii a zis ca nu ne trebe si lea faramat pe toate!

Pai sa va dea malagambistii de mancare, toarasi, de cei criticati pestia dea cazut magareata pe iei? Cu ce ie iei mai vinovati?

Io vam spus toarasi,ca Partidu saracilor o sa ia 80% din voturi la alegeri, sa nu vasteptati ca nui aduc pa chineji la noi!

Ramane sa ma hotarasc dacai aduc pa toti odata, sau decat vro doo trei familii, ca sa nen vete cum sa traieste pe la iei pacolo!

Fie painea cat de rea,
Cea mai bunai din China!

Asa sa nea jute Hu Jintao!

Traiasca poporu chinez frate cu poporu roman!

Traiasca Mache Psderie
Vice
Asociatia de Hingheri No.5 Buc.

 

Ca si Germania, China isi bazeaza economia pe productivitate,

nu pe speculatii si inginerii financiare. La ei nu sunt atatia smecheri ca in Romania sau America.

 

Scuze dar asa s-o vedea de la dumneata de-acolo.

China se bazeaza pe vindutul la dumping a fortei de munca. Strategia este pur MILITARO-POLITICA, ptr ca in felul acesta atrage TEHNOLOGIA din Vest si-o copiaza pe-o nimica-toata. Tot asa ca acum, au construit si Zidul Chinezesc, fara sa le pese peste cate cadavre si suflete omenesti trec cu tavalugul.
China este un sistem feudalo-comunist cu poleiala de liberalism, sa ne ia ochii. Vigilentza fatza de URSS vad ca s-a naruit de tot, la vazul turmelor ieftine de sclavi-pe-leasing, pusi cu perfidie la dispozitzie de Ciuma-Galbena. Cu cashcaval se prin shoarecii, nu?

Ce nu au inteles " analistii " occidentali ?

Ca aceasta tara,cu o istorie de peste 5000 de ani ( nu uitati,aveau pe atunci un Confucius ),care a cunoscut ridicari si coborisuri spectaculoase,au tras concluziile de rigoare. Au inteles ca pentru a performa mondial,este necesara o conducere ferma SEMICOMUNISTA. Unde coruptia sa fie pedepsita exemplar,unde invatamintul sa fie gratuit si....OBLIGATORIU,unde sanatatea sa fie de calitate,unde justitia sa-si faca treaba,unde initiativele private sa fie stimulate,unde performanta sa fie rasplatita,unde fiecare chinez sa SPERE ! Cu o conducere comunista elastica,acsata pe productie si comert,cu un popor extrem de muncitor,reteta nu poate da gres. Degeaba asteapta capitalistii RETARDATI ca o tara precum China sa se plece in fata lor.Chiar daca ar boicota complet comertul cu ea,China are un bazin al rasei galbene ce depaseste 60 % din populatia globului.Numai prin TROC in cadru aceste-i aglomeratii umane,cu sete de mai bine,si tot va continua sa prospere. Occidentul nu mai are decit o solutie pe termen mediu ,un razboi fierbinte cu rasa galbena. Dar rezultatul acestu-i conflict este si el AMBIGU. Oricum,vom asista la un razboi intre USA si China,toti analistii sint mai mult sau mai putin de acord.

Moldoveanu, strange..., kiatra, etc: mai luati o pauza baieti ca si asa n-aveti nimic util de spus.

.

Domnule Moldoveanu, cred ca sinteti un om care a citit vreo 20 de metri cubici de carti, ca si mine.

Inclusiv carti tehnice. In 5000 de ani chinezii nu au scris nimic de valoare. nu cred ca ati citit ceva.
Confucianismul este o religie buna pentru asiatici. Pe vremea lui, europenii deja aveau deja un Pitagora, Thales, Euclid, Herodot, Aristotel, Seneca, Ovidiu, Virgiliu, Pliniu, Vitruviu (cel cu arhitectura), Arhimede, ...
Productivitatea chineza este relativa. Muncesc 10 ore pe zi, 7 zile pe saptamina, fara pensii. Locuiesc in dormitoare comune, maninca un sfert din ce mincati dumneavoastra, multe riciitori, oase taiate, subproduse, pierd mult timp cu vorbaria.
Productivitatea reala se masoara in valoarea produsa de un om (sau echipa) intr-o ora.
Restul sint barbi si propaganda chineza.

CHINA

nu se compara cu alte regimuri asa-zise "democratice"(US SI EU)
-CORUPTIA de orice fel se pedepseste pana la pedeapsa capitala,daca s-ar aplica si la alte regimuri ar ramane tarile fara guverne si parlamentari
-COERENTA IN CONDUCEREA TARII ,avand un singur partid pot stabili o strategie pe 10-30 ani
-MENTALITATEA SI GANDIREA FATA MUNCA care difera fata occident

 

Suna a limbaj de lemn si a propaganda chinezeasca.

Daca este asa de bine. Sa isi ia valiza chinezeasca si sa se care inapoi toti chinezii. Sa nu mai vina ascunsi in conteinere.

Pentru ca in China nu exista coruptie in varful sistemului

.

 

Cine stie ce este si acolo. Uite ce laudat este UN PARTID COMUNIST care a bagat tancul in democratie in 1989

Pe cand citim aici vreun Imn de lauda Celui de-al 3-lea Reich? CA TOT ASA A FUNCTZIONAT precum China acum (minus furatul licentelor, ca nu aveau nevoie), pana n-a venit Serjantul pe proasta idee sa intre in Rusia :-D

coruptie

in china coruptia e DOAR in varful sistemului!

...

Srcretul succesului in China este MUNCA si INTELIGENTA.

 

Cheia este succesul vizigotilor contra Imperiului Roman

USA vor sa-si ataseze in INTERESE COMUNE China pt rafuiala cu Rusia de mai tarziu. Tot asa au procedat cu Stalin contra lui Hitler. Si am vazut ce-a iesit ---

sclavagie

secretul "succesului chinez" SCLAVAGISM TERORISM GENOCID!

China (MOMENTAN!) reuseste pt ca este condusa MILITARESTE precum Reichul, economia bate cadentza ca instructzie, nu tripaie alandala in asa-zisa "piatza libera" a turmei discret "orientata just" de Finance-cowboys de la NY.

Ce nu are CHINA si este calcaiul lui Achiles, este vreo sursa sigura si stabila de ENERGIE. Si pierde tot mai mult teren, din Irak, Sudan, Nigeria si Libya sunt impinsi incetishor mai laoparte iar IRANUL nu mai are mult si zice si el adios! Raman Kasachstanul care nu-i vrea prea "gonflatzi" militaro-economic si Rusia care care-si face tot mai des cu NATO schimb de amabilitatzi.
Dezvoltarea Chinei va tzine de bunavointza Statelor-Unite care pun incet dar sigur labutza pe toate resursele energetice ale planetei. Si se stie ca "cine-mparte, parte-si face" ---
Este ca la restaurantul-concurentza, unde se gateste admirabil si clientela vine-buluc, doar ca intrerupatorul de la plitele lor electrice sta la tine-n casa ---

 

Si SUA epind de bunavointa Chinei ...

Daca se ajunge la un impas China poa arunca dolarii aia pe pioata internationala .. si ne ia dracu pe toti, incepand cu SUA !!!
Acu ia gandeste : Chinezii oricum o duc prost. Americanii f bine. Cine pierde cel mai mult ?
E cam asa ca unu normal cica se tine reciporc de c@@ie cu un eunuc .... Ce ii pasa eunucului ?!

fara Dumnezeu!

Deoarece chinezii "n-au nici un Dumnezeu"!

 

Ca si japonezii, care sint in proportie de 70% atei.

:)

Lipsa lui dumnezeu e garantia succesului. Cu dumnezeu nu se poate face nimic - oamenii stau in genunchi rugindu-se unuia care deja stie ce vor :) Toata tarasenia asta este de o absurditate incredibila.

cheia succesului

@tr2006 ca si pentru "SCLAVII CHINEZI" , "SUCCESUL" VOSTRU IN VIATA ESTE SA MUNCITI!
SUCCESUL MEU IN VIATA ESTE SA TRAIESC!(cu ajutorul lui Dumnezeu)

CRESTINISMUL IN CHINA

Conform unor analize,furnizate de agentia Asia Times Online,se arata ca in fiecare zi 10 mii de oameni devin crestini in China. Raportul corespondentului John Allen (de la National Catholic Reporter) prevede că pană la mijlocul secolului acestuia, China ar putea cuprinde cea mai MARE CONCENTRATIE DE CRESTINI DIN LUME. Astfel, China ar putea deveni pentru secolul 21 ceea ce a fost Europa pentru secolele 8-11 si America pentru ultimele două secole. Dacă asta se va intampla, harta religiilor lumii se va schimba radical:.ASIA FIIND DOMINATA DE CRESTINISM Crestinismul va deveni astfel sino-centric.

John Allen? Catolic? Crestin?

Manipulator mincinos - intentionat sau nu :)

A te duce la serviciu si a munci cu seriozitate ti se pare sclavie?

Conceptia voastra despre munca este ridicola si iresponsabila. Pai, cum vrei sa traiesti bine, bre?

Stati pe margine si uitati-va cu ochii cum altii traiesc cu adevarat.

serviciu obligatoriu

DA!
A MERGE LA SERV-VICIU OBLIGATORIU ESTE SCLAVIE!
"CON(IN)EPTIA VOASTRA DESPRE VIATA SI SUCCES ESTE PENIBILA!
Dar cum "VALORILE" nu se "comenteaza" aveti dreptul la o parere!

E evident ca nu esti informat.

Tu cunosti vreun chinez? Tu citesti vreun ziar, vreo revista? Televizor ai?

citesc in stele

"citesc in stele"... daca as citi ziare , reviste si m-as "uita" la televozor as ajunge chinez!

Viitorul Chinei numai in crestinism

Tot mai multi chinezi incep sa se faca crestini,si sa citeasca BIBLIA,care devine cartea cea mai tradusa in China.

Daca ar fi adevarat, asta ar fi sfirsitul lumii.

Crestinismul s-a inaltat pe umerii ignorantilor, pentru ca asa au fost timpurile. Islamul la fel. Sper ca chinezii nu sint asa de prosti incit sa ia ceea ce europenii si americanii se grabesc sa arunce la cos.

Chestie de o litera

Poate ai vrut sa scrii sfarsitul luNii,ca si prezicatorul ala mincinos care declarase sfarsitul luMii.

NU SUNT ZECE MOTIVE, SUNT 13, 14159 .. ... ... EXACT ! :)):)):))

Pot fi SI 100,314159 ... la Fel de EXACT !
Da' sunt de Alea CoLaterale, ca Pierderile in Razboaiele Moderne ... :)):)):))

Exista un Singur Motiv ...
Sore De_Sebire de Rusia,

SECURITATEA NU a In_Calecat Partidu' ... :)):)):))
SI, NU Asta ar fi o Tragedie ...

O Grupa de Oameni MAI_Pregatitzi au dat Jos o Alta Grupa de Oameni Im_Prostitzi de o Selectzie Ttembela ...

NUMAI ca UN Partid este o Grupa de Oameni care este STRUTURATA pe o Ideologie Pur Teoretica, ORI_CARE ar fi Aia,
si care are Singurul Merit ca ii asigura Coerentza ...

Deci UN PARTID este un Instrument de Putere ...
DEPINDE CUM este FOLOSIT ...

In Rusia, ZECE Ani a durat pana cand Partea de KGB care a luat Puterea a devenit un PARTID ...

In China, Partdul "Comunist" construieshte Ordonat (Ce imi place Acest Cuvant ... :)):)):))CAPITALISMUL ...

Restu' DERIVA, REZULTA, Exact_Ce_Trebuie ...
Controlul Capitalismului sa NU In_Calece Statu' ...

Pen'ca Nea' Capitalismu' este BENEFIC NUMAI cand NU este Scop in Sine, ci DOAR Mijloc ...

Si Capitalishtii,
Si Armata,
Si Securitatea,

ASCULTA de Nea' Partidu' ...

 

AIA DE AU "VOTATARA" ASA SE SIMT, CUMVA CEVA, VIZATZI ?

Persoanle de fatza se exclud ...:)):)):))

CHIAR NU INTELEGETI CA NU MAI PUTEM MERGE PE IDEEA CA:"MERGE SI ASA,,? VEDETI CA IN CHINA TOTUL MERGE ALA-N DALA CA LA NOI? SE SCOT TOT FELUL DE "SPECIALISTI,, CA LA NOI, DE LA SOFERI,OSPATAIRI TRACTORISTI,PANA LA MEDICI,INGINERI SI TOT FELUL DE DOCTORI I

CERT ESTE CA IN CHINA CINE FURA SAU FACE O CRIMA,SAU ORICE ALTCEVA CARE PUNE IN PERICOL TARA SAU SOCIETATEA,ESTE CONDAMNAT LA MOARTE FAMILIA ACESTUIA FIIND OBLIGATA SA PLATEASCA CARTUSUL FOLOSIT LA EXECUTIA ACESTUIA.VEDETI IN CONDUCEREA CHINEI MARI "SPECIALISTI,, PRECUM BASESCU,BOC, UDREA,IGLASI,BOTIS,ANASTASE,BOAGIU,LAZAROIU,FUNERIU,BACONSCHIII SI ALTII CA EI? SI MAI ALES CA NOI CEI CARE-I TOLERAM SI-I SUPORTAM PE ACESTI "DOCTORI IN STIINTE,,.

 

ESTE CLAR CA LUMINA ZILEI CA SUNTEM MINTITI SI NE MINTIM INTRUNA,FURANDU-NE PERPETUUM CACIULA. SAU CUM SE MAI SPUNE,NE TAIEM SINGUR CRACA DE SUB PICIOR. CA ROMANII SUNT DESTEPTI,RECUNOSC SI ALTII SI SE SI TEM DIN CAUZA ACEASTA DE NOI.

DIN PACATE DE CATVA TIMP INCOACE SUNTEM MULTI DINTRE NOI FOARTE DESTEPTI...SI-N HOTIE SI-N PROSTIE,FIR'AR EA A *** DE TREABA SA FIE!VEDEM TOT MAI DES EFECTELE CAUZELOR ARATATE MAI SUS.LASAND LAOPARTE INGINERIILE FINANCIARE ALE D-NEI UDREA,CELE JURIDICE ALE D-LOR BASESCU,BOC, IGLASI,ANASTASE,BACONSCHII,A VENIT SI CEA A D-NEI ANCA BOAGIU IN DOMENIUL TRANSPORTURILOR FEROVIARE.VA MAI INTREBATI DE CE NE TOT DUCEM DE RAPA?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor