Economia, ca in roller coaster - Cum a ajuns Romania sa se "invarta in jurul cozii"

Joi, 28 August 2014, ora 19:14
3430 citiri
Economia, ca in roller coaster - Cum a ajuns Romania sa se "invarta in jurul cozii"

Evolutia economica a Romaniei arata precum un carusel. De la plus la minus, datele macro-economice se schimba intr-un ritm alarmant, fapt care indica fragilitatea mediului de afaceri. Cum iesim din aceasta cursa in care pare care ca ne invartim in jurul cozii?

"A reintrat sau nu Romania in recesiune? Suntem pe buza prapastiei? Am iesit din criza si sunt pe crestere economica, chiar daca una modesta? Cand isi va reveni, cu adevarat, economia?

Intrebari la care, daca este sa intrebam factorul politic, vom primi raspunsuri diferite, in functie de interese. Cei de la putere ne vor spune ca economia creste in continuare doar ca ritmul a incetinit putin. Cei din opozitie i-au pus deja coroana mortuara, dovada gestul facut zilele trecute in Palament, cu ocazia reexaminarii reducerii CAS cu 5 puncte procentuale", se arata in analiza KeysFin remisa Ziare.com.

Dincolo de datele privind evolutia PIB, care arata o scadere consecutiva de doua trimestre (recesiune tehnica), din economie vin si alte informatii care ridica semne de alarma.

Romania, in recesiune: Ce spune presa externa

Potrivit datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului, numarul inmatricularilor de persoane fizice si juridice s-a situat la 63.331, in scadere cu 24,33%, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 83.694.

Analistii de la KeysFin afima ca aceasta statistica este de natura sa arate cel mai bine situatia din economie. "Reticenta in deschiderea unor noi business-uri este mai pregnanta ca oricand. Din datele pe care noi le monitorizam, nu a existat in ultimii 10 ani o astfel de perioada", au spus acestia.

Motivele tin de "accentuarea blocajului financiar si de evolutia semnificativa a costurilor de business, de la cresterea fiscalitatii (taxe si impozite noi sau majorate) pana la cele ce tin de functionarea afacerii - utilitati si carburanti", se arata in comunicat.

Expertii KeysFin arata, totodata, ca "in timp ce veniturile romanilor au scazut (2.77 lei fata de 2.521 lei in 2013), cheltuielile au crescut odata cu scumpirile, de la 780 de lei/persoana in T1 2012 la 809 lei in T1 2013 si 834 lei/persoana in primele trei luni din 2014".

De altfel, potrivit unui studiu GFK, chiar daca economia romaneasca este pe crestere, acest salt economic nu a avut deocamdata impact asupra romanilor.

Studiu GfK: Romanii nu simt cresterea economica

"Economia traieste in mare parte din consum. Daca romanii nu au bani la dispozitie, n-au cum sa sustina motorul economic. Cum preturile au crescut, taxele de asemenea, iar cresterea salariilor este doar o himera, era de asteptat ca aceasta situatie sa afecteze evolutia intregii economii", afirma analistii KeysFin.

Iar cum statul, principalul jucator din economia romaneasca, si-a redus masiv investitiile, trendul negativ s-a accentuat.

Cum iesim la liman

"Datele privind evolutia economica a Romaniei par sa inregistreze oscilatii demne de buletinele meteo", se arata in comunicat.

Potrivit analistilor de la KeysFin, "in absenta unor reforme clare, pe multe dintre initiativele pozitive adunandu-se deja praful intentiilor neduse la bun-sfarsit (vezi epopeea reducerii CAS), nu facem altceva decat sa ne intoarcem in timp, la anii 2004-2007".

"Suntem prinsi intr-un adevarat carusel din care se poate iesi doar cu masuri concrete. Daca ar fi sa cautam o reprezentare grafica a economiei reale, aceasta ar urma litera "O". Ne invartim practic in cerc. Am atins deja limita de jos, iar acum evoluam spre un nivel similar cu cel de la care am plecat", spun expertii.

Cum iesim din aceasta situatie? In niciun caz prin cresterea fiscalitatii, sustin acestia.

Specialistii spun ca "avem nevoie de masuri clare de reducere a evaziunii fiscale, de inghetarea Codului Fiscal, modificat de prea multe ori - fapt care a afectat perceptia investitorilor, si de impulsionarea economiei reale prin investitiile statului si asigurarea unor conditii de business mai bune".

Iesirea din "cursa in jurul cozii" tine, in mare parte, si de atenuarea "zgomotului politic", dar mai ales de stimularea investitiilor straine.

"Nimeni nu va veni sa investeasca intr-o tara in care taxele si impozitele cu impact major asupra business-ului se modifica de pe o zi pe alta, in functie de urgentele bugetare", considera expertii.

Potrivit analistilor, dincolo de predictibilitatea mediului de business, este obligatoriu sa rezolvam problema atragerii fondurilor europene, pe care niciunul dintre guvernele ce s-au perindat la Palatul Victoria nu a reusit sa o rezolve.

De asemenea, Romania are nevoie de o strategie nationala care sa vizeze focusarea pe cateva directii clare de dezvoltare.

"Avem potential pe agricultura, pe tehnologie, pe energii regenerabile? Sa trecem de la vorbe la fapte si sa luam masuri ca aceste ramuri ale economiei sa fie stimulate pentru a aduce crestere economica. Evolutia industriei auto a demonstrat ca putem sa concuram de la egal la egal cu Occidentul", au mai spus expertii.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#crestere economie Romania, #economie Romania, #probleme economie Romania , #crestere economica
Comentarii
Poza Tome
Tome
rank 5
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4