Ziare.com

Economia a ratat deja startul pentru 2013?

de Camelia Sisea
Vineri, 31 August 2012, ora 12:53

   

Economia a ratat deja startul pentru 2013?
Instabilitatea politica, seceta, criza din zona euro se vor oglindi in cresterea economica din 2012, prognozele de crestere ale mai multor institutii fiind deja reduse drastic de la inceputul anului, iar analistii considera ca exista in continuare conditii pentru o performanta mult mai slaba.

Cu un astfel de start "incurajator", fara sa fi invatat lectia pe care seceta severa o da economiei si fara conditii pentru stimularea consumului, la ce ne putem astepta pentru anul viitor?

Daca Guvernul se bazeaza pe o crestere economica de 1,2% din PIB pentru acest an, FMI estimeaza de asemenea o cifra apropiata de 1%, iar Banca Economica pentru Reconstructie si Dezvoltare prognozeaza o crestere de 0,8%, toate in scadere de la valori mult mai optimiste, asteptarile analistilor merg in prezent mult mai jos, nemaifiind vorba in final de nicio crestere.

BCR a taiat cu 0,5% prognoza de crestere a PIB pentru 2012, la 0,7%, pe fondul performantelor economice modeste de pana acum, al efectelor pe care seceta din acest an le va avea asupra cresterii economice si inflatiei, precum si al conditiilor externe nefavorabile.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Exporturile au crescut cu un ritm anual de 1%, in timp ce industria a stagnat in primele sase luni, iar investitiile straine au scazut cu 29%, se arata in raportul bancii. Cresterea s-a datorat consumului, ca urmare a majorarilor salariale cu 8% din iunie si a anticiparii cresterii de 7,4% din decembrie, mai spun analistii BCR.

Tot mai jos

Potrivit analistului sef X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu, chiar si in urma revizuirilor, astfel de prognoze raman nerealiste, avand in vedere deteriorarea increderii romanilor care afecteaza consumul, dar si a agriculturii si investitiilor publice. Analistul a precizat pentru Ziare.com ca se asteapta la o crestere de 0,5% in acest an, insa si acest nivel este supus unor riscuri.

Avand in vedere conditiile politice si imaginea deteriorata a tarii, economia Romaniei ar putea stagna in acest an, considera analistul Mircea Cosea.

"Este foarte probabil sa avem o stagnare, sa avem o crestere de doar 0,1%. Nu avem niciun fel de garantii ca lucrurile vor merge bine, nu avem conditii care ne incurajeze pana la sfarsitul anului, nici in ceea ce priveste motoarele clasice pe care le avem, agricultura si exportul, care merg sub asteptari. Avand in vedere conditiile politice si imaginea foarte deteriorata a Romaniei in exterior, nu ma astept la un flux de capital de investitii straine, ba din contra, ma astept la plecarea unor firme straine din Romania", a spus Mircea Cosea.

Iar evolutia slaba din 2012 va influenta perspectivele economice pentru 2013, care nu prezinta semne promitatoare in momentul de fata.

"Cred ca putem sa ramanem in recesiune in 2012, sa fie o pierdere neta pentru strategia pe care am avut-o in vedere pe acest an. Acesta este un lucru foarte grav pentru 2013, pentru ca plecam de la un start deosebit de slab, iar 2013 nu ne arata niciun fel de conditii de crestere pana in prezent.

Pana acum, ar fi trebuit sa fie luate masurile necesare pentru pregatirea productiei agricole pe anul viitor ca urmare a secetei, adica investitii pentru reluarea productiei. Nu s-au facut aceste lucruri, nu putem sa avem o crestere importanta a consumului pentru ca vom asista la o crestere a inflatiei ca urmare a preturilor in ascensiune. Ritmul slab sau foarte slab al lui 2012 va influenta si 2013", a conchis analistul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1968 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vesti tare proaste! Sa speram ca nu va fi chiar atat de rau. Doamne

fereste de mai rau!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor