Ziare.com

De ce este Romania pe lista tarilor cu risc de intrare in faliment - Interviu

de Teodora Bodeanu
Marti, 24 Mai 2011, ora 15:36

   

De ce este Romania pe lista tarilor cu risc de intrare in faliment - Interviu
Spectrul intrarii in incapacitate de plata planeaza inca deasupra Romaniei, tara noastra fiind inclusa, din nou, intr-un astfel de clasament rusinos.

Cu toate acestea, majoritatea bancilor si institutiilor financiare interne si internationale au imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei, ajungand in jurul valorii de 2 la suta din produsul intern brut.

Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit prognoza de la 1,1% la 1,8%, BCR de la 1,2% la 2%, iar Volskbank de la 1,3% la 1,7%, in timp ce presedintele Traian Basescu s-a aratat optimist ca am putea trece chiar de 2 la suta.

Fostul ministrul al Finantelor, Daniel Daianu, a explicat, pentru Ziare.com, cum poate sa ajunga o tara sa fie in topul celor care risca sa intre in incapacitate de plata, in ciuda unei perspective mai bune pentru economie.

Cum se explica prezenta Romaniei intr-un astfel de clasament, in conditiile unei cresteri economice peste asteptari?

Si Statele Unite pot sa fie intr-un asemenea clasament. Romania are o crestere foarte rapida a datoriei publice. De la 18% din PIB, cat aveam datoria publica la finele lui 2008, am ajuns acum la 34 - 35 la suta. Este o crestere foarte rapida si nu este sustenabila.

De aceea, consolidarea fiscala este obligatorie. Important este cum o faci, in sensul ca e mult mai bine ca o asemenea consolidare fiscala, in cazul Romaniei, sa se realizeze printr-o marire a incasarilor bugetare, intrucat exista rezerve considerabile.

Romania, avand incasarile bugetare si fiscale cele mai scazute dintre tarile Uniunii Europene, rezulta ca ar avea o rezerva foarte mare de a-si ameliora incasarile fiscale. Si, daca ar reusi o astfel de performanta, in cativa ani, ar putea sa aiba o consolidare fiscala foarte buna din punct de vedere al presiunilor puse pe economie.

Una este sa maresti taxe si impozite sau sa tai la sange cheltuieli, lovind in stanga si in dreapta si altceva sa reusesti sa ai incasari fiscale mult mai bune, prin marirea bazei de impunere, prin combaterea eficace a evaziunii fiscale.

Cei care ne examineaza nu au cum sa nu tina seama de dinamica datoriei publice. S-a inregistrat si in alte tari europene. In cazul unor tari precum Germania, Franta, putintele economice sunt cu totul si cu totul altele si nivelul incasarilor bugetare este altul.

Forta economica a acestor tari este mult mai are decat a Romaniei. De aceea, preocuparea fata de viteza de crestere a datoriei publice la noi si a deficitului bugetar, mai ales ca, in cazul Romaniei, nu a existat o povara suplimentara pe bugetul public izvorata din nevoia de a salva unitati bancare.

La noi, deficitul bugetar s-a cascat drastic, brutal, din cauza plonjarii economiei, ca urmare a intreruperii finantarilor, care, la randul lor, s-au impletit cu fragilitatea unei cresteri economice care s-a bizuit excesiv pe importuri de capital si pe orientarea investitiilor catre zona non-tradebles. Acest model de crestere economica si-a dovedit slabiciunea in mod flagrant in timpul crizei economice.

Care sunt cele mai mari indoilei la adresa Romaniei?

Cel putin doua intrebari critice, in cazul Romaniei: poate sa aiba o consolidare fiscala credibila? Noi am avut un deficit de 6,8 - 6,9%, la finele anului. Putem continua aceasta consolidare fiscala? Ca sa reduci cheltuieli, este foarte greu. Consolidarea fiscala nu este terminata.

Alta intrebare, care are semnificatie pe termen mediu si lung, pentru ca, de raspunsul pe care il dam la aceasta intrebare putem sa judecam si perspectivele de crestere economica si, automat, pespectiva bugetului public pe termen mediu si pe termen lung: daca alocarea resurselor va fi mai buna in Romania, daca formarea bruta a capitalului va evidentia o orientare mult mai pronuntata a resurselor catre zonele de tradebles.

Mersul exporturilor, in ultima parte a lui 2010, ar sugera ca se produc modificari in structura exporturilor, in dinamica lor. Dar inca este prematur. Nu este exclus ca aceasta situatie sa fie una legata strans de circumstantele extraordinare. Multe intreprinderi, amenintate de pieire, au facut eforturi de a merge si pe alte piete, in afara Uniunii Europene, unii au preferat sa exporte chiar in pierdere, pentru a supravietui, neavand piata altminteri deloc.

Si firme din alte tari care opereaza in Romania au preferat sa ulilizeze forta de munca foarte ieftina din Romania. Trebuie vazut daca putem sa continuam cu aceasta dinamica a exporturilor.

Prin urmare, tragand o linie, intotdeauna Romania va fi plasata intr-un clasament. Important este ca plasarea Romaniei sa fie in corespondenta cu mersul economiei si cu o ameliorare a perceptiei. In ceea ce priveste CDS-urile, perceptia este mai buna. Insa ratingul Romaniei este printre cele mai slabe. Intre tarile din Europa Centrala si de Rasarit, avem un rating printre cele mai slabe.

Bancile au revizuit in sus prognoza de crestere economica petru Romania. Se justifica acest lucru?

Ei isi modifica prognozele in functie de faptul ca, in primul trimestru, a mers economia mai bine decat se asteptau.

Si Germania, si Franta, in pofida faptului ca stimulii fiscali dadeau semne ca isi epuizau forta propulsiva, insa aceasta epuizare este contracarata, cel putin in cazul economiei Germaniei, de dinamica exporturilor.

Si economia Frantei a depasit anticiparile in ceea ce priveste revenirea economica. Aceste doua tari impreuna inseamna foarte mult din PIB-ul, din activitatea economica din Uniunea Europeana. Atunci, sunt si piete de export principale pentru Romania, alaturi de cea a Italiei. Toate astea au facut ca si prognozele privind economia Romaniei sa fie modificata. Dar sa vedem ce se va intampla in trimestrul doi.

Ea se bazeaza nu numai pe mersul economiei Germaniei, respectiv a Frantei, ci si pe un barometru de incredere. Exista o serie de date legate chiar de ce se intampla in mintea intreprinzatorilor din tara. Increderea este un ingredient cheie. Daca nu ai incredere, nu faci achizitii, nu faci investitii. Totodata, se poate detecta si la nivelul bancilor o disponibilitate de a finanta unele proiecte, desi tot bancherii spun ca numeroase proiecte nu sunt bancabile.

Cum influenteaza Romania criza datoriilor din zona euro?

Riscul pentru Romania trebuie judecat, in primul rand, din perspectiva loviturii pe care ne-ar da-o o semi-inghetare a pietelor financiare. Daca nu se va gasi modalitatea tehnica de a face ca Grecia sa-si poata onora obligatiile, cele care vin la scadenta in acest an - nu discut de restructurarea soft sau hard - daca nu se va gasi aceasta modalitate, starea de incertitudine va persista si pietele vor reactiona, mai ales ca, pe piata romaneasca, sunt banci grecesti care au active importante. Acesta este pericolul cel mai mare si pentru economia noastra.

Opinia mea este ca europenii nu-si permit sa lase din brate Grecia, in sensul fortarii unei restructurari. Daca ar fi totusi intreprinsa, ar fi de un tip foarte soft, s-ar proceda la o prelungire a scadentelor, desi Banca Centrala Europeana este un ferm opozant al oricarui tip de restructurare, intrucat ea ar inrautati colateralul care a fost utilizat de bancile grecesti pentru a obtine finantari.

Eu gandesc ca Germania, Franta, Olanda nu isi permit sa lase Grecia din brate, intrucat expunerea sistemelor lor bancare fata deoligatiuni suverane grecesti este atat de insemnata incat se risca o contagiune care ar provoca neplaceri acestor sisteme bancare si, automat, economiilor.

Intrebarea este ce se poate face pentru a permite Greciei sa iasa din aceasta spirala a cercurilor vicioase, care fac ca programele de austeritate sa nu-i permita acestei economii nicio perspectiva de crestere economica, ceea ce inseamna o capacitate extrem de redusa de a-si onora din putinte proprii obligatiunile aduse la scadenta. Grecia are un deficit primar foarte mare.

Acesta este pericolul pentru noi, dar el este mult diminuat ca probabilitate de producere de faptul ca tarile mari, fortele economice din Uniune, nu-si permit sa lasa Grecia, Portugalia, Irlanda din brate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4304 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daniel Daianu este un domn competent

Este de asemenea si politicos si nu spune pe sleau ca rezerva uriasa pentru stabilizarea si dezvoltarea economica a Romaniei este reducerea drastica a competentei. Cu Bogdan Aurescu presedinte si Daniel daianu premier as accepta cu usurare orice politica guvernamentala.

 

Doua observatii:

1. Consolidarea fiscala loveste in hotiile propriilor complici din partid. Reducerea veniturilor si marirea taxelor tuturor cetatenilor loveste numai in asa-zisa prostime, deci este de preferat, chiar si cu riscul scufundarii lente si sigure a economiei.
2. Marirea datoriei externe nu se datoreaza numai deficitului bugetar generat de criza, ci si hotiei generalizate de bani publici, amplificate de pomenile electorale din 2008 si 2009.

 

INGINERIILE FINANCIARE comise cu acte normative de actuala COALITIE INTERLOPA - BAGA ROMANIA in FALIMENT.

" Falimentul e aproape! Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce? "
Cititi si articolul:
Datoria REALA a Romaniei: 140 miliarde Euro!
Sunt ridicoli băieții ăștia de la partide, care se uita cu sufletul la gura la graficele economice, si cum vad o ușoara mișcare in sus, urlă de bucurie! Se imbrățișează și se felicită: gata, am ieșit din criză!
Criza o sa dureze pană cand Romania o sa fie competitivă și o reușească să-și vandă mărfurile. Cauza crizei e simplă: poporul roman a cheltuit mai mult decat a reușit sa vandă. Iar voi n-ați făcut nimic ca sa o rezolvați. Așa ca, de ce s-ar termina criza? De mila voastră?
Cand cumpărătorii o sa zică: nu mai dau bani pe prostia asta chinezească, e prea scumpă; mai bine cumpăr de la romani, ca e mai ieftin. Abia atunci puteți să vă bucurați. Cand o sa fie asta? Peste cel puțin 50 de ani. Dacă o sa fie vreodată!
Și in toata perioada asta, graficele voastre o să salte in sus si in jos in permanență – dar asta n-are nici o legătură cu criza! Orice grafic se mișcă, dacă populația e incă vie. Graficele intră in linie-dreaptă, doar dacă ai murit.
Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce?
Mai ales ca și chestia asta, cu stabilitatea, e relativă. Stabilitatea economică a Romaniei din ultimele luni s-a bazat strict pe imprumuturi, nu pe producție (dimpotrivă, PIB-ul s-a prăbușit). Iar imprumuturile, cum știm cu toții, nu sunt o soluție …stabilă............

mai multe pe :

http://www.newsro123.com/2011/04/falimentul-e-aproape-cum-isi-va-plati.html

Un atac la Sigurantă Natională: Boc ne obligă la noi taxe si impozite!


Proprietarii de terenuri sunt obligati din luna iunie sa asigura coplata pentru desecare, combaterea eroziunii solului si aparare impotriva inundatiilor, potrivit unei hotarari de guvern emise pe 22 martie de catre Ministerul Agriculturii. Un ordin intern din 11 aprilie prevede ca din 31 mai “lucrarile de intretinere si reparatii funciare nu se vor mai executa" decat pe terenurile unde taranii au incheiat contracte de prestari servicii cu statul.
Specialistii in domeniu sustin ca aceasta masura va crea un adevarat haos in activitatea Administratiei Nationale “Imbunatatiri Funciare" si va bloca programele nationale de prevenire si combatere a dezastrelor naturale generate de inundatii si alunecari de teren. In schimb, reprezentantii ministerului sustin in schimb ca au ajuns la fundul sacului si nu-si mai permit sa plateasca pentru evitarea dezastrelor naturale.
In Hotararea de Guvern nr 203 din 22 martie, emisa de Ministerul Agriculturii, avand semnatura lui Valeriu Tabara, sunt stabilite preturile pentru coplata activitatilor de desecare cu pompare, desecare gravitationala, ...............

mai multe pe :

http://www.surse.org/2011/04/un-atac-la-siguranta-nationala-boc-ne.html

Cu noi ar fi o alta problema...

Daca noi intram in incapacitate de plata patim ca in biblie de unde nu ai trebuie sa-ti se ia si ce ai. Cazuri de acest gen avem cu nemiluita in istoria economiei remanesti din toate timpurile: tezaurul l-am dat in pastrare .....definitiva, cheltuieli de razboi in 1812 in urma razboiului turco-rus am pierdut Basarabia chiar dac am avut contributie beligeranta in favoarea castigatorului, In al doilea razboi mondial am fost cu aliatii dar am platit daune de razboi americaniilor si rusiilor ani de zile. In razboiele din golf datorita orientariilor politice gresite am pierdut toate platiile de care trebuia sa beneficiem cu toate promisiunile facute de beligeranti(Iran, Kuweit, Libia,etc). Acum merge cresterea economica dar rosiile le aducem din Turcia. Aici este ceva necurat la mijloc.Anul trecut aveam rosii de prin Siria. Asa ca ar trebui sa ne revizuim putin gandirea economica si sa nu prea mai depindem de alti decat in cazuri extreme. In final pe noi nu ne va ajuta nimeni si toti vor smulge din praful pe care il mai avem.

 

Romania in Faliment

Cu PD-L si Basescu este calea cea mai scurta catre faliment;cu USL ar putea dura ceva mai mult sa ajungem tot acolo.Cu liberalii singuri la guvernare daca ar favoriza capitalul romanesc poate am reusi sa scapam.

 

simplu,.

De la seful statului pina la ultimul birocrat de stat sint numit politic,dupa PCR (pile,cunostinte,relatii) sau dupa apartenenta politica portocalie,pregatirea profesionala sau IQul sint ceva de poveste in Romania. Incompetenta este la rang de "portocala",prostia ne conduce in Romania. Seful statului asa e ,si si-a pus si slugile sa conduca,..

 

daca ti-ai folosi inteligenta laudata pe aici

ai realiza ca 62% dintre functionari sunt pro psd si ca acest flagel rosu a penetrat adinc toate sistemele, justitie(vezi mumiile)sanatatea(vezi fosilele),politic(vezi componenta parlamentului, membrii tuturor partidelor)functionarii publici in toate sferele ...
Cit priveste articolul, este simplu de inteles ..FMI functioneaza pe banii unor state cu politica imperialista financiara pt ca banii vin de la anumiti mari imbogatiti, nu de pe strada, bancile sunt ale unor oameni si acestia vot profit ...uita-te la contractele de imprumut ale romanilor ...FMI actioneaza ca un camatar roman...te atrage cu promisiuni si in timp te inghite avin interes sa traga cit mai mult de la tine , intervine in toate sferele vietii in statul acaparat, vezi deciziile politice care nemultumesc popoarele, vezi economia tarilor datoare la FMI... incercati sa comentati fara diletantism...comentati pragmatic la subiect dar daca nu ne ajuta cerebelul decit la acuze , injurii, calomnii, ne dam rotunzi cu cap patrat ...institutiile ancorate in finante dau intentionat aprecieri (deprecieri)despre economia unui stat pt a-l forta sa ceara si iar sa ceara ...politica camatareasca ...toata lumea stie asta dar neputinta si disperarea fac din state ceea ce sunt si persoanele care ajung la camatar...

e parerea ta ,..

si daca birocratii-s PSDisti cum zici,sefii lor sint de la PD-L,.asa ca las-o balta,..mai cresti un pic. O zi buna,si pune mina pe carte,...Basescu ne-a bagat in zona de risc din 2008 incoace,..am amai fost ,dar nu asa de grav,vom iesi,..la Sf.Asteapta (cind il vedem pe Basescu inchis).

coruptie

Stiti de ce? Pentru ca se intampla aceste lucruru de coruptie ca astea de la vama!

 

ce intrebare stupida....

raspunsul il stim cu totii

 

scuze

nu intrebare doar ce concluzie, mai ales dupa atatia ani


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor