Ziare.com

De unde va veni cresterea economica in 2011?

de Teodora Bodeanu
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 12:58

   

De unde va veni cresterea economica in 2011?
Trimestrul al treilea nu a adus vesti bune pentru economia Romaniei, care a scazut cu 2,5 la suta, in termeni reali, fata de perioada similara a anului trecut. Avand in vedere ca, si pentru ultimul trimestru din acest an se estimeaza o usoara scadere, pe ce se bazeaza estimarile de crestere a PIB-ului pentru 2011?

In trimestrul al treilea din acest an, singura ramura care a inregistrat cresteri mai serioase a fost industria, volumul de activitate al acesteia majorandu-se cu 4,2 la suta, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

De altfel, industria si exporturile au fost cele care au condus la usoara crestere economica inregistrata in trimestrul doi, in comparatie cu primul, de 0,5 la suta. Insa, comparativ cu perioada similara din 2009, PIB-ul a scazut, dar cu o rata mai redusa decat in trimestrul al treilea, de 1,5 la suta.

Prin urmare, exista sanse ca aceste doua segmente sa asigure, in 2011, cresterea economica pe care se bazeaza atat Guvernul, cat si Fondul Monetar International. Cel putin in industria auto, de exemplu, estimarile sunt mai mult decat optimiste. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), vanzarile de masini noi pe piata locala se va majora cu aproximativ 15.000 de unitati.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In plus, trebuie luat in calcul faptul ca o mare parte a productiei de autovehicule din Romania merge la exporturi. Dacia, de exemplu, a inregistrat cresteri constante ale vanzarilor pe pietele din Europa occidentala. Doar in Franta, in primele 11 luni ale acestui an, s-au vandut cu 75,7 la suta mai multe autovehicule apartinand brandului romanesc decat in perioada similara din 2009.

De asemenea, oficialii Ford Romania au estimat o crestere a productiei comparabila cu cea a Daciei, luand in considerare si tendinta pozitiva de pe pietele externe, unde revenirea economica si-a intrat in drepturi, in ciuda unor probleme legate de datorii ale unor tari din zona euro. Potrivit institutului european de statistica, Eurostat, doar Romania si Grecia mai sunt pe minus dintre toate tarile Uniunii Europene, in trimestrul trei.

Consumul nu da semne de revenire

In schimb, consumul intern, pe care s-a bazat cresterea economica extraordinara din anii 2007 - 2008, este in continuare afectat de majorarile taxei pe valoarea adaugata la 24 la suta si de scaderea salariilor bugetarilor cu 25 la suta. In plus, concedierile atat din sectorul bugetar, cat, mai ales, din cel privat, nesiguranta locului de munca si lipsa ofertelor de noi joburi conduc la o neincredere generalizata a consumatorului, determinand scaderi ale consumului.

Astfel, in trimestrul al treilea din acest an, cererea interna s-a redus cu 2,5 la suta, comparativ cu perioada similara din 2009, iar consumul final a scazut cu 1,4 la suta, ca urmare a diminuarii bugetului alocat de gospodarii in acest scop cu un procent, cat si a volumului cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice cu 3 la suta.

Perioada sarbatorilor de iarna ar putea stimula o usoara crestere a consumului, in ultimul trimestru din acest an, iar guvernantii au anuntat, de curand, ca nu ar mai fi nevoie de noi concedieri anul viitor. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina, cei 1.527 de bugetari in plus prezenti in sistem in acest moment vor iesi din sistem "pe cale naturala", nefiind nevoie de masuri speciale.

Economia nu poate sa creasca fara investitii

In lipsa investitiilor in economia nationala, cat de sustenabila va fi eventuala crestere din 2011, care va reiesi mai mult din reduceri de cheltuieli si majorarile din industrie si exporturi?

Potrivit INS, in trimestrul al treilea din acest an, investitiile nete in economie s-au redus cu 14,2 la suta, in comparatie cu trimestrul trei din 2009, in timp ce, in primele noua luni, scaderea a fost de 17,2 la suta, fata de perioada similara de anul trecut.

In plus, analistii nu sunt la fel de optimisti ca FMI sau Guvernul Romaniei. Astfel, potrivit ING, cresterea economica ar putea fi doar de 0,2 la suta.

De asemenea, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, este de parere ca PIB-ul Romaniei nu va trece la crestere pana in a doua jumatate a anului viitor, iar, pe intreg anul, cresterea economica nu va fi mai mare de 1 la suta, fiind posibila oscilarea pana la minus 0,5 la suta, din cauza investitiilor inexistente si a fluxurilor de capital din sectorul privat care intarzie sa apara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DE NICAIERI

In 2011 crestere economica ioc !!!!
In 2012 cresterea economica va veni ,de la alegeri,doar este an electoral !!!!

 

FONDURILE -P.D.L. - din toata TARA - au JEFUIT BANUL ROAMANIEI

Cresterea economica va fi daca se va pune SECHESTRUL ASIGURATOR pe toate conturile P.D.L.....alfel nu vom avea nici o crestere economica...bine inteles si a firmelor care au contract cu STATUL....acolo este mai bine din 80% din economia Romana

intrebarea corecta este: in ce buzunare va intra cresterea economica

?

 

Cam asa ceva...

Corect !

tu esti in poza ?

daca da,inseamna ca economia tarii a crescut si o duci bine sub pdl.
daca nu,nu-mi pasa :)

liberalo,ai uitat cum carai bani acasa cu sacosa pe timpul guvernarii jefuitoare a tariceanului ?
vom trimite procuratura la fiecare dintre voi,sa va controlam averile pe care le-ati furat din buget.

INTREBARE RETORICA

IN BUZUNARUL LOR !!!

inca o intrebare... cui lor?

jumatate guvernantilor si cealalta jumatate bubulilor?
sau rapoartele sunt net favorabile "finantei internationale"?
cine sunt stapanii nostri?

@ exit - conturii - nu se mai practica "buzunare"

De cind am devenit SCLAVII -U.E. - nu cred ca mai au buzunare, sumele sunt fabuloase...in buzunare isi tin cardurile...

da cine crede ca va veni ?

cum asa mai Croitorule ,cresterea economica va fi pina la 1% dar si cu oscilatii de pina la MINUS 0,5 %,....cum ii crestere daca vom fi pe MINUS. Intara asta toti economistii care sint la putere s-au prostit ?

 

De unde va veni cresterea economica in 2011?

cred k din taxa pe prostitutie,,

politicieni,,
vagaboante,
etc,,

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor