Ziare.com

De ce nu poate fi trecut in Constitutie un nivel minim de crestere economica

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 10:33

   

De ce nu poate fi trecut in Constitutie un nivel minim de crestere economica
Prevederea unui minimum de crestere economica nu exista in nicio Constitutie din lume, insa pot fi precizari cu privire la datoria publica sau deficit, a afirmat, joi, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Acesta a facut referire la propunerea potrivit careia in legea fundamentala a statului sa se mentioneze obtinerea unei cresteri economice de minimum 5%, iar neatingerea acestei tinte sa duca la demisia automata a Cabinetului aflat in acel moment la guvernare.

"A existat si o propunere mai indrazneata, interesanta, ca o crestere de 5% sa fie trecuta in Constitutie si, in momentul in care un Guvern nu atinge 5%, sa isi dea automat demisia.

Binenteles ca am reactionat si eu si alti colegi economisti, subliniind faptul ca aceasta crestere economica este in primul rand endogena, nu depinde de un clic, si i-am pus o intrebare simpla, fundamentala - ca cei care au lansat ideea sa vada daca in vreo Constitutie din lume, peste 200, exista o asemenea prevedere.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Exista prevederi sa nu se depaseasca datoria publica, deficitul public, dar o prevedere de un minim de crestere economica nu exista nicaieri in lume", a spus Mugur Isarescu la conferinta "Romania investitiilor. Romania dezvoltarii"..

Guvernatorul sustine ca o asemenea "propunere indrazneata" reflecta o preocupare de a se asigura o crestere economica rapida, deoarece se doreste recuperarea decalajului de dezvoltare existent intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana.

Cei patru 2%

"Ce trebuie sa facem pentru a avea o crestere economica mai accelerata? Sa iesim dintr-un nivel de 2% - avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflatie si 2% crestere economica. Si ce am vrea? Am vrea ca unul din cei patru de 2%, respectiv cresterea economica, sa se dubleze, fara ca ceilalti trei de 2% sa nu se strice.

Sa ramanem cu 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent - poate sa fie si mai mare, dar nu cu mult, pentru ca atunci trebuie sa platesti datoriile - si 2% inflatie, pentru ca asta inseamna stabilitate, incredere, capacitatea de a-ti dezvolta planul viitor", a explicat oficialul BNR.

El a atras atentia asupra faptului ca doi factori esentiali sunt cei care contribuie la cresterea PIB-ului potential, respectiv locurile de munca existente si productivitatea, care ar trebui stimulate.

Referitor la primul factor, Isarescu a atras atentia ca, demografic, Romania va avea o problema pe termen lung, iar in ceea ce priveste productivitatea, aceasta depinde de mai multi factori, precum calitatea muncii, management si investitii.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 280 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Capitalismul nu aduce crestere economica!

Doar sporirea averilor bogatilor si saracirea mai mult a celorlalti.
Nici asta nu e trecut in constitutie.

 

Ce nu spune Isarescu pe fata...

NU poti fi un "tigru" economic cu reguli atat de stricte.
Un deficit de 2% nu-ti prea lasa loc de joaca, iar cresterea nu poate fi stimulata nici ea prea mult...

 

E necesara aceasta prevedere,dar odata cu "proiectul dezvoltarii"!

1.D-l Isareacu nu are dreptate, cind spune ca nici o tara nu are prevazuta o crestere economica(obligatorie) de 5 la suta pe an, fiindca nu exista in lumea civilizata(nebananiera) tari cu un esec national-economic si social - comparabil cu cel al Romaniei!De aceea, numai Romania, are nevoie de o astfel de prevedere legislativa,nu Constitutionala!
2.Cresterea economica nu depinde de un clic si nu este nici ENDOGENA, ci depinde de existenta sau lipsa "proiectelor de reindustrializare".Cu alte cuvinte, la momentul existentei, anuntarii si ofertei unui "proiect de reindustrializare", automat aceasta prevedere ar trebui inclusa in Legea Guvernarii,deoarece altfel clasa politica vegeteaza imbogatindu-se, pe cind populatia ramine la sapa de lemn!
3.Nu este se asteptat din partea BNR un "proiect de reindustrializare" dar macar ea ar trebui sa formuleze NEVOIA acestuia, incit cine-l poate "produce si oferi" sa aiba o cale oficiala de a-l promova.Ceeace-i considerata ca "expertiza" economica de virf, la nivelul BNR sau activului sau executiv, este o iluzie, deoarece ea nu este nici institut de cercetare economica si nici nu are astfel de atributii economice, decit ca isi "da cu parerea" din cind in cind!
4.Recomandarile BNR pentru crestere economica, sint foarte generale si nu asigura mecanisme concrete in acest sens, ele inscriindu-se pe linia generala a teoriei economice, care niciodata in Romania, n-a fost "prefacuta" in "curs de guvernare" concreta ,aplicata.
In lipsa ei, in Romania toata lumea propune masuri si solutii de crestere economice, cu zecile si sutele, de 24 de ani, in timp ce proiectele economice concrete, aplicate sint ignorate, deoarece nimeni nu-i interesat de dezvoltare economica cu adevarat, ci doar periodic ridica unii sau altii problema, pentru "imagine stiintifica".
Daca clasa politica vorbeste si promite dezvoltare economica(cum a facut USL in campania electorala, de 3-4 la suta pe an), institutiile romanesti, de la banci la cele de consultanta, vorbesc de dezvoltare economica, pentru a-si construi "imagine stiintifica.
De pe urma ambelor cistiguri de imagine, Romania se alege doar cu dezintegrare economica si generalizarea saraciei, de la un an la altul...
PS:Stimate, d-le Brumburak, capitalismul nu aduce saracie, ci hotii si clasa politica si aministrativa, lipsita de orice proiecte de reindustrializare, care-si fac imagine vorbind despre dezvoltare, pastrind un post-comunism economic in loc de capitalism functional, aducind astfel saracia!Spre deosebire de comunism, clasa politica nu mai face rost de cafea, tigari Kent si portocale, ci de banii publici din Buget pe care-i sifoneaza, si de la intreprinderile de stat pe care le capuseaza!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor